Hitta till Gröna Lund

Gröna lund (eller Grönan som det också kallas) är ett nöjesfält som ligger i Stockholm på Djurgården. På Gröna lund finns det en massa roliga attraktioner för barn och vuxna i alla åldrar såsom berg och dalbanan samt lustiga huset. Gröna lund är en anrik nöjespark med flerårig historia som har öppet under sommarhalvåret. Öppettiderna kan variera men från 1 juni så är nöjesparken öppet varje dag.

Kanske vill du besöka Nöjesparken nästa gång du är i Stockholm, då kanske du undrar hur man kan ta sig till Gröna lund? Undra inte mer, läs vidare i den här artikeln så ska vi gå igenom hur du kan ta bussen, tunnelbanan, bilen, cykeln eller till och med Djurgårdsfärjan till Gröna lund!

Var ligger Gröna lund

Gröna lund ligger på Djurgården i Stockholm nära stadsdelen Östermalm

Gröna lund ligger på Djurgården i Stockholm. Djurgården är mestadels en stor naturpark som sträcker sig över ett stort område i Stockholm. Det finns faktiskt både ett norra och södra Djurgården. Det är på södra Djurgården som Gröna lund ligger, nära Skansen och Nordiska museet.

Den exakta adressen för Gröna lund är: Lilla Allmänna Gränd 9, 115 21 Stockholm. Det finns faktiskt ett bostadsområde i nära anslutning till nöjesparken. Området bredvid Gröna lund, liksom hela Djurgården har en rik mångårig historia som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. För hundra år sedan var det till Djurgården Stockholmaren kom för att koppla av på helgen (något som fortfarande stämmer).

Åka till Gröna lund

Det finns flera sätt du kan ta dig till Gröna lund eftersom det ligger så nära Stockholm city. De flesta som ska till Grönan undrar ”hur tar jag mig från T-centralen till Gröna lund?”. Det är inte knepigt alls och det finns många olika sätt att göra det på.

Ju trängre desto finare väder det är

Om vi ska ge ett råd till dig så är det att det är svårare att ta sig fram till Grönan ju finare väder det är. Det beror på att Gröna lund ligger bredvid Skansen. Det är många som vill besöka antingen Nöjesfältet, Skansen eller njuta av naturen på Djurgården när det är fint på sommaren.

Det betyder inte att du ska undvika Djurgården på sommaren, men det kan betyda att det kan vara fullpackat av barnfamiljer och barnvagnar på bussen, spårvagnen eller båten. Misströsta inte, det finns ett par Stockholms lifehacks som gör att du smidigt kan ta dig fram till Gröna lunds huvudentré dom där dagarna då det är 30 grader och inte ett moln på himmeln. Läs på!

Buss till Gröna lund

Många tar bussen till Gröna lund

Att åka buss till Gröna lund är det klassiska sättet att ta sig till Grönan på. Du kan välja mellan att ta buss 67 eller buss 69 och 76. Skillnaden är att buss 67 går närmast Gröna lund medan buss 69 och 76 stannar en bit före Grönan, lagom för en promenad.

Åka till Gröna lund med buss 67 från Karlaplan

Buss 67 från Karlaplan är det smidigaste sättet att ta bussen till Gröna lund

Bussen som tar dig närmast Gröna lunds huvudentré är buss 67. Den bussen tar du från Karlaplan som ligger på Östermalm på Stockholm. Det är inte alls svårt att hitta till Karlaplan. Enklast tar du dig till Karlaplan från T-centralen genom att ta tunnelbanan från centralen till Ropsten, det är bara 2 stationer dit. Gör så här:

 1. Ta dig till T-centralen.
 2. Ta tunnelbanan röda linjen mot Ropsten.
 3. Gå av vid Karlaplan. Gå upp mot Karlaplan.
 4. Buss 67 stannar vid hållplatsen precis där tunnelbanans trappa kommer upp.

Åka till Gröna lund med buss 69 eller 76

Buss 69 går inte hela vägen fram till Grönan utan stannar vid Djurgårdsbrunn. Den går mellan Centralen och Djurgårdsbrunn, därför kan det vara en bra buss att ta ifall du vill promenera sista vägen till Gröna lund (vilket inte är långt alls). Buss 76 slingrar sig genom stan från söder och stannar likaså vid Djurgårdsbrunn. Det är ett bra val att ta eftersom du kan hoppa på den på Slussen. Det tar ca 10 minuter att promenera till Gröna lund från Djurgårdsbron.

Tänk på det här

 • Tänk dock på att bussen kan bli mycket full under populära dagar, även när du ska åka från Djurgården.
 • Ett proffstips vi vill dela med oss av är att stanna kvar i buss 67 tills den åkt till nästa station vilket är ändhållplatsen vid Skansen (det är mindre än 100 meter dit), då slipper du trängas när du ska gå av bussen.

Tunnelbana till Gröna lund

Tunnelbanan går inte till Gröna lund, men du kan promenera från station Karlaplan

Kan man ta tunnelbanan till Gröna lund? Både ja och nej. Det finns ingen tunnelbana som går hela vägen till Gröna lund men du kan ta tunnelbanan till närmaste station och därifrån promenera eller ta bussen till nöjesparken. Den närmaste tunnelbanestationen till Gröna lund är Karlaplan. Mellan Karlaplan och Gröna lund är det ungefär 1.2 kilometer. Det är inte sådär jättelångt att promenera (det tar ca 20 minuter), men om man har små barn är det ju en bit.

Åka till Gröna lund med tunnelbana

 1. Ta dig till T-centralen.
 2. Ta tunnelbanan till Ropsten på den röda linjen.
 3. Gå av vid Karlaplan och gå upp mot Karlaplan, det är 2 stationer.
 4. Fortsätt Narvavägen ner och förbi Djurgårdsbron om du vill promenera till Grönan.

Spårvagn till Gröna lund

Spårvagnen till Gröna lund går från T-centralen

Spårvagnen som går till Gröna lund är faktiskt ett relativt nytt påfund. Det har snabbt blivit ett populärt sätt att ta sig till Djurgården. Den spårvagn du ska ta för att ta dig till Gröna lund är Spårväg City, Linje 7. Spårvagnen går från Åhlens som ligger precis vid T-centralen i Stockholm. Det är 7 stationer till station Skansen som ligger nära huvudentrén till Gröna lund.

Färja till Gröna lund

Djurgårdsfärjan till Gröna lund går från Slussen

Kanske har du hört talas om att du kan ta båten till Gröna lund, det kan du faktiskt fortfarande göra och det är ett av de bättre sätten att ta sig till Djurgården på. Att ta Djurgårdsfärjan till Gröna lund är smidigt och bjuder också på en fin kort sightseeing tur i Stockholms vatten.

Gör så här för att åka båt till Gröna lund

Ett vanligt inslag i Stockholm på Sommaren

Vi rekommenderar att du tar dig till Slussen, Gamla stan eller till Skeppsholmen och tar färjan därifrån. Djurgårdsfärjan går rutten Slussen – Skeppsholmen – Djurgårdsfärjan (året runt).

Djurgårdsfärjan från Slussen till Gröna lund
 1. Ta tunnelbanan från T-centralen till Slussen (röda linjen mot Norsborg, Fruängen eller gröna linjen mot Hagsätra, Farsta strand eller Skarpnäck). Du kan också hoppa av redan vid Gamla Stan men det är en lite längre bit att promenera ifall du inte är van vid Gamla stan.
 2. Följ skyltarna till Djurgårdsfärjan och promenera dit. Färjan går vid Skeppsbrokajen vid Gamla Stan och är väl utmärkt.
 3. Du kan åka på vanligt SL-kort på Djurgårdsfärjan. Färjan stannar vid Skeppsholmen, sedan fortsätter den till Djurgården.
 4. När färjan ankommit till Djurgården kommer du snabbt till huvudentrén för Gröna lund då huvudentrén ligger på samma gata som du kliver av på från båten.

Djurgårdsfärjan från Skeppsholmen till Gröna lund

Skeppsholmen är en ö som ligger intill Gröna lund. Ön var tidigare inte öppen för allmänheten då den användes av militären men är nuförtiden hemvist åt bland annat Moderna museet och bostäder. Djurgårdsfärjan stannar till hos Skeppsholmen. Det betyder att du kan ta en promenad till ön som ligger intill Gröna lund och åka båt från Skeppsholmen till nöjesfältet. Det är faktiskt så när att man hör skriken från attraktionerna på nöjesfältet när man går omkring där.

Ta bilen till Gröna lund

Undvik att ta bilen till Gröna lund

Den främsta frågan de som vill ta bilen till Gröna lund undrar över är om det finns parkering i anslutning till Gröna lund. Ja det gör det, dock är de få platser som finns troligtvis slut. Det är också stressigt att ta bilen ut till Djurgården då det kan vara trångt. Ett bättre val är att ta bilen och lämna den i ett parkeringshus inne i Stockholm och sedan promenera eller åka kommunalt den sista biten.

Cykla eller promenera till Gröna lund

Det går utmärkt att cykla eller promenera till Gröna lund från city

Visste du att Gröna lund ligger på gångavstånd från Stockholm city. Om du ska promenera till Gröna lund så tycker vi att du ska gå från T-centralen till Kungsträdgården. Sedan fortsätter du från Kungsträdgården till Strandvägen. Du följer Strandvägen tills du når Djurgårdsbron, promenera med fördel bredvid vattnet. När du kommit till Djurgårdsbron så promenerar du över den och fortsätter förbi Nordiska museet. Fortsätt en bit till och sen kommer du till tvärgatan Allmänna gränd som ligger efter Liljevalchs och Abba The Museum där huvudentrén till Grönan ligger. Det är ungefär 3.5 km mellan centralen och Grönan.

Publicerat den
Kategoriserat som Hitta till
Profilbild

av Paula

Hej, Mitt namn är Paula och jag har varit intresserad av privatekonomi sedan barnsben. Jag studerade företagsekonomi på högskolan i Gävle och sedan blev det en karriär inom HR och personal i Stockholm. Förutom privatekonomi och jobblivet brinner jag för min familj och för att sätta 3 kilometer på 13 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *