Frysa créme brûlée

Går det bra att frysa créme brûlée? Ja, det går bra att frysa créme brûlée. Jag har själv gjort efterrätten några gånger och fryst in den för att ätas vid ett senare tillfälle.

I frysen håller créme brûlée i omkring en månad. Det går alltså att förbereda desserten långt före du ska bjuda på den.

Créme brûlée har ju blivit en av de mest populära desserterna i Sverige. Antalet jobbfester jag gått på där desserten valsats in efter middagen går inte ens att räkna på fingrarna. Jag ska inte påstå att jag klagat när jag ätit upp den heller.

Men vad är då hemligheten till att frysa in créme brûlée lyckat? Jo, det finns ett par saker du behöver tänka på varav den viktigtaste är vilken temperatur den goda efterrätten har när du ska frysa in den, läs vidare så kikar vi på dem:

Frys bara in créme brûlée som nått rumstemperatur

När du ska frysa in créme brûlée måste du vara säker på att den har svalnat ordentligt. Har den inte nått rumstemperatur kommer den bli fuktig när den placeras i frysen, fukten fryser till is och kommer påverka konsistensen när du sedan tinar upp den.

Frys in créme brûlée lufttätt

Tänk på att desserten absorberar smaker i frysen från andra matvaror. Därför måste du frysa in créme brûlée lufttätt. Jag kan rekommendera att frysa in créme brûlée i sin ramekin (det är helt enkelt ett fancy namn för dessertskålen) genom att linda den med plastfolie.

Frys in creme brule utan dekorationer

Har du tänk servera desserten med färsk frukt eller bär på den så vänta tills du tinat upp den. Fryser du in bären eller frukten kommer de definitivt inte vara lika fräsha efter upptining.

Bränn din créme brûlée först när du tinat den

Istället för att frysa in créme brûlée med översta lagret av socker brännt så ska du frysa in den utan att bränna den. Gör det sedan när du tinat upp den, du kan då lägga på ett lager socker och kanske till och med låta gästerna ha äran att bränna sockerlagret själv. Om du måste frysa en créme brûlée som redan är bränd se då till att den har svalnat ordentligt innan du fryser in den.

Hur kan man tina fryst créme brûlée?

Fryst créme brûlée ska tinas i kylskåpet för att förhindra att bakterier bildas. Låt dem tina upp i kylskåpet under natten eller under dagen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *