På de här sätten kan du förvara gurka

Gurka är en av de vanligaste grönsakerna i Sverige, men visste du att det är viktigt att förvara gurka rätt för att den ska hålla sig fräsch längre? Förvara gurkan i rumstemperatur och ta inte av inplastningen. Undvik också att förvara den för kallt. Gurka är en grönsak som ska förvaras rätt för att hållbarheten ska vara som bäst. Gammal gurka blir mjuk medan en färsk och fin gurka har spänst och är saftig. Läs vidare om du undrar hur man ska förvara gurka så att den håller sig bäst.

Förvara gurka så här

Det är främst två saker som är dåligt för gurka, kyla och gasen etylen.

Förvara inte gurka för kallt

Grönsaken är känslig för kyla. Gurka trivs i en temperatur omkring 10-13 grader. Det innebär att gurkan kan ta skada om den förvaras för kallt i kylen, under 10 grader. En gurka som förvarats för kallt blir mosig och mjuk, inte alls krispig och god som vi förväntar oss gurka att vara. Den optimala platsen att förvara gurka på är ett skafferi som är lite kallare än rumstemperatur. Men de flesta har inte tillgång till detta. Därför så förvaras nog de flesta gurkorna i kylen ändå eller i köket. Den varmaste platsen i kylen är i grönsakslådan längst ned eller i dörrens fack.

Gurka gillar alltså inte kyla, det betyder inte att du inte kan förvara den i kylen. Den kan gott och väl vara i kylen i några dagar. Förvänta dig inte en fräsch gurka av att ha lagrat den i kylen i en vecka eller mer dock.

Eller så förvarar du helt enkelt gurkan bara i rumstemperatur.

Tänk dock till en gång innan du placerar gurkan i grönsakslådan med de andra grönsakerna eftersom tomater kan få gurkan att snabbt bli mosig.

Förvara inte gurka nära etylen producerande grönsaker och frukter

Etylen är en gas som vissa frukter och grönsaker producerar. Om andra frukter och grönsaker kommer i kontakt med etylen så mognar de snabbare.

Plastförpackningen de flesta gurkor kommer med har sina fördelar. Speciellt om du förvarar gurka i kylen tillsammans med andra grönsaker som tomater. Tomater bildar gasen etylen som hjälper till att mogna andra frukter och grönsaker. En gurka med plasten på den har ett skydd mot detta, annars kan gurkan snabbt bli övermogen och dålig när du förvarar den nära tomat. Att gurkan är inplastad hjälper också gurkan att behålla vatten, det förlänger hållbarheten. Gurka består ju av hela 96% vatten.

Tänk på det här

 • Gurka trivs i en temperatur omkring 10 grader bäst.
 • Förvara hellre gurka i rumstemperatur än i kyl.
 • Förvara gurkan med plasten kvar. Den hjälper gurkan att inte torka ur och skyddar den från etylen.
 • Om du förvarar gurka i kylen, placera gurkan i kylskåpsdörrens fack. Det är oftast varmast längst ner och längst fram i en kyl.
 • Om du förvarar gurka i kylen, ät den inom 3 dagar.
 • En gurka som förvaras i en temperatur kring och under 5 grader får kylskador.
 • Undvik att förvara gurka nära etylen producerande grönsaker och frukter som tomater, meloner och bananer (det gäller oavsett om du förvarar den i kyl eller kök). Förvara gurkan i en plastpåse för att skydda den.

Ska man förvara gurkan i plasten?

Ja, du ska förvara gurkan i plasten som gurkan är försluten i. Plasten skyddar gurkan från att torka ur, den skyddar också gurkan från etylen. Om du tar bort plasten så kan du förvara den i en lufttät burk.

Hur håller man gurka fräsch?

Förvara gurkan i plasten den kommer i samt förvara gurkan i en temperatur kring 10 grader som i ett skafferi eller i en jordkällare.

Kan man förvara gurka i kylen?

Ja, du kan förvara gurka i kylen även om det inte är optimalt. Tänk dock på att gurkan snabbt blir dålig när det gått fyra, fem dagar. Därför ska du alltid äta upp gurkan snabbt om den förvaras i kyl.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

4 kommentarer

 1. Nya kylskåp är kallast längst ner så uppdatera din info om gurkan.

  1. Ja du har rätt, det finns nya kylskåp som blir kallast längst ned. Det finns kylskåp som försöker hålla samma temperatur i hela kylskåpet, vissa kylskåp blir också kallast över grönsakslådan. Var är det kallast i kylskåpet – Vi uppdaterar texten för att förtydliga att det kan vara skillnad var i kylskåpet det är som kallast. Tack för feedback!

  1. Ajdå, det var tråkigt att höra att det inte kändes som det gav något vettigt att förvara gurka. Stort tack för att du läste våra smarta tips om att förvara gurka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *