Allt om att förvara knäckebröd

Knäckebröd är ett vanligt hårt bröd som vi i Sverige äter mycket av. Själva tjusningen med knäckebröd är att det är hårt, knaprigt och smakar gott. Ju bättre du förvarar knäckebröd desto längre håller det sig torrt och knaprigt. Om du bor i områden där det är fuktig luft kanske du märkt att knäckebrödet blir mjukt, då är det inte lika gott att äta. Därför ska du förvara knäckebröd rätt så att de håller sig fräscha längre. Läs mer här om hur du ska förvara knäckebröd.

Gör så här för att förvara knäckebröd

Förvara knäckebröd torrt, mörkt och i rumstemperatur

Tänk på att förvara knäckebröd torrt, mörkt och i rumstemperatur.

Undvik fukt

Hållbarhetstiden för knäckebröd är faktiskt väldigt lång. Risken med knäckebröd är att fukt kan komma åt det. Kondens och fukt kan göra så att knäckebrödet snabbt blir gammalt och smakar unket. Speciellt om brödet blir fuktigt och sen torkar ut åtskilliga gånger.

Bor du i ett område som inte har så hög luftfuktighet så kan du med fördel förvara knäckebrödet på en varm, mörk och torr plats. En bra sådan plats är i skåpet ovanför kylskåpet. Även ett vanligt köksskåp går bra.

Förvara inte knäckebröd helt lufttätt

Hur ska man då förvara knäckebrödet? I pappersförpackningen eller i en helt lufttät plast- eller plåtask?

Äter ni upp knäckebrödet snabbt och bor i ett område med låg luftfuktighet så kan knäckebrödet hålla sig krispigt och gott utan att man behöver förvara det på speciellt sätt.

Men för optimal hållbarhet och fräschör så bör man förvara knäckebröden inlindat i en bommullspåse eller i en lagom tät burk.

Undvik att förvara knäckebrödet helt lufttätt. Då kommer knäckebröden bli sega. Det betyder att knäckebröden inte ska förvaras i lufttäta behållare.

Tänk på det här

  • Undvik att förvara knäckebröd nära matvaror med stark lukt eller smak. Knäckebrödet absorberar lukter och smaker.
  • Undvik att förvara knäckebröd i helt lufttäta burkar eller plastpåsar. Det gör att knäckebrödet blir segt och att kondens kan bildas.
  • Undvik att förvara knäckebröd i områden med hög luftfuktighet utan att förvara knäckebrödet i papersförpackningen och placera den i en bommullspåse/tygpåse eller plastask.
  • Förvara knäckebröd i ett mörk och torr plats.
  • Förvara knäckebröd i rumstemperatur.

Varför blir knäckebröd mjukt?

Det absorberar fukt

Jämfört med vanligt mjukt bröd så är ju knäckebröd väldigt torrt och hårt. Hur kommer det sig då att knäckebrödet kan bli mjukt när det ligger framme i köket?

Det är helt enkelt så att knäckebrödet absorberar fukt från luften. Ligger knäckebrödet framme i en fuktig miljö som i en sommarstuga i skärgården så kommer den snabbare bli mjuk än om den ligger framme i ett kök i Stockholm city. Det som händer är att brödet absorberar luftfuktigheten. Därför ska du förvara knäckebrödet tätt så att luft inte kommer åt den om du vill behålla krispigheten.

Kan man göra knäckebröd krispigt igen?

I ugnen blir det krispigt igen

Ja, du kan göra mjuka knäckebröd krispiga igen. Det mjuka knäckebrödet har ju absorberat fukt från luften så då behöver du på något sätt torka ut brödet igen. Ja du tänkte rätt. Du kan lägga de mjuka knäckebrödet i ugnen i några minuter. Då torkar de snabbt ut. Pröva att köra dem i ugnen i 100 grader snabbt.

Hur länge håller knäckebröd?

Hållbarheten är lång

Det är ingen hemlighet att knäckebröd håller länge. Faktiskt kan det hålla längre än bäst-före datumet. Hållbarheten beror på hur torrt knäckebrödet har förvarats. Desto torrare, desto längre hållbarhet. Generellt sett kan man säga att om knäckebrödet känns torrt och inte luktar konstigt så kan man äta det.

Men kan knäckebröd bli gammalt?

Ja, har knäckebrödet blivit mjukt och torkat igen så kommer det lukta unket. Då ska du inte äta knäckebrödet.

Frysa knäckebröd

Undvik frysning

Vi rekommenderar inte att frysa knäckebröd. Förvarar du knäckebröd korrekt så behöver du inte frysa knäckebröd. Om du fryser knäckebröd ökar risken att kondens bildas och att brödet absorberar fukt. Därför ska du inte frysa knäckebröd.

Kan man förvara knäckebröd i plastburk?

Ja du kan förvara knäckebröd i en plastburk men tänk på att en helt lufttät plastburk inte är bra för knäckebröden. En helt tät plastburk kan göra så att knäckebröden blir sega.

Hur förvarar man hembakat knäckebröd?

Förvara hembakat knäckebröd i en brödpåse av bomull eller tyg.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *