Rosensköna skötsel

Rosensköna

Rosensköna (heter även Catharanthus roseus) är en vacker krukväxt som har söta blommor i färgerna rosa eller vitt. Det finns varianter med olika nyanser av rosa som färg för blommorna. Bladen är blanka med vackra vita mittnerver. Det har gjort krukväxten mycket populär.

Rosensköna är både en populär krukväxt och en populär växt för balkongen eller rabatten. Många som planterar växten utomhus har den som en slit och släng blomma, så behöver det inte vara. Sköter du om Rosensköna så klarar den sig faktiskt i flera år (om du tar in den under vinterhalvåret). Rosensköna är en lättskött växt att ta hand om, det kan dock vara bra att läsa på lite om hur den vill bli vattnad och i vilken jord du ska plantera om krukväxten i. Läs vidare om skötsel av Rosensköna:

Så här söta blommor får krukväxten Rosensköna

Så här ska du placera Rosensköna

Växten tycker om mycket ljus, placera den gärna i fönstret. Ju mer solsken Rosensköna får desto bättre blommar växten. Är din Rosensköna ranglig och har få blommor kan det vara ett tecken på att den står för mörkt.

Så här ska du vattna Rosensköna

Rosensköna är en växt som gillar ljus, därför behöver den mycket vatten på varma dagar. Försök hålla jorden jämnt fuktig. Vattna växten dagligen under sommaren men mer sparsamt under vinterhalvåret. Det är viktigt att du har koll på ytan så att ytan torkar upp mellan vattningarna. Gödsla gärna under sommarhalvåret.

Så här ska du plantera om och föröka Rosensköna

Växten trivs i vanlig krukväxtjord eller blomjord. Gärna något kalkhaltig krukväxtjord. Plantera om Rosensköna årligen i ny krukväxtjord och passa på att trimma bladen på längst ned på varje gren.

Bladen du beskär från Rosensköna är sticklingar du kan rota. Placera sticklingarna i krukväxtjord och placera gärna varmt med påse med hål i över krukan. Sticklingar av Rosensköna har lätt att slå rot och tar du sticklingar tidigt under våren har du nästan garanterat blommande Rosenskönor mot midsommar.

Min Rosensköna tappar gula blad, varför?

Om din Rosensköna tappar gula blad nederst på växten är det en signal att växten har haft det för kallt och för blött.

Min Rosensköna får slokande blad som faller av, varför?

Om din Rosensköna tappar slokande blad så har du inte vattnat den tillräckligt mycket.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Avatar photo

av Greger

Greger har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben. Idag brinner han för sitt lilla orangeri där han förvarar sina kultiverade krukväxter som vunnit otaliga priser. Vet du inte namnet på en krukväxt vet nog Greger det redan. Allt han inte vet om krukväxter är inte värt att veta. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter (och även matlagning samt hus och bygg). Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.