Löjrom är en riktig delikatess som är utsökt att bjuda på vid speciella tillfällen som nyårsafton, studentfesten eller mitt i veckan som vardagslyx.
Fryst löjrom kan du köpa i livsmedelsaffären. Men du kan även köpa färsk löjrom (som troligtvis redan har varit fryst innan den tinades) eller bli stående med tinad löjrom som du inte vet vad du ska göra med.
I den här artikeln ska vi gå igenom hur du ska göra för att frysa löjrom och om du kan frysa om tinad löjrom.
Frysa löjrom och frysa om tinad löjrom
Gör så här för att frysa löjrom
Det du ska tänka på när du ska frysa löjrom är att frysa in löjrommen lufttätt i frysen. Du ska också fundera på om du ska frysa in den i mindre burkar eller i en stor burk. Fördelen med att frysa in löjrom i mindre burkar är att du enkelt kan ta ut en portion i taget. Men ska du bjuda på löjrommen till en fest till exempel så är det bättre att frysa in all löjrom i en burk.
- Fyll en lufttät burk med löjrom och sätt på locket på burken. Lämna lite utrymme i burken så att löjrommen kan svälla när den fryser.
- Skriv datumet på burken så du vet när den placerades i frysen.
- Placera burken i frysen.
Frysa om tinad löjrom
Om du undrar om du kan frysa om löjrom som har tinat så är svaret på det faktiskt, ja.
Du kan frysa om löjrom hur många gånger som helst
Ja, du kan frysa om löjrom som har tinat. Till skillnad mot många andra råvaror så går det faktiskt bra att frysa om tinad löjrom igen. Med det sagt så kan tinad löjrom smaka bäst första gången den tinas upp. Det är sällan jag själv märkt någon förändring i smaken. Löjrom som frysts in fler än en gång är utmärkt att ha i matlagning, varför inte på en pizza till exempel?
Varför går det att frysa om löjrom när många andra råvaror och matvaror inte alls går att göra det? En förklaring kan ligga i att löjrom inte är en så fet mat. Fet mat blir snabbt dålig i frysen då fettet härsknar, löjrom kan ju inte klassas som fet mat. Tina löjrom utan att oroa dig om alla kommer äta upp, du kan alltid tina om den igen!
Hur länge håller fryst löjrom?
Löjrom bör hålla upp till 6 till 12 månader i frysen. Det är sällsynt att den blir dålig och börjar smaka dålig även om den är fryst längre än 12 månader. Det är alltid bra att fråga om hur länge löjrommen håller i frysen där du köpt den för att det kan skilja mellan olika varianter. Fråga din fiskhandlare där du köpte löjrommen hur länge den håller.