Sköta och ta hand om Drakblodsträd

Drakblodsträd (kallas också Dracaena draco) är en lättodlad och härdig Dracena som kräver mindre skötsel. Det betyder att det är en bra nybörjar växt som är enkel att ta hand om. Den passar utmärkt på terrass och på balkong. Ursprungligen blir Drakblodsträd stor som ett träd men som krukväxt är den lite mindre. Med tiden blir dock Drakblodsträd stor även inomhus och kan bli svår att placera lätt. Drakblodsträd växer kring Kap Verdeöarna, Kanarieöarna och Madeira.

Så här ser Drakblodsträd ut i naturen

Växten är mycket dekorativ med lans liknande blad i grönt och rött. Namnet har Drakblodsträd fått av trädets rödfärgade kåda. Växten passar utmärkt i svenska hem då den är mycket okänslig för torr luft inomhus samt värme. Utomhus är det annorlunda, det fungerar på sommaren men på vintern bör den stå inomhus. Läs mer om vilken skötsel Drakblodsträd kräver.

Så här ska du placera Drakblodsträd

Placera gärna krukväxten så ljust som möjligt. Gärna vid fönster. Växten är ljuskrävande men kan vara svår att placera ljust när den har växt sig stor. Då den är tolerant mot torr luft så behöver du inte tänka så mycket på luftkvaliteten där krukväxten placeras. Vinterförvara Drakblodsträd svalt.

Så här ska du vattna Drakblodsträd

Vattna krukväxten jämnt året runt ifall den står inomhus. Placerar du den utomhus ska du vattna mera på sommaren. Se upp så att du inte övervattnar och det blir vatten stående i krukan då Drakblodsträd har känsliga rötter och dessa kan skadas av röta om de står i vatten för länge.

Gödsla växten om somrarna. Anpassa gödselmängden till storleken av växten. Ju större Drakblodsträd desto mer gödsel.

Så här ska du plantera om Drakblodsträd

Plantera om Drakblodsträd i väldränerad jord eller medelhavsjord, gärna i en stor kruka. Plantera om växten varje år i början, efter några år kan du ge krukväxten mer tid mellan planteringarna.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *