Frysa grönkål

Grönkål är en mångsidig och nyttig grönsak som du kan ha i sallader, soppor, pajer och andra maträtter. Kanske har du kommit över ett större parti grönkål eller så vill du minska på matsvinnet och frysa in grönkål innan den blir gammal. Då kanske du har undrat om man kan frysa grönkål. Svaret på den frågan är att du kan frysa grönkål. Läs mer här om hur du ska göra.

Gör så här för att frysa in grönkål

Frys inte av stammen utan bara bladen på grönkålen

Grönkål går bra att frysa in utan att du förväller den. Du kan med andra ord frysa in grönkål rå. Det betyder att du slipper koka upp och kyla ned grönkålen innan du fryser in den. För bäst resultat så rekommenderar vi att du repar grönkålsbladen från den kärva stammen och fryser in bladen eller hackar de repade bladen innan du fryser in dem.

Gör så här

  1. Skölj grönkålen.
  2. Torka av grönkålen noggrant efteråt, eftersom resultatet blir bättre om grönkålen är torr när du fryser in den.
  3. Riv av grönkålsbladen från stammen.
  4. Hacka grönkålsbladen i strimlor eller frys in grönkålsbladen som dom är. Hackade grönkålsblad tar mindre plats.
  5. Lägg in grönkålsbladen i förslutningsbara fryspåsar. Tryck ut luften innan du förseglar fryspåsarna.
  6. Placera fryspåsen med grönkål i frysen.

Måste man förvälla grönkål?

Nej, du måste inte förvälla grönkålen. Det går lika bra att frysa in grönkålen utan att förvälla bladen. Fördelen med att förvälla (eller blanchera som det också kallas) grönkålen är att grönkålens blad blir mer kompakta, det betyder att du får in mer grönkål i fryspåsen om du förväller grönkålsbladen innan du fryser in grönkålen.

Gör så här för att förvälla grönkål

  1. Koka upp vatten med lite salt i en kastrull.
  2. Skölj grönkålen och repa av bladen.
  3. När vattnet kokar lägger du i grönkålsbladen i det kokande vattnet i en minut.
  4. Efter en minut tar du bort de kokade grönkålsbladen och placerar dem omedelbart i en kastrull med kallt vatten.
  5. När grönkålen har kylts ned placerar du grönkålsbladen i ett durkslag eller på en kökshandduk så de torkar lite.
  6. Placera grönkålen i förslutningsbara fryspåsar. Tryck ut luften från fryspåsen innan du försluter den. Sedan placerar du fryspåsen i frysen.
Publicerat den
Kategoriserat som Frysa

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.