Så här lätt kan du frysa tomatsås

Jag tycker om att laga maträtter som innehåller tomater eftersom tomaterna tillför maträtten sötma utan att man måste använda socker. En sak jag märkt är att det är väldigt smidigt att ha tomatsås tillgängligt när jag lagar mat eftersom tomatsåsen passar till så mycket i matlagningen.

Kan man frysa tomatsås? Javisst går det att frysa in tomatsås. Det är ett bra sätt att spara tid på i matlagningen ifall du använder tomatsås ofta, som jag gör. Det är också ett utmärkt sätt att att minska matsvinnet på. Du kan göra din egen tomatsås som du kan frysa in, på så sätt behöver du inte kasta tomater som börjar bli gamla.

Jag har aldrig gillat tomatskalet i matlagningen, har alltid petat bort det sen när man ska äta, oj vad jobbigt! Därför gillar jag att göra tomatsås av tomater utan skal. Tomaternas skal är en vanesak, det är ju inte alltid så aptitretande med tomatskal i maträtten (eller aldrig skulle jag säga). Men i tomatens skal ligger det en del smak så jag förstår varför man vill behålla skalet på tomaten.

För att frysa in tomatsås av skalade tomater kan du följa nedanstående instruktioner. Detta fungerar bäst med stora tomater.

Gör så här

  1. Skåra ett kryss i vardera ände av tomaten.
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta vattnet lätt.
  3. Sänk ned tomaterna i det kokande vattnet. Låt dem vara i det kokande vattnet i ca 30 sekunder.
  4. Ta upp tomaterna och spola dem med kallt vatten.
  5. Skala tomaterna och skär dem i bitar. Dra av skalen med fingrarna, hur enkelt som helst. Precis som mormor gjorde det.
  6. Placera tomatbitarna i en matberedare. Tillsätt lite olivolja och krydda med oregano eller basilika.
  7. Kör matberedaren så att tomaterna blir en slät sås.
  8. Fyll förslutningsbara fryspåsar med tomatsåsen och placera dem i frysen. Platta till fryspåsen så den inte tar så mycket utrymme i frysen.

Svårare än så var det inte att frysa in tomatsås! Lätt va?

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *