Frysa jordärtskockor

Jordärtskocka kan man hitta i livsmedelsaffären. Men vet du vad en jordärtskocka är för något som vi äter? Det är själva knölen på en jordärtskocka blomma. Har du frågan, kan man frysa jordärtskocka så har du hittat rätt. I den här artikeln ska vi gå igenom om man kan frysa jordärtskockor.

Kan man frysa jordärtskocka?

Dessa goda knölar är jordärtskockor

Ja, tillagade eller förvällda jordärtskockor kan du frysa. Du kan också göra en soppa av jordärtskocka och frysa in jordärtskockssoppan. Eller varför inte göra en pure av de tillagade jordärtskockorna och frysa in dem.

Frysa förvällda jordärtskockor

Att förvälla innebär att man hastigt kokar jordärtskockorna i lätt saltat vatten i 2-3 minuter och sedan snabbt kyler ner dem i isvatten. Det gör så att konsistens, smak och textur håller bättre i frysen.

Gör så här:

  1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta vattnet lätt.
  2. Placera jordärtskockorna i det kokande vattnet så att de förvälls.
  3. Plocka upp dem efter 2-3 minuter och lägg dem i isvatten så att de kallnar.
  4. När de är kalla torkar du av dem så att de är helt torra. Placera dem därefter i förslutningsbara fryspåsar. Pressa ut luften från fryspåsen innan du försluter den.
  5. Lägg fryspåsen med jordärtskockorna i frysen.

Tips:

Lägg jordärtskockorna en och en i varsin fryspåse så fryser de inte ihop. Du kan också styckfrysa jordärtskockorna för att de inte ska frysa ihop.

Frysa pure av jordärtskockor

I många maträtter har man i en pure av jordärtskockor för att maträtten ska få smak av dem, till exempel till potatismos. Du kan förbereda detta genom att göra en stor sats pure och sedan styckfrysa den. Då kan du lätt ta ut en portion pure när du behöver det till matlagning.

Gör så här:

  1. Tillaga jordärtskockorna och purea dem.
  2. Fyll en isform med de pureade jordärtskockorna.
  3. Låt purén frysa. Ta därefter ut isformen och lägg isbitarna av jordärtskockpure i en förslutningsbar fryspåse.

Frysa jordärtskockssoppa

Att göra jordärtskockssoppa av jordärtskockorna är populärt. Visste du att du kan frysa soppan? Det du ska tänka på är att frysa in den när den är kall och att frysa in jordärtskockssoppan lufttätt i en förslutningsbar plastbehållare eller glasburk (tänk på att inte fylla med jordärtskockssoppa till toppen då soppan expanderar när den är fryst).

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *