Torka jordgubbar

Jordgubbar håller inte för evigt. Jordgubbar blir faktiskt ganska snabbt dåliga. En lösning på problemet är att äta upp dom. Men om man har mycket jordgubbar kan det vara svårt. En lösning är att frysa jordgubbarna, en annan lösning är att torka jordgubbarna. Genom att torka dem så kommer du ha tillgång till torkade jordgubbar som du kan använda till hemgjord müsli, hemgjord granola, bakverk eller som snacks. Om du undrar hur man torkar jordgubbar så har du hittat rätt, här ska vi gå igenom hur du kan torka jordgubbar i ugnen.

Gör så här för att torka jordgubbar

Tricket med att torka jordgubbar är att du behöver tid, jordgubbarna ska torka långsamt, då blir de som bäst. Du torkar dem i en helt vanlig hushållsugn.

Torka jordgubbar i ugn

Att torka jordgubbarna i ugnen är enkelt. Men förbered dig på att det kan ta upp till 7-8 timmar. Genom att skiva jordgubbarna tunt går det snabbare.

Gör så här

  1. Skölj jordgubbarna och snoppa dem.
  2. Skiva jordgubbarna tunt. Sikta på 3-4 mm tjocka skivor. Ju tunnare desto snabbare torkar dem, men du vill ha lite tuggmotstånd, därför ska du inte skiva dem för tunt.
  3. Placera jordgubbe skivorna på en bakplåt på bakplåtspapper. Se till att de inte skivorna rör vid varandra.
  4. Placera i ugnen och sätt ugnen på 50 grader. De ska vara inne i ugnen i ca 8 timmar.
  5. Kolla av ugnen då och då. Efter ca halva tiden kan du vända på jordgubbarna, då torkar de snabbare. Är bakplåtspappret fuktigt kan du byta bakplåtspapper också.
  6. När jordgubbarna har torkat i 8 timmar eller känns torra, låt dem vara kvar på bakplåten i någon dag till för att lufttorka så att du är säker på att de är torra.

Tänk på det här

  • Ha gärna luckan till ugnen litet öppen så att fukt sipprar ur ugnen. Då torkar jordgubbarna snabbare.
  • När jordgubbarna är torkade måste du se till att de svalnar ordentligt innan du förvarar dem.
  • Förvara de torkade jordgubbarna i en glasburk med lufttätt lock. Immar glasburken till så är inte jordgubbarna tillräckligt torra.
  • När du torkar frukt i ugnen så blir fruktens konsistens lite seg och inte krispig som torkad frukt kan vara i mataffären. Det beror på att de torkade jordgubbarna i mataffären har frystorkats.

Hur länge håller torkade jordgubbar

Torkade jordgubbar håller i upp till 12 månader.

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.