Frysa pizzadeg

Kan man frysa in pizzadeg? Ja det kan man.

Att frysa in pizzadeg är en bra ide eftersom du slipper att göra en ny deg varje gång du ska göra en pizza i framtiden. Du slipper också att göra pizzadeg. Nästa gång du gör pizza hemma kan du ta tillfället i akt att göra lite mer pizza deg och sedan frysa in pizzadegs bullarna en och en.

Dels kan du frysa in pizzadeg i färdigjästa portioner, dels kan du frysa in pizzabottnar och dels kan du frysa in färdiggräddade pizzabottnar.

Gör så här för att frysa in pizzadeg

Frys in pizzadegen som portionsstora bullar

Vår erfarenhet är att du bör jäsa pizzadegen innan du fryser in den. Därefter portionerar du degen i små bullar eller en liten korv där en bulle är en portion till en pizza. Det här alternativet tycker vi ger den godaste pizzan.

  1. Gör en pizzadeg (se receptet nedan) och låt pizzadegen jäsa i en timme innan du går till nästa steg.
  2. Rulla pizzadegen till en lång korv.
  3. Stycka korven i portionsbitar.
  4. Placera portionsbitarna i fryspåsar som är förslutningsbara. Du kan olja in degbitarna med olivolja innan du placerar pizzadegen i fryspåsen så den inte fastnar i påsen.

Du kan även placera degbitarna i en stor fryspåse om du separerar dem med bakplåtspapper eller med plastfolie.

Frysa in pizzabottnar

Frys in pizzabottnar så går det snabbt att göra pizza

Skillnaden mellan att frysa in deg som bullar eller korvar är att det går snabbare att få till pizzan av den frysta degen då pizzadegen redan är kavlad och klar. Det förutsätter ju att du har plats för en pizzabotten i frysen. Gör så här:

  1. Kavla ut pizzadegen till en pizzabotten.
  2. Styckfrys pizzabotten i frysen i två timmar. Frys in pizzabotten på bakplåt eller stor skärbräda.
  3. Ta ut pizzadegen och packa in den aluminiumfolie eller olja in och plasta in med plastfolie. Se till att det blir lufttätt.
  4. Placera den frysta pizzabotten inpackat i aluminiumfolie eller plastfolie i frysen.

Frysa in gräddade pizzabottnar

En redan gräddad pizzabotten går också att frysa in

Tänk på att du kan frysa in redan gräddade pizzabottnar. Fördelen med att frysa in gräddade pizzabottnar är att det går väldigt fort att tillaga en pizza med dem eftersom du slipper att tina pizzabotten eller tina deg och sen kavla ut den. Ta helt enkelt ut den frysta gräddade pizzabotten ur frysen och lägg på den fyllning du vill ha. Sedan gräddar du den frysta pizzabotten igen tills fyllningen är klar.

Tina pizzadeg

Undrar du hur du ska tina fryst pizzadeg? Bäst blir degen om den får tina långsamt, det gör du i kylskåp.

Låt pizzadegen tina i kylskåpet. Placera den frysta pizzadegen i kylskåpet på morgonen så är de tinade när du är tillbaka hem från jobbet. Låt gärna degen få rumstemperatur i någon timme innan du gräddar den. När degen har tinat kan du bearbeta den som vanligt.

Har du bråttom så kan du tina pizzadegen i rumstemperatur. Då tinar pizzadegen snabbare.

Tips

Testa att frysa in tomatsås och fyllning också
  • Frys också in tomatsås till pizza så har du både deg och tomatsås redo nästa gång du ska baka en pizza.
  • I livsmedelsaffären så finns det färdiga pizza-kit med pizzadeg. Dessa kit brukar oftast inte gå att frysa. Det du kan göra då ifall du vill frysa pizzadeg som kommer med ett pizza-kit är att tillaga pizzadegen i ugnen. Frys därefter in den tillagade pizzadegen efter att den svalnat.

Recept på pizzadeg som går att frysa

Testa att frysa in den här pizzadegen

Ingredienser

  • Vatten
  • Jäst
  • Salt
  • Socker
  • Mjöl

Gör så här

  1. Blanda ett halvt paket jäst med 2.5 deciliter vatten.
  2. Rör i en halv tesked salt och en tesked socker. Rör sedan i 5 deciliter mjöl.
  3. Kör blandningen i en köksassistent eller jobba ihop degen för hand i fem minuter (Tillför mer mjöl om blandningen behöver det.
  4. Rulla ihop degen till små bullar, låt bullarna jäsa under en duk.

Sedan är pizzadegen färdig att frysas.

Hur länge håller pizzadeg i frysen

Fryst pizzadeg håller i ca 3-4 månader i frysen.

Publicerat den
Kategoriserat som Frysa

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.