Förvara tomater så här

Har du märkt att tomaterna ibland kan kännas gryniga. Då har du nog gjort samma misstag som jag gjort många gånger, att förvara dom kallt i kylen. Det är bättre att du förvarar dom i rumstemperatur, då smakar de bättre och håller sig färska bättre.

Kanske har du funderat över hur man ska förvara tomater så att de ska hålla bäst. Läs vidare så ska jag dela med mig av mina erfarenheter om hur du ska förvara tomater.

Förvara tomater så här

Förvara tomater i rumstemperatur så håller de bäst hemma

Det du ska tänka på när du förvarar tomater är att tomater inte gillar kyla. Det är ju inte så uppenbart då de flesta grönsaker faktiskt trivs i kylen. Nu är ju tomat en frukt (eller ett bär egentligen), nej vi är seriösa.

En annan sak att tänka på är att tomater påskyndar mognaden hos andra frukter och grönsaker som förvaras nära tomaterna.

Förvara helst i rumstemperatur

En sak du ska tänka på när du förvarar tomater är att inte förvara dem i kylen. Anledningen är att tomater inte trivs bra i kyla. I kalla temperaturer förlorar tomaterna smak, sockerhalt och arom eftersom de mognar långsammare i kyla. Därför kommer tomater som förvarats i rumstemperatur smaka bättre än tomater som förvarats i kylen. De kommer också ha en bättre konsistens och bli mindre gryniga.

Förvara inte mogna och omogna tomater tillsammans

Tomater utsöndrar etylen. Etylen är en gas som accelererar mognadsprocessen både hos andra tomater samt hos andra grönsaker och frukter. Att ha en tomat som utsöndrar etylen är bra om man har andra grönsaker eller frukter som är omogna och som du vill ska mogna snabbare. Placerar den nära en mogen tomat helt enkelt.

Jag rekommenderar starkt att du ska ha koll på ifall du har mogna tomater blandade med omogna i köket. Om du har det kan du plötsligt stå med ett berg av mogna tomater. Det hände mig en gång, det jag gjorde för att rädda situationen var att frysa tomaterna, då slapp jag slänga dom. Det är bättre att separera de mogna tomaterna från de omogna, då håller tomaterna längre. Förvara alltid mogna tomater för sig själva.

Förvara tomater i en skål i köket

Jag tycker att det bästa sättet att förvara tomater som du köper i livsmedelsaffären är att förvara dem i en skål i köket. Förvara bara tomater i skålen (om du inte vill påskynda mognadsprocessen hos någon annan grönsak eller frukt). Du kan också förvara tomater i en träskål med hål i så att de förvaras luftigt.

Du kan förvara mogna tomater i kylen

Tänk på att tomater i kylen mognar långsammare. Därför ska du inte förvara omogna tomater i kylskåp. Mogna tomater kan du dock förvara i kylskåp i några dagar. Då håller den mogna tomaten några dagar till eftersom den mognar lite långsammare i kylan.

Tänk dock på att en tomat som förvaras i kylskåp kan få mjölig konsistens och tappa smak, även om den är mogen. Därför är det bästa att äta upp tomaten när den är mogen eller använda den i matlagning.

Lycka till med förvaringen av tomaterna nu!

/Marie

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *