Frys in broccoli bäst så här

Oavsett om du odlar egen broccoli eller om du köper broccoli i mataffären så kanske du undrar om du kan frysa in broccoli. För den som odlar själv så är det en speciell känsla att äta av grönsakerna på vintern när inget växer i trädgården. För den som köper broccoli i mataffären kanske du köper på dig när det är billigt och broccoli är i säsong.

Broccoli är ju inte en grönsak som man äter mycket av regelbundet. Därför kan du undra över om du kan frysa in broccoli så att den håller längre. I kylen håller broccoli i upp till 14 dagar ifall du förvarar den rå, ej tillagad. Räkna med några färre dagar ifall du förvarar kokt broccoli i kylen. Fryser du broccolin rätt så kan den hålla i upp till ett år!

Hur ska man frysa broccoli för bäst hållbarhet?

För att frysa in broccoli så att grönsaken håller bäst konsistens och smak så ska du blanchera den. Det låter avancerat men är inte mer avancerat att du ska koka broccolin i tre minuter i saltat vatten och sedan spola broccolin i kallt vatten så att den slutar tillagas. När du blancherar broccolin så håller grönsaken färg, smak och konsistens bättre om du fryser in den rå.

Gör så här för att blanchera broccolin:

  1. Rensa bort bladen från broccolin som omger den.
  2. Fyll en kastrull med vatten, tillsätt salt. Koka upp vattnet på spisen.
  3. Fördela broccolin i jämnstora bitar.
  4. Placera broccoli bitarna i kastrullen när vattnet har börjat koka. Koka broccolin i 3 minuter max (beroende på hur stora bitar du gjort). Kokar du den för länge tappar grönsaken viktiga vitaminer och allt det som gör broccoli nyttigt att äta.
  5. Efter tre minuter häller du av innehållet i kastrullen i ett durkslag. Sedan slår du över broccolin i ett isbad eller skål med kallt vatten. Det är viktigt för att du vill att grönsaken inte ska tillagas för mycket.

Gör så här för att frysa in broccolin

  1. Torka av broccolin ordentligt efter blancheringen. Du kan torka för hand med hushållspapper eller låta broccolin självtorka på en kökshandduk.
  2. Placera därefter broccoli bitarna i en lufttät burk eller i fryspåsar.
  3. Placera därefter broccolin i frysen.

Undvik att broccoli bitarna fryser fast i varandra

Vill du inte att bitarna ska frysa fast i varandra så kan du förfrysa broccolibitarna på en skärbräda eller på en bakplåt i frysen först. Sedan kan du placera de frysta broccolibitarna i en lufttät burk eller i fryspåsar.

Tänk på det här

Fryst broccoli håller i ca 3 till 4 kvartal. Det som händer med gammal fryst broccoli är att smaken avtar och näringsämnena försvinner. Därför är det bra att äta fryst broccoli inom 6-9 månader.

När du ska använda den frysta broccolin i matlagning behöver du inte tina upp den, det är bara placera den i stekpannan eller kastrullen som den är.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *