Hur kan man förvara citron för bäst hållbarhet?

Citron är en citrusfrukt som man kanske inte äter som den är här i Sverige. Mer vanligt är det att använda citron i matlagning eller i bakverk. Citron utmärker sig av att ha en syrlig smak, den syrliga smaken är en del av matlagning och balanserar andra smaker. Därför är det alltid bra att ha citron tillgängligt i köket. Om du undrar hur man bäst ska förvara citron så har du hittat rätt. Förvara citroner svalt eller i rumstemperatur. Läs vidare så ska vi gå igenom hur man ska förvara citron.

Gör så här för att förvara hela citroner

Citroner trivs svalt men går även att förvara i rumstemperatur. Skillnaden är att de håller längre när de förvaras svalt.

Förvara citron i rumstemperatur

Du kan förvara citroner på köksbänken i en skål. Då håller citronerna i omkring en vecka. Nackdelen med att förvara citroner i rumstemperatur är att de snabbare torkar ut. Det är dåligt om man vill ha rikligt med juice när man pressar citronen.

Tänk på det här

Citroner avger etylengas. Etylen är en gas som påverkar andra grönsaker och frukter som ligger nära citroner. Gasen gör så att andra grönsaker och frukter mognar snabbare. Det kan vara både bra och dåligt, till exempel om du vill att något ska mogna snabbare.

Fördelar

  • Citroner är vackra att titta på och gör köket finare.
  • Man ser tydligt hur många citroner man har kvar.
  • Citronerna avger etylengas vilket gör att andra närliggande frukter och grönsaker mognar snabbare.

Nackdelar

  • Citroner i rumstemperatur kan torka ut snabbare.
  • Något kortare hållbarhet än att förvara citronerna i kylen.

Förvara citron i kylen

Att förvara citroner i kylen gör så att citronerna håller längre än om du skulle förvara dem i rumstemperatur. Räkna med att citroner i kylen håller i mer än en vecka. Då citroner trivs i en temperatur om 6-8 grader så är kylen en bra plats för dem. Kylen gör också att citroner avger mindre etylengas.

Tänk på det här

Placera citronerna i grönsakslådan. För att förlänga hållbarheten än mer kan du förvara citronerna enskilt lufttätt, som i en lufttät låda. Då håller de längre och torkar inte ut lika snabbt. Då citroner har tjocka skal är det inte så vanligt att de torkar ut, det kan dock hända.

Fördelar

  • Citroner som förvaras i kylen håller längre.
  • Du kan förvara citronerna lufttätt i kylen då håller de ännu längre och torkar inte ut lika snabbt.
  • Citronerna avger mindre etylengas.

Nackdelar

  • Citroner som samsas i en grönsakslåda kan fånga upp smak och doft av andra matvaror. Undvik detta genom att förvara citroner lufttätt.

Hur förvarar man en halv citron?

Förslut citronhalvan i plastfolie och förvara den i kylen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *