Bästa sättet att frysa tomater

När det är dags att skörda tomaterna så kan du plötsligt stå inför problemet vad du ska göra med alla tomaterna du skördat. Visst, chutney, tomatsoppa och grytor kan du göra, men resten av tomaterna då? Tomater håller inte för alltid så en bra lösning på att förvara tomaterna innan de bli gamla är att frysa in dom. Om du fryser tomaterna så innebär det att du kommer ha tillgång till tomater långt efter skörden. De frysta tomaterna är perfekt till matlagning.

När jag hade trädgård så brukade jag alltid frysa in de nyskördade färska tomaterna från grönsakslandet som blev över. Då fryste jag in dom som tomatklyftor eller så hackade jag tomaterna. Men det går också att frysa in tomaterna hela. Att frysa in tomater är ett utmärkt sätt att minska på matsvinnet, även om du köper dem i livsmedelsaffären.

Frysta tomater kan du använda till såser, grytor och egentligen till all sorts varm matlagning. De är mindre lyckade till sallader eller som pålägg på mackan. Läs vidare så ska vi gå igenom mina bästa tips på olika sätt du kan frysa in tomater på.

Så här gör jag för att för att frysa tomater

Har du mycket tomater efter skörden så kan du frysa in dem så de håller längre

Du kan faktiskt frysa in tomaterna som dom är, alltså hela tomater. Det är ett bra alternativ om du ska använda grönsaken till en sås eller gryta. Då kan du enkelt lägga in tomaten i grytan direkt från frysen.

Men det är mycket smidigare att frysa in dem i klyftor eller finhackat och krossat. Jag rekommenderar dessa fyra sätt att frysa tomater på:

 1. Klyftor
 2. Hel tomat
 3. Hackade/krossade tomater
 4. Krossade tomater utan skal

Frysa klyftorna

Frys in tomaterna som tomatklyftor (eller tomathalvor om det är små tomater)

Främst rekommenderar jag att du fryser in tomaterna som tomatklyftor eftersom klyftorna blir så enkla att hantera från frysen. Det blir enkelt att ta fram precis så många klyftor som man behöver till matlagningen direkt från frysen.

Om du styckfryser klyftorna så kommer dem inte frysa fast i varandra. Vet du redan i förväg hur mycket tomat du använder i matlagning kan du portionerna ut lagom mängd i fryspåsar också. Det är jättesmidigt i köket!

Gör så här

 1. Skölj tomaterna
 2. Låt dem torka på en kökshandduk eller torka av dem så de är helt torra.
 3. Skär tomaterna i klyftor, tänk dig att en tomat blir 6 klyftor ungefär. Vi brukar skära bort den gröna stammen men den behöver inte tas bort.
 4. Styckfrys klyftorna genom att placera tomatklyftorna på en tallrik och placera tallriken i frysen i några timmar.
 5. När tomatklyftorna är frysta placerar du dem i en fryspåse som går att försluta eller i en lufttät plastburk. Placera därefter burken eller fryspåsen i frysen.

Frysa dem hela

Hela tomater går snabbt att frysa

Jag tycker det är smidigt att frysa hela tomater eftersom det går snabbt. Nackdelen är att min frys snabbt blir full. Det är också otympligt att hantera dem innan de tinat. Det behöver ju inte vara ett problem om du har plats i frysen. När jag hade trädgårdsland så brukade jag alltid frysa in ett par tomater hela, helst de som var lite mindre för jag visste att de skulle komma till rätta i en gryta under hösten. Du kan även frysa passerade hela tomater på det här sättet.

Gör så här

 1. Skölj tomaterna
 2. Låt dem torka på en kökshandduk eller torka av dom själv.
 3. Placera tomaterna på en tallrik, försök att placera dem så de inte rör vid varandra.
 4. Placera tallriken med tomaterna i frysen i några timmar så att de styckfryses.
 5. När tomaterna är frysta tar du ut dem och placerar dem i en förslutningsbar fryspåse eller burk med lufttätt lock.
 6. Placera tomaterna i frysen.

Frysa färska krossade tomater

Frys in krossade tomater

De fryst färska krossade tomaterna går inte riktigt att jämföra med de krossade tomaterna man köper på burk i livsmedelsaffären. De blir mer blaskiga men hemligheten är att de är perfekta att ha till matlagning som gärna tar lite tid. Såsom en rejäl höstgryta som ska stå på spisen i några timmar. Där kommer de frysta krossade tomaterna till sin rätta och de blir mer mustiga och tröga under långsam värme.

Gör så här

 1. Skölj tomaterna
 2. Skär tomaterna i grova klyftor och placera dem i en mixer. Ta bort den gröna stammen.
 3. Mixa tomaterna i mixern. Om du tycker de blir för rinniga kan du hälla av den mest rinniga vätskan.
 4. Fyll en plastburk med de krossade tomaterna.
 5. Placera de krossade tomaterna i frysen.

Frysa färska krossade tomater utan skal

Frys in skalade tomater, de blir perfekt till pizzasås

Har du tid så kan du faktiskt frysa in tomaterna utan skal. Alla gillar ju inte tomatskal i maten och till viss matlagning är det trevligare med tomater som inte har skal. Till exempelvis tomatsås till pizza fungerar skalade tomater bäst tycker jag. Då kan du helt enkelt skala dem genom att koka upp dom snabbt. Det tar lite extra tid men är väl värt det.

Gör så här

 1. Koka upp vatten i en kastrull, salta vattnet lätt.
 2. Skär ett kryss på tomaterna i var sin ände.
 3. Koka tomaterna i 30 sekunder.
 4. Plocka upp tomaterna och sänk ned dem i kallt vatten så de kyls ned.
 5. Ta sedan upp dem och skala dem. Därefter hackar du dem eller kör dom grovt i en mixer.
 6. Låt de svalna ordentligt och placera dem därefter i plastburkar som är lufttäta. Frys sedan in tomaterna utan skal.

Tänk på det här

 • Frysta tomater fungerar bäst till matlagning – Som med många matvaror och ingredienser som man kan frysa in så blir inte konsistensen lika bra på tinade tomater som på färska tomater. De blir riktigt sladdriga! Det innebär inte att smaken försämras, men det kan vara bra att känna till att du nog inte vill ha tinade frysta tomater på mackan eller i en sallad. Jag använder bara frysta tomater till matlagning.

Läs mer

Du, jag har skrivit många fler artiklar om att frysa tomater, se dem här:

Förresten, är tomat en frukt eller grönsak? (skyll inte på mig om du inte kommer kunna sova inatt).

Lycka till med att att frysa tomaterna!

/Marie

Hur länge håller tomater i frysen?

Frysta tomater håller sig bra upp till 3 månader i frysen därefter försämras smak och konsistens.

Frysta tomater kan hålla upp till ett år i frysen. Tänk dock på att ju längre tomaterna är i frysen desto sämre blir dess konsistens och smak. Därför ska du helst äta de frysta tomaterna inom 3 till 6 månader. Därefter försämras konsistensen och smaken mer och mer.

Vad kan man göra med frysta tomater?

Frysta tomater är bra att ha till varm matlagning. Bra exempel på vad du kan ha dem till är grytor, gratänger och såser. Tänk egentligen alla maträtter där du ska ha krossade, mixade tomater i.

Exempel på matlagning frysta tomater är bra till är:

 • Soppor
 • Gratänger
 • Varma mackor
 • Pizza
 • Såser
 • Grytor
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *