Torka tranbär

Tranbär är ett nyttigt bär som man kan plocka själv i skogen eller som man kan köpa i livsmedelsaffären. Tranbär används i matlagning, till saft, till bröd och till många andra saker. Det som är bra med tranbär är att det är nyttigt, det är inte heller jättesött så man vill inte äta upp allt på en gång. Bäret passar också bra till matlagning. Om du undrar om man kan och hur man kan torka tranbär så har du hittat rätt. I den här artikeln ska vi gå igenom hur man kan torka tranbär.

Gör så här för att torka tranbär

Torkade tranbär kan du använda till matlagning eller som snacks m.m.

Tranbär kan du torka i din ugn som du har i köket. Du kan även lufttorka tranbär. Om du lufttorkar bären tar det längre tid och det är smidigare att torka dem i ugn om du inte har ett mörkt ställe att låta dem vara i fred i några dagar på.

Torka tranbär i ugn

Att torka bären i ugnen är ett bra alternativ då torkningen går hyffsat snabbt. Ju mer bär som ska torka, desto längre tid tar det att torka dem. Räkna med att det tar allt från 12 timmar till en hel dag beroende på mängden!

Gör så här:

  1. Låt tranbären lufttorka inomhus genom att bre ut dem på en bricka. Låt bären lufttorka i några dagar. Detta hjälper till så att bären torkar ordentligt i ugnen.
  2. Bred ut bären på en ugnsplåt. Se till att tranbären ligger glest på plåten.
  3. Sätt ugnen på 30-50 grader och placera ugnsplåten i ugnen. Tänk på att det går snabbare om du torkar på 50 grader.
  4. När bären är torra så tar du ut plåten och låter tranbären eftertorka på ugnsplåten på ett luftigt ställe.
  5. När bären har eftertorkat kan du placera dem i en lufttät glasburk.

Lufttorka tranbär

Att lufttorka tranbär innebär att bären torkar i rumstemperatur. Det bästa stället att lufttorka tranbär på är i vanlig rumstemperatur inomhus. Gärna mörkt och torrt. Det bör också vara god cirkulation kring tranbären.

Gör så här:

  1. Placera bären på en bakplåt, på bakplåtspapper.
  2. Säkerställ att bären inte ligger för tätt mot varandra.
  3. Placera bakplåten på ett torrt och mörkt ställe i rumstemperatur och låt processen ha sin gång.

Tänk på det här

  • Ett sätt att kontrollera ifall tranbären är torkade är att låta ett bär svalna och dela på det. Är det helt torrt inuti så är det färdigtorkat.
  • Tänk på att tranbär som är helt torra kommer bli stenhårda när du ska äta dom. Helt torkade tranbär kan du således ha till att krossa och blanda i gröt eller i matlagning. Därför kan du avbryta torkningen när de är torra och känns lite sega.
  • När är tranbären färdigtorkade? När tranbären ser ut som små russin så brukar de generellt vara färdigtorkade. Bären ska kännas torra men ska inte vara stenhårda. Då är de sega och går att baka med tex. Vill du mala tranbären kan du dock låta dom torka än mer så de blir helt torra.

Hur länge håller torkade tranbär?

Torkade tranbär som har torkats korrekt bör hålla i flera år.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *