Frysa havremjölk, går det?

Havremjölk har blivit något av en favorit hemma i köket hos oss. Den gör så att kaffet smakar så gott och den passar också till bakning och till bullar. Ibland har jag undrat om jag kan frysa havremjölk. Till slut prövade jag att frysa havremjölk och jag tänkte här skriva ned mina erfarenheter av det.

Men för det första, kan man faktiskt frysa havremjölk? Ja, du kan frysa havremjölk.

Men notera att havremjölken när den är tinad inte får helt och hållet samma konsistens som innan den frystes in. Men det behöver inte avskräcka dig från att frysa havremjölken, läs vidare så ska jag förklara.

Havremjölken separerar vid frysning

Problemet är att havremjölken när den fryser till is börjar separera. Det beror på den höga vattenhalten i havremjölken. Havremjölk är ju inte mjölk utan det är vätskan från havren (som ju består av mycket av mycket vatten). Separerad havremjölk har ju inte den där härligt krämiga konsistensen.

Finns det ingen lösning på detta problem?

Jo det gör det, du vispar helt enkelt ihop havremjölken igen när den tinat. Men du kan inte räkna med att det blir helt samma konsistens som innan.

Gör det något? Nja, egentligen inte, inte för mig, jag dricker ju havremjölk med kaffe och där funkade den tinade havremjölken fint trots att den varit fryst. Jag vispade den helt enkelt med en liten elvisp för kaffemjölk. Smaken var den samma men jag kunde ana lite kornighet i konsistensen.

Det finns omnämningar om att man ska kunna koka och vispa om fryst havremjölk som tinats. Jag ska dock vara helt ärlig att det orkade jag inte göra. Då betalar jag nog hellre 20 kr för en ny förpackning. Men det är väl värt att testa.

Baka med fryst havremjölk – Inga problem

Planerar du att använda havremjölken till bakning spelar det ju ingen roll om den separerat. Då kan du gott och väl frysa ned havremjölken utan att oroa dig för att konsistensen blir annorlunda. Allt blandas ju ihop sen när du bakar ändå.

Hur kan man frysa havremjölk?

Du kan frysa hela paketet havremjölk som det är. Men det blir svårt att tina upp en portion då eftersom du behöver tina hela paketet. Du kan även fylla en plastflaska med skruvkork med havremjölk och frysa in, fyll inte flaskan till toppen då vätska expanderar när vätskan fryses.

Frysa ned havremjölk i plastpåse

Det låter inte så glamoröst, men det är jättepraktiskt att frysa havremjölk i en plastpåse som du plattar till. Fördelen med det är att du enkelt kan knäcka av en bit av den frysta havremjölken och tina den. Perfekt för småbarn som inte dricker så mycket havremjölk.

Portionsfrys havremjölk i isformar

En sak jag noterade är att smaken på havremjölk förändras något ju längre paketet står i kylen. En havremjölks förpackning som stått öppen i kylen i en månad har en något rundare smak. Därför kan det vara intressant att frysa ned havremjölken om den inte går åt i så stora mängder.

Ett proffstips när det kommer till att frysa havremjölk är att fylla en isform med havremjölk och placera den i frysen. Då portionsfryser du havremjölk och kan enkelt plocka fram en portion i taget utan att behöva tina hela förpackningen.

Hur länge håller fryst havremjölk?

Räkna med att fryst havremjölk håller i upp till ett år. Men ju längre havremjölken är fryst, desto sämre blir konsistens och eventuellt smak. Jag skulle försöka dricka upp havremjölken inom 3 månader även om man har längre tid på sig än så innan den inte bör konsumeras.

Hur kan man tina havremjölk?

Fryst havremjölk ska alltid tinas i kylskåpet så att man inte riskerar att bakterier bildas. Därför behövs det lite planering gällande upptining av havremjölken eftersom en större mängd fryst havremjölk kan ta längre tid att tina.

Vem kom på havremjölken?

Du föresten, visste du att havremjölk är en svensk uppfinning?

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *