Torka skor – Guide till effektiv skotorkning

Att hålla skorna torra och fräscha är en konst i sig speciellt i regnigt väder eller om man råkat hamna i skog och mark med fel skor.

Som en erfaren mamma så har jag lärt mig några olika sätt att torka skor genom åren. Några av dessa metoder låter kanske väldigt överdrivna och jag ska inte sitta här och påstå att jag kastar in mina Manolo Blahnik i torktumlaren på högsta värme (eller över huvudtaget faktiskt).

Men om man har massa barn som man behöver administrera och man vet att skorna ändå byts ut en eller flera gånger per säsong så har nöden inga lagar.

Innan vi kör igång

Dessa tekniker kommer garanterat slita ut på skorna och det kan vara så att det inte är lämpligt att torka skorna alls på detta sätt.

Innan vi börjar torka dina skor är det viktigt att se till att skorna är rena och inte nedsmutsade. Eftersom de redan är blöta är det ju smidigt att bara borsta bort den värsta smutsen under kranen med en borste.

Torka skor i torkskåp

Torkskåpet är som en räddare i nöden för skor som behöver torkas snabbt och effektivt. Placera dina blöta skor i torkskåpet och låt den varma cirkulerande luften göra sitt jobb. Har du skor som inte tål värme så bra så pröva en lägre temperatur.

Torka skor i ugn

För skor som behöver snabb torkning ugnen (ja alltså ugnen i köket) vara ett bra alternativ. Ställ in ugnen på låg värme (viktigt!), runt 50 grader Celsius, och placera skorna i den. Jag brukar lägga de upp och ned på ett galler så den varma luften kommer in i barnskorna. Se till att inte värma dem för länge i ugnen – det handlar om att torka, inte baka dem!

Torka skor i torktumlare

Torktumlaren är en snabbfix för att torka skor men det är också den mest riskabla eftersom den inte är till för att torka skor. Var försiktig när du använder den för skotorkning. Använd låg värme (annars släpper limmet i skon) och sätt i några torra handdukar för att absorbera överflödig fukt. Detta är speciellt effektivt för sportskor och sneakers. Men tänk på att torktumlaren sliter på skorna och även kan slita på maskinen.

Torka skor med ris

Ett naturligt sätt att suga upp fukt från dina skor är att använda ris. Placera skorna i en påse med torrt ris över natten. Riset absorberar fukten och lämnar dina skor torra och redo för användning. Kanske inte det bästa för matsvinnet. Men om du har gammalt ris så varför inte? Det kanske går att återanvända påsen också. Maria om du läser det här (du som tipsade mig) skriv i kommenterna om du återanvänder påsen.

Torka skor snabbt

Om du behöver snabba resultat, använd en kombination av flera metoder. Till exempel, torka skorna i torkskåpet först för att få bort den grövsta fukten och avsluta med en kort stund i ugnen på låg värme. Lägg sen i tidningspapper i skon och låt den torka långsamt under natten.

Publicerat den
Kategoriserat som Tvätta
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *