Torka granskott

Torkade granskott kan du ha i maten som krydda eller göra te av. Granskotten plockar du ute i skogen på våren – det är då de smakar som bäst och har en sötsyrligt smak. Äldre granskott tappar sin friska smak.

Granskotten kan användas till mycket i köket förutom att just torka dem men just i denna guide så ska vi prata om att torka granskotten.

Varför torka granskott? Jo det är en god krydda och smakar lite annorlunda andra liknande kryddor som timjan och rosmarin. Till kötträtter gifter sig torkade granskott väl. Jag tycker att det är en kul grej att ha i matlagningen – speciellt när jag har gäster på besök eftersom det är en krydda som de flesta inte har i maten eller har smakat på.

Det finns många olika sätt att torka granskott på, i det här exemplet ska vi gå igenom hur jag brukar göra det i en vanlig ugn/varmluftsugn. Det går också att använda en speciellt svamp/bär tork eller torka dem i rumstemperatur (det tar dock längre i rumstemperatur) Receptet utgår ifrån 1 kg granskott.

Tänk på det här när du plockar granskott i skogen

  • Fråga markägaren om du får plocka granskott först! Det är inte säkert att det är fritt fram att göra det. Därför måste du fråga om tillstånd först.
  • Undvik att plocka granskott som inte ser friska ut, de ska helst vara späda, gröna skott. Då smakar de som bäst.

Torka granskott i ugn

Att torka granskotten i ugn är tidseffektivt eftersom det går på några timmar jämfört med dagar om du torkar dem i rumstemperatur.

  1. Rengör granskotten genom att skölja dem under kallt vatten så att eventuell smuts och insekter försvinner. Låt dem lufttorka eller badda dom lätt med hushållspapper.
  2. Sätt ugnen på 50 grader.
  3. Lägg ett lager granskott på en bakplåt som är täkt med bakplåtspapper. Gärna så att de inte ligger för tätt ihop. Då torkar de inte lika effektivt.
  4. Strössla över salt. Salt tar fram smak och förlänger också hållbarheten.
  5. Låt granskotten torka i ugnen i ca 1.5-2 timmar. När de känns krispiga så är de färdigtorkade. Tänk på att de tappar sin härliga gröna färg när de torkar.
  6. Därefter låter du granskotten svalna så att de får rumstemperatur annars kommer det bildas fukt när de läggs i burkar vilket kommer leda till att de torkade granskotten börjar mögla.
  7. Efter att de torkade granskotten fått rumstemperatur så lägger du dem i en stor mortel eller krossar dem i en bunke. De krossade torkade granskotten förvarar du sen bäst i en glasburk med lock.

Förvara torkade granskott

Det bästa sättet att förvara de torkade granskotten på är i en lufttät burk som förvaras mörkt. Undvik att förvara burken i solljus eftersom det påverkar smaken.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *