Torka apelsinskivor

Torkade apelsinskivor tycker jag är vackra att se på och de doftar så gott hemma. Vi har alltid framme det varje jul då de sprider den där genuina julkänslan. De passar som julpynt, som en girlang eller hängande från granen, till exempel.

Men visste du att du också kan ha torkade apelsinskivor i drinken, som en slags vacker drinkdekoration också.

Och de håller väldigt länge om du torkar dom rätt, du kan faktiskt använda samma apelsinskivor nästa år om du förvarar dom rätt. Om du undrar hur man torkar apelsin så har du hittat rätt. I den här artikeln ska jag gå igenom hur du kan torka apelsinskivor samt hur du kan göra det i ugn, micro och i svamptork.

Gör så här för att torka apelsiner

Torkade apelsiner är vackra att titta på och luktar underbart

När du ska torka apelsiner till dekoration så har du några olika val att göra det på. I Sverige har vi inte ett sådant klimat där vi kan låta naturen själv torka apelsinskivorna. Alltså att låta apelsinen torka av sig själv under en brinnande het sol. Så då kanske du undrar, hur torkar man apelsinskivor? Det enkla svaret på den frågan är att du kan använda ugnen, varmluftsugnen eller svamptorken och micron för att torka apelsin till dekoration. Jag själv föredrar ugn.

Torka apelsin i ugn

Apelsinskivor går utmärkt att torka i en vanlig hushållsugn

Alla hem har ju en ugn i köket så varför inte använda den för att torka apelsinskivorna. Jag tycker om att torka apelsinskivorna i ugnen, det sprider en fantastisk doft (och julstämning) i köket och genom att torka apelsin i ugn så slipper du skaffa specialutrustning. Tänk dock på att lämna ugnsdörren på glänt och övervaka torkningen under hela processen. Läs mer om det nedan.

Gör så här

 1. Ta fram friska apelsiner som inte är skadade, ruttna eller fula med fläckar på skalet. Tänk på att ju större och ju tjockare de är desto längre tid tar de att torka i ugnen. Men större apelsiner har en starkare doft när de torkat så välj inte de minsta apelsinerna.
 2. Dela på apelsinerna i tunna skivor, mindre än en centimeter per skiva blir bra. Ju tjockare skivor desto längre tid tar det att torka dem. Så torkar du tjocka apelsinskivor av en stor apelsin så räkna med mer tid till själva torkningen. Personligen tycker jag tunnare skivor blir snyggare. Undvik dock för tunna skivor, då kommer bara apelsinskivorna skrynkla ihop.
 3. Placera apelsinskivorna på en ugnsplåt. Det går också bra att placera dem på ett galler. De ska inte röra vid varandra och de ska placeras i ett enda lager.
 4. Tänk på att ugnen ska vara inställd på en låg temperatur, 50-100 grader, eftersom du ska torka apelsinerna i ugnen under flera timmar, långsamt.
 5. Placera ugnsplåten eller ugnsgallret med apelsinskivorna i ugnen.
 6. Stäng inte luckan till ugnen utan den ska stå på glänt. På så sätt kommer fukten som sipprar ur från apelsinerna ut ur ugnen. Annars blir luften i ugnen fuktig. Ett klassiskt trick bland mattorkare är att placera en träslev vid luckan så den inte stängs.
 7. Försök att övervaka apelsinskivorna i ugnen så att de inte torkar mer än nödvändigt. Tyvärr går det inte säga en exakt tid här. När fruktköttet inte känns blött längre, testa att putta på fruktköttet med en sked, så är apelsinerna tillräckligt torkade i ugnen. Då är det dags att ta ut dem. Men ett vanligt nybörjarmisstag som jag gjorde första gången var att tro att de nu var färdigtorkade. Det är de inte!
 8. Ta ut apelsinskivorna från ugnen och låt de svalna på ett galler så de inte blir mjuka av kondens på undersidan. Du kan också låta de svalna i ugnen. Jag rekommenderar starkt att du låter dem svalna ordentligt, helst under natten, så att de blir riktigt torra och svala.

Tänk på det här

 • När apelsinskalet börjar mörkna och se torra ut så börjar de bli klara.

Torka apelsinskivor utan ugn

Är det högsommar och brinnande sol kan du pröva att torka apelsinskivor utan ugn

Utomlands kring medelhavet finns det en lång tradition av att torka frukt under solen. Det såg jag själv när jag var på Mallorca sent på 80-talet. Där är klimatet om sommaren mycket varmt och där är det fullt möjligt att torka frukt som apelsiner utan ugn. Men att torka apelsinskivor utan ugn i Sverige kan vara en utmaning. Men skulle det vara strålande varmt väder ute med brinnande sol, som det kan vara på en härlig svensk högsommar, så kan du pröva att torka apelsinskivor utan ugn utomhus.

Det här kan väl ärligt talat vara något av det tidigaste julpreppet som finns. Men jag har faktiskt testat det en gång. Jag hade inte tillräckligt med tålamod mer än en dag tyvärr.

Gör så här

 1. Skiva apelsinerna tunt. Ju tunnare du skivar apelsinerna desto snabbare torkar dem.
 2. Placera apelsinskivorna på ett galler. Placera gallret på en bakplåt och placera aluminiumfolie mellan galler och bakplåt så att solen reflekteras på apelsinskivornas undersida.
 3. Placera gallret utomhus under solen. Gärna på en plats där få insekter vistas.
 4. Låt apelsinskivorna ligga under solen.
 5. Torkar inte apelsinskivorna på en dag så kan du ta in dem och förvara dem torrt tills nästa dag. Undvik dock att flytta på dem från varm miljö till kall miljö eftersom det kommer bildas kondens då.

Torka apelsinskivor i tork

Det finns många olika sorters svamptorkar, de är utmärkta att torka apelsiner i också

I handeln finns det speciella frukt- och svamptorkar, de kallas även dehydrator. En svamptork kan du också använda till att torka apelsinskivor i. Fördelen med att torka apelsinskivor i en tork är att svamptorken är specialgjord för att torka mat, frukt och grönsaker. Det betyder att det är en effektiv torkning. Du kan också i vissa fall torka apelsin i en svamptork på mycket låg temperatur så att torkningen går skonsamt till. De flesta svamptorkar har också en mycket jämn torkning tack vare dess konstruktion.

Det här är så att säga lyxalternativet inom torkningsvärlden.

Att torka apelsinskivor i en tork som en svamptork eller en dehydrator går bra. Jag har inte en svamptork själv men Greger har en och han torkar plommonen från sin trädgård i den. Han har även testat att torka apelsinskivor med bra resultat. Det du behöver göra är att titta i din torks manual så att du ställer in den rätt. Annars kan du torka apelsinskivorna i torken och samtidigt övervaka dem så de inte torkar för mycket och blir fula.

Torka apelsinskivor i micro

Det går att torka apelsin i micron

Precis som att alla hem har en ugn så har de flesta hem en micro. Att torka apelsiner i micron kräver att du är koncentrerad och övervakar torkningsprocessen eftersom olika micro är olika starka.

Jag tycker inte det här är ett bra sätt att torka apelsinskivor på

Gör så här

 1. Skiva apelsinerna i tunna skivor.
 2. Placera apelsinerna på en micro vänlig tallrik. Placera skivorna på hushållspapper och se till att de inte rör vid varandra eller ligger i flera lager.
 3. Kör micron på låg effekt (välj avfrostning om du har det) i ca 10 minuter. Övervaka apelsinskivorna medan de körs i micron.
 4. Ta ut dem efter de har micrat klart eller avbryt om du märker att de torkar för snabbt och byt ut hushållspappret, du kan också vända på apelsinskivorna så de torkar på båda sidorna i micron.
 5. Kör ett pass till i micron och repetera föregående steg tills de känns torra.

Tänk på det här

 • Undvik att torka apelsinskivor tills de är helt och hållet torra i micron då det är svårt att torka dom helt torra utan att de tar skada i micron. Låt de torka klart på ett galler i rumstemperatur den sista biten istället.

Torka apelsin i varmluftsugn

Du kan torka apelsin i en modern varmluftsugn

En varmluftsugn fungerar så att varm luft cirkulerar i ugnen. Det du ska tänka på när du torkar apelsin i varmluftsugn är att det ibland inte går att ha luckan till ugnen öppen när den är på. Det beror på att varmluftsugnen har en spärr mot att fungera om luckan är öppen. För att undvika att fukt samlas i ugnen får du helt enkelt då och då släppa ut luften från ugnen när du torkar apelsiner i varmluftsugn. I övrigt fungerar det på samma sätt som när du torkar apelsiner i en vanlig hushållsugn.

Förvara apelsinskivorna i en papperspåse

Tänk på att inte förvara de torkade apelsinskivorna i en plastpåse. Det bildas lätt kondens i en knyten plastpåse. Samma sak kan hända om skivorna förvaras i en transparent plastpåse och solljus skiner på plastpåsen. Bäst är att förvara dem i en papperspåse samt mörkt.

Tänk på det här

 • Ifall apelsinskivorna inte torkat ordentligt kan de börja mögla. Därför är det bra att säkerställa att apelsinen har torkat korrekt innan du är klar.
 • Vill du torka apelsinskivor som girlang så följer du bara instruktionerna här uppe. Sedan tar du ett vackert snöre och trär igenom det torra fruktköttet på apelsinsskivorna, vips så har du en vacker girlang av apelsinskivor.
 • Använd bara friska apelsiner till torkning, ju bättre apelsinerna är desto vackrare blir de när de torkat.

Kan man spara torkade apelsinskivor?

Ja, torkade apelsinskivor kan sparas till nästa år ifall du vill det. Om apelsinskivorna är torkade på rätt sätt så håller de mycket länge.

Hur lång tid tar det att torka apelsinskivor i ugnen?

Räkna med att det tar ca 3 till 5 timmar att torka apelsinskivor i ugn. Tänk på att tiden kan variera eftersom tjockare och större apelsinskivor tar längre tid att torka.

Kan man äta torkade apelsinskivor?

Ja, du kan äta torkade apelsinskivor. Torkade apelsinskivor som är flera år gamla är dock inte så goda att äta.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *