Frysa hummus

Hummus är en maträtt som består av pureade kikärtor. Hummus kommer från medelhavet och serveras ofta som en del av en meze eller som tillbehör till en maträtt som falafel här i Sverige. Hummus är faktiskt inte så svårt att göra själv hemma. Och det är gott till mycket, faktiskt också som pålägg på mackan. Men det är enkelt att man gör för mycket. Då kanske du undrar om man kan frysa hummus? Ja, du kan frysa hummus. Läs vidare så ska vi gå igenom hur du ska göra.

Kan man frysa hummus?

Hummus är krämigt och gott – Läs vidare om hur du behåller konsistensen i frysen

Ja, ja man kan frysa hummus. Förutsättningen för att det ska lyckas är dock att du fryser hummus lufttätt. Då kan den hålla sig bra i frysen i upp till 6 månader.

Gör så här för att frysa hummus

Att frysa in hummus är enkelt. Det du bör tänka på är att frysa in hummus lufttätt. Det vill säga i en plastask som har ett lufttätt lock eller i en fryspåse som går att försluta. Tänk på att hummus som är fryst i en burk inte går att dela på när du ska tina upp den. Därför kan det vara ett bättre val att frysa hummusen i portioner i en förslutningsbar fryspåse om du vill äta en portion då och då.

Gör så här för att frysa hummus i en fryspåse

Frys in portioner av hummus i förslutningsbara fryspåsar.

  1. Placera en portion hummus i en fryspåse som är förslutningsbar.
  2. Tillsätt lite olivolja i fryspåsen.
  3. Tryck ut luften något när du försluter fryspåsen. Tänk på att hummus sväller i frysen, så packa inte fryspåsen sprängfull.
  4. Placera fryspåsen i frysen.

Gör så här för att frysa hummus i en burk med lock

Frys in större satser av hummus i burkar med lufttätt lock.

  1. Ta fram en burk med lock som tål frys.
  2. Fyll burken med hummus, men fyll inte burken ända upp till toppen. Detta då hummus sväller i frysen och då kommer locket öppna sig. Tre fjärde delar av burken är en bra vägvisning.
  3. Ringla på lite olivolja på hummusen så den håller sig krämig. Det finns nämligen en risk att hummusen i frysen blir lite torr.
  4. Sätt på locket på burken och placera den i frysen.

Tina hummus

Tina hummus långsamt i kylskåp

Detta sätt är ett bra sätt att tina fryst hummus på. Ta ut den frysta hummusen ur frysen och placera den i kylen. Låt hummusen tina långsamt i kylen. När hummusen är tinad kommer du märka att den kanske inte ser lika slät ut som hummus ska göra. Det är inget fel med det utan är ett resultat av att hummusen varit nedfryst. Du ordnar det lätt genom att blanda den tinade hummusen ordentligt. Ringla i lite olivolja om du vill när du blandar.

Du kan också köra den tinade hummusen snabbt i micro och sedan fortsätta blanda om den. Vi skulle äta tinad hummus snabbt, helst inom ett par dagar. Inte mer än en vecka i kylen.

Gör så här för att tina hummus

Ta ut hummusen från frysen och placera den i kylen.
När hummusen är tinad så måste du röra om hummusen eftersom ingredienserna har separerats något.
Blanda om och kör hummusen några sekunder i micro. Blanda därefter om igen.

Hur länge håller hummus i frysen

Hummus består av kikärtor, sesamfrön och olivolja. Det innebär att fryst hummus håller sig bra i ca ett halvår i frysen. Försök att äta upp hummusen inom 4 månader (jämför med att hummus i kylen håller i ca 4 dagar). Ju längre den är i frysen, desto mer smak tappar den frysta hummusen och desto sämre blir konsistensen. Då hummus kan skilja sig åt mellan olika recept så går det inte sätta en exakt siffra på hållbarheten då kryddor och smaker kan förändras olika.

Luktar hummusen konstigt så har den blivit gammal.

Tänk på det här när du fryser in hummus

  • När du ska frysa in hummus så tillsätt lite olivolja, det kommer hjälpa till med hummusens konsistens.
  • Frys in hummusen i portioner så går det enklare och snabbare att tina hummusen. Det blir också enklare att färdigställa hummus i portioner.

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.