Så här kan du förvara avokado

Visste du att det inte är meningen att avokado ska vara mogen när du köper den i affären. Det är meningen att du ska mogna avokadon hemma. Därför kanske du undrar hur du ska förvara avokado bäst hemma.

Avokado är inte svår att förvara, däremot kan det vara svårt att välja rätt avokado i affären. Avokado är knepig att tajma in rätt, antingen köper man på sig avokado som är för omogen eller så köper man avokado som är för mogen.

Råkar man öppna en avokado som inte är helt mogen så kan man ju inte stänga igen den igen. Köper du avokado som inte är mogen kanske du undrar hur du ska förvara den rätt? Undra inte mer, läs vidare så ska vi gå igenom hur du ska förvara avokado.

Förvara avokado så här

Bild på en avokado som gröps ur
Förvara avokado rätt så är den mogen när du ska äta den

Det första du ska tänka på när du förvarar avokado är att du inte ska förvara den i kylen om den är omogen. Avokado är känslig för kyla och frostskador som den lätt kan få om den ligger nära den kalla ryggen av kylen. Då mognar inte avokadon korrekt och den blir trådig och inte så aptitretlig. Därför ska du förvara avokado utanför kylen om du vet att den inte är mogen. Det bästa sättet att förvara avokado på, oavsett om den är mogen eller omogen är i en skål i köket.

Gör så här för att förvara omogen avokado:

 1. Ta fram en skål.
 2. Placera den omogna avokadon i skålen.
 3. Placera skålen ljust men inte i direkt solljus i köket.

Förvara mogen avokado så här

Avokado växer på träd i naturen

Vill du förhindra att avokadon mognar snabbt så ska du faktiskt förvara den i kylen ändå. Men förvara den i facken på kylskåpsdörren så risken för frostskador minskar. Du kan också förvara avokado i lådorna längst ned i kylen, men gärna mot framsidan av lådan där det är lite varmare i kylen.

Förvara avokado som skurits upp så här

Avokadohalvor kan du förvara utan att de blir bruna

Ni vet när man skär upp en avokado och sen inser man att den inte var mogen alls. Alla har gjort det. Eftersom den är öppnad kommer fruktköttet bli brunt och äckligt. Du behöver inte kasta bort avokadohalvorna bara för att de är omogna. Knepet är att täcka halvorna med citronjuice eller förvara avokadohalvan lufttätt med rödlök. Du kan också förvara avokadohalvorna i vatten. Citronjuice förhindrar att avokadoköttet oxiderar, det vill säga blir brunt. Rödlök avger svavelånga vilket håller avokadohalvorna fräscha.

Förvara avokadhalvor med citronjuice

Du kan förvara avokadohalvor så att de inte blir bruna med citronjuice
 1. Pressa citronsaft över avokadohalvorna.
 2. ”Sätt ihop” avokadon igen.
 3. Linda avokadon med plastfolie och lägg den i en lufttät behållare eller i en lufttät fryspåse.
 4. Placera sedan avokadon i kylen tills den mognat.

Undvik att låta avokadon kommit i kontakt med luft efter att den är öppnad, därför ska du slå in den med plastfolie och sedan placera den lufttätt.

Förvara avokadohalvorna med rödlök

Visste du att rödlök förhindrar att avokado blir brun
 1. Skiva en liten till mellanstor rödlök och placera skivorna i botten av en lufttät burk.
 2. Placera avokadohalvorna på rödlöken.
 3. Sätt på locket på burken och förvara den i kylen.

Förvara avokadohalvan i vatten

Avokado som förvaras i vatten förhindrar att avokadon blir brun

Om du har en avokadohalva över så kan du spara avokadhalvan i vatten. Sparar du avokadohalvan i vatten så kommer inte luften åt den och då blir den inte brun av att oxideras av syret. Gör så här:

 1. Fyll en skål med vatten.
 2. Lägg avokadohalvan i vattnet.
 3. Placera skålen i kylen.

Hur vet jag om avokado är mogen?

Kontrollera enkelt om avokadon är mogen

Det är jätte enkelt att kontrollera ifall avokadon är mogen. Tryck på den hårt med tummen, gick det enkelt att trycka och blev det en ingröpning där du tryckte? Då är den mogen. Visste du att du kan få avokado att mogna snabbare genom att lägga den i en påse med tomater? Läs mer om våra tips om att mogna avokado snabbt här.

Är avokado en grönsak?

Nej, tekniskt sett är avokado en frukt. Eller rättare sagt, ett bär. Avokado är alltså inte en grönsak. Men det är lätt att kalla den grönsak eftersom den inte är söt som frukt är.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *