Är en tomat en frukt eller en grönsak egentligen?

Visste du att det blev ett himla tjafs på jobbet i veckan. Anders som är värsta besserwissern kom och påstod att en tomat är en frukt. Då reagerade Linda på detta som är paragrafryttare av främsta klass om att så var inte fallet.

Det slutade med att Stickan tog upp sin Iphone och googlade på det. Han kom fram till att en tomat faktiskt var en grönsak. Vem hade trott det?!

Tomat är ju en av världens mest populäraste grönsaker, tätt följt av potatis och lök. Tomater är en mångsidig grönsak som alla nog någon gång har haft på mackor, i matlagningen eller ätit som ketchup. Men visste du att tomaten egentligen inte är en frukt utan en grönsak, precis som Stickan bevisade på jobbet i veckan! Det kanske kommer som en nyhet eftersom man ju automatiskt förknippar frukter med något sött och tomater är ju något vi har på mackor och i salta maträtter (för att ironiskt nog ibland ge lite sötma till maträtten).

Men hur kommer det sig att tomaten anses vara en grönsak?

Ja, för att svara på frågan behöver vi bli lite akademiska här.

Från en botanisk synvinkel så är en frukt något som har frön och växer fram från växten. En grönsak däremot är alla andra delarna av växten som stjälkar, rötter och löv. Med detta perspektiv på vad som är en frukt och vad som är en grönsak så är följande grönsaker: Broccoli, Grönkål, Rödbetor, Potatis, Rovor och Spenat m.m. Medan frukt är: Äpplen, Tomater, Paprika, Gurka, Aubergin och Squash m.m.

Även om tomater är en frukt så kan man ändå se det som ett mellanting mellan grönsak och frukt eftersom smaken inte är lika söt och fruktig som ren frukt. Det här låter helt crazy, men det har faktiskt bollats i domstolen i USA ifall tomat är frukt eller grönsak. Detta eftersom importerade tomater ansågs vara grönsaker och då borde tullas. Det uppskattades inte av importören som tog upp ärendet i domstol. Där kom de fram till att tomaten rent botaniskt är en frukt men att det i konsumentens ögon är en grönsak. Därför fick det bli en grönsak. Ojdå vilket i-lands problem!

Tomaten är faktiskt ett bär

Nu ska vi göra det hela än mer komplicerat än vad det är. Hit gick vi inte i diskussionen på jobbet utan det var Greger som skulle vara bäst hemma vid middagsbordet när han fick höra historien om vad som föregick på jobb lunchen.

Egentligen klassificeras tomaten som ett bär, vilket är en undergrupp till frukt. Från ett biologiskt perspektiv är tomaten ett bär eftersom tomaten består av mjukt fruktkött som skyddar fröna i bäret och som omsluts av ett skal. Även om tomaten biologiskt sett klassificeras som ett bär så klassificeras det i livsmedels sammanhang som en grönsak. Så du behöver inte känna dig dum över att du inte kände till att tomater är bär.

Tomat är inte söt som frukt

Tomat brukar man ha i sallad

Den allmänna uppfattningen om att tomat är en grönsak och inte är en frukt härstammar från en enda anledning. Tomater är ju inte söta som frukt i smaken. Tittar man på andra frukter som vi också tänker på som grönsaker så ser vi samma mönster. Vi kallar dom grönsaker, även om de tekniskt sett är frukter. Till dessa ”grönsaker” kan vi räkna, pumpa, butternut pumpa, squash, avokado, gurka och paprika. Generellt sett blir det enklare om man klassificerar all frukt som söt medan grönsaker inte är söt.

Men visst finns det grönsaker som är söta. Morötter, ärtor och sötpotatis är söt i smaken. Men det är inte samma sötma som hos frukter.

Vad är skillnaden mellan en grönsak och en frukt egentligen

För att göra det lättare att skilja grönsaker och frukter åt kan vi lista några egenskaper som frukt och grönsaker har.

Frukt

Frukt är de ätbara frukterna som växer ut från växter. Frukten omsluter frön som ligger skyddat i fruktkött som omslutes av ett skal.

Grönsaker

Grönsaker är oftast gröna till färgen. Grönsaker är löv, stjälkar och rotfrukter. De växer inte ut som frukter på en växt.

Publicerat den
Kategoriserat som Matlagning
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *