Vad kan man torktumla?

Torktumlaren är en effektiv och tidsbesparande hushållsapparat som gör så att tvätten torkar snabbt. Du slipper hänga tvätt och vänta att den ska torka. En annan fördel med torktumlaren är att tvätten som torkar kan bli härligt fluffig. Men kanske känner du till att man inte kan torktumla allting. I den här guiden ska vi gå igenom vad man kan torktumla och vad man inte kan torktumla.

Vissa kläder och textiler är gjorda av material som inte trivs i en varm torktumlare. Andra klädesplagg eller skor kan till och med gå sönder om du kör dem i en torktumlare. Därför är det bra om du har koll på vad man ska och inte ska torktumla. Läs vidare så ska vi försöka besvara det.

Innan du går vidare så rekommenderar vi dig att kontrollera i plagget eller textilens instruktioner ifall det är möjligt att torktumla det eller inte. Gör det innan du prövar att torktumla något eftersom torktumling kan deformera plagg eller textilier som inte tål torktumlaren.

Torktumla kläder

Vissa kläder ska du inte torktumla, då blir de bara fula, som fina skjortor

Torktumla byxor

Kan man torktumla byxor?

Det beror på vilka sorters byxor du ska torktumla. Jeans till exempel rekommenderar vi inte att du torktumlar då det sliter på tyget. Generellt sett skulle vi säga att byxor inte ska torktumlas. Detta för att värmen från torktumlaren sliter på elasticiteten och tygets kvalitet i byxan. Speciellt tajts ska absolut inte torktumlas, då kommer de gå sönder av värmen.

Torktumla chinos

Kan man torktumla chinos?

Nej, chinos är gjorda av en lite finare bomull. Finishen på byxan kommer ta stryk om du torktumlar chinos. Därför avråder vi dig från att torktumla chinos.

Torktumla hoodies

Kan man torktumla hoodies?

Vi skulle avråda från att torktumla en hoodie eftersom trumlingen kan deformera hoodiens form, speciellt huvans form. Den heta luften i en torktumlare kan göra så att elasticitetsband dras ihop eller går sönder. Det gör hoodien trasig och ful.

Torktumla jackor

Kan man torktumla jackor?

Nej, du kan inte torktumla de flesta jackor eller ytterkläder (undantaget dunjackan, se nedan). De flesta ytterkläder och jackor är gjorda av finare tyg med många detaljer. Dessa deformeras i en varm torktumlare. Därför ska du undvika att torktumla jackor.

Torktumla polyester jacka

Kan man torktumla polyester jacka?

Plagg av polyester ska du helst inte torktumla då de kan ta skada av för varm luft. Om du måste torktumla en polyester jacka så gör det på låg värme. Vi rekommenderar dock inte att göra det.

Torktumla dunjacka

Kan man torktumla dunjackor?

Dunjackor är en sorts vinterjacka som oftast är puffig och fluffig. Jackan är fluffig eftersom den är fylld av dun. Du kan torktumla en dunjacka och det rekommenderas att du gör det ifall du tvättat den i en tvättmaskin. Anledningen till att det är bra att torka en dunjacka i torktumlaren är för att dunet blir jämnt fördelat och fluffigt av att torkas i en torktumlare. Du måste inte torktumla en dunjacka men det leder oftast till en dunjacka som är skönt fluffig igen. När du torktumlar en dunjacka ska du vända den ut och in och torktumla den på låg värme med några tennisbollar så dunet inte klumpar ihop sig. Var beredd på att det kan flera timmar tills jackan är torr.

Torktumla jeans

Kan man torktumla jeans?

Nej, man ska inte torktumla jeans. Anledningen är för att torktumlande sliter på jeansens finish och kvalitet. Jeans blir vackrare ju mer du använder dem, därför kommer byxans finish se mycket sliten ut om du torktumlar jeans. Vissa jeans indikerar att du kan torktumla dem, ska man då torktumla jeans ändå?. Nja, visst, gör det då på lägsta nivån, eller helst inte alls.

Torktumla jeans med stretch

Kan man torktumla jeans med stretch?

Nej, du ska inte torktumla jeans med stretch. Den höga värmen i torktumlaren kommer definitivt slita på elasticiteten i jeansens tyg. Det kommer göra så att byxan inte sitter lika bra.

Torktumla jeansjackor

Kan man torktumla Jeansjackor?

Nej, du ska inte torktumla jeansjackor. Dels sliter torktumlande på jackans tyg. Dels så kan knappar ta skada i torktumlaren.

Torktumla kläder med paletter

Kan man torktumla kläder med paljetter?

Nej, vi gissar att du redan förstår att man inte ska torktumla kläder med paljetter (eller kläder med utsmyckning, med dekorationer på som stenar). Torktumlaren är inte så varsam så den kan lätt förstöra delikata plagg som kläder med paljetter på. Tänk också på att vassa stenar och utsmyckningar kan göra sönder andra plagg i torktumlaren. Undvik därför att torktumla kläder med paljetter.

Torktumla morgonrock

Kan man torktumla morgonrocken?

Ja, du kan torktumla morgonrocken om den är gjort av ett material som tål det. Men gör det på låg värme och under en kort tid. Ta ut den innan den blivit helt torr och låt den lufttorka. Då blir din morgonrock mjuk och skön.

Torktumla regnkläder

Kan man torktumla regnkläder?

Nej, generellt sett ska du inte torktumla regnkläder. Regnkläderna gå sönder av värmen. Tänk på att det finns moderna regnkläder av tex vissa Gore Tex material som efter tvätt behöver återaktivera sin impregnering genom att du torktumlar dom i kort tid på låg värme. Referera till plaggets instruktioner om vad som gäller.

Torktumla skjorta

Kan man torktumla skjortor?

Nej, du ska inte torktumla skjortor. Skjortor och blusar är delikata plagg med detaljer och knappar som kan ta skada av torktumlande. Därför ska du inte torktumla skjortor.

Torktumla strumpor

Kan man torktumla strumpor?

Nej, oftast kan man inte torktumla strumpor. Det beror på att resåren tar skada av den höga värmen i torktumlaren. Strumpor är ju ett plagg som man tvättar och använder kontinuerligt, därför tar de mycket stryk i torktumlaren. Resultatet blir strumpor som inte är lika elastiska och sköna att ha på sig.

Torktumla strumpbyxor

Kan man torktumla strumpbyxor?

Strumpbyxor kan du inte torktumla eftersom strumpbyxor är gjorda av ett delikat material som lätt tar skada i en oöm torktumlare. Inte bara kan torktumlaren göra sönder strumpbyxorna, strumpbyxorna kan också bli rejält intrasslade.

Torktumla träningskläder

Kan man torktumla träningskläder?

Nej, man kan inte torktumla träningskläder. Anledningen till att man inte kan det är för att träningskläder oftast är väldigt stretchiga då de är gjorda av material som tillåter det. Dessa material som kläderna är gjorda av, till exempel elastan, tål inte hög värme. Om du torktumlar träningskläderna kommer stretchen i plagget gå sönder och plagget tappa sin form. Detsamma gäller att torktumla tights. Därför är det väldigt dåligt för plaggets passform att torka i en torktumlare. Det kommer bara slita ut plagget snabbare.

Torktumla T-shirt

Kan man torktumla T-shirts?

Nej, du ska helst inte torktumla T-shirts. Många T-shirts krymper av värmen och tappar formen i torktumlaren. Det finns T-shirts som tål torktumlande. Har du många T-shirts kan du pröva att torktumla en och se hur den blev. Undvik att torktumla T-shirts med tryck eller med dekorationer som vackra stenar.

Torktumla badkläder

Kan man torktumla badkläder?

Nej, badkläder som är gjorda av spandex ska du absolut inte torktumla. Värmen i torktumlaren gör så att spandexen torkar ut. När badkläderna är torra så blir de spröda, då går de lätt sönder. Därför ska du inte torktumla badkläder av spandex.

Torktumla skor

Converse skor ska du inte torktumla, då går de sönder

Nej, det går inte torktumla skor. Anledningen är för att skorna kan ta skada av rotationerna i torktumlaren. Den höga värmen i torktumlaren kan också lösa upp lim i skorna. Oftast så är sulan på skorna limmad till botten av skon. Detta lim är känsligt för värme. Skor kan också deformeras och tappa form när de blir varma och roterar i en torktumlare. Därför kan man inte torktumla skor. Att ha skor i torktumlare är också en brandfara. Tänk på att torktumlaren inte är gjord för att torka skor alls.

Torktumla Converse skor

Kan man torktumla Converse skor?

Nej, du kan inte torktumla Converse. Converse har en limmad sula. Limmet riskerar att släppa i den varma torktumlaren. Skosnöre och sula riskerar också att börja brinna ifall de fastnar i den roterande torktumlaren. Därför ska du inte torktumla Converse skor.

Torktumla gympaskor

Kan man torktumla gympaskor?

Nej, du kan inte torktumla gympaskor. Gympaskor tar skada av den heta luften i torktumlaren och det kan leda till att material blir torrt och går sönder eller att lim släpper. Det är också en brandfara att torktumla skor.

Torktumla underkläder

Underkläder ska du inte lägga in i en varm torktumlare, de tål inte värmen

Kan man torktumla underkläder? Nja, generellt sett ska du inte torka underkläder eftersom torktumlaren förstör underklädernas elasticitet. Det är främst värmen som är boven, värmen gör så att underkläderna krymper och kan skada formen på BHn. Underkläder ska du helst tvätta för hand och låta dem torka skonsamt.

Torktumla kalsonger

Kan man torktumla kalsonger?

Nej, man ska inte torktumla kalsonger. Torktumlarens värme gör så att kalsongernas elastisitet går förlorad. Om du torktumlar kalsongerna med grova tyger som jeans kan tyget ta skada. Undvik därför att torktumla kalsonger.

Torktumla trosor

Kan man torktumla trosor?

Nej, du ska inte torktumla trosor. Finare trosor i mer utsökta material ska du absolut undvika att torktumla. Tänk dig att du gnider dessa mot grovt jeanstyg så förstår du att det inte är bra för hållbarheten. Även billigare trosor bör du inte torktumla heller eftersom värmen gör så att trosorna krymper. Värmen påverkar också elasticiteten vilket gör så att trosorna inte sitter lika bra.

Torktumla BH

Kan man torktumla BH:ar?

Nej, man ska inte torktumla BH:ar. Anledningen är att värmen som torktumlaren alstrar bryter ner BH:ns form samtidigt som rörelserna i torktumlaren kan göra sönder BH:n. En BH kan kosta mycket pengar, därför ska man undvika att torktumla BH:ar.

Torktumla textiler i hemmet

Undvik att torktumla vackra gardiner

Torktumla gardiner

Kan man torktumla gardiner?

Nej, man kan inte torktumla gardiner. Speciellt finare gardiner med utsmyckningar ska du definitivt aldrig torktumla. Du ska inte heller köra gardiner i tvättmaskinen eftersom de kan krympa av den oömma tvätten. Handtvätt eller tvätta i tvättmaskin på ett skonsamt läge och låt dem lufttorka hängande.

Torktumla fårskinn

Kan man torktumla fårskinn?

Nej, man kan inte torktumla fårskinn. Även om man kan tvätta fårskinn i tvättmaskin på svag värme så ska du aldrig torktumla fårskinnet. Torktumlaren misshandlar fårskinnet och värmen gör baksidan spröd.

Torktumla matta

Kan man torktumla en matta?

Nej, du kan inte torktumla mattor. Det beror på att torktumlaren gör så att mattan blir deformerad. Om du försöker torktumla en stor matta i en torktumlare så kan till och med det innebära en brandfara ifall mattan fastnar.

Torktumla matta med gummibaksida

Kan man torktumla en matta med gummibaksida?

Nej, du kan inte torktumla mattor med gummibaksida. Dels kan plasten torka och gå sönder, dels kan mattor med gummibaksida orsaka brand i torktumlaren. Mattor med gummibaksidor kallas även badrumsmattor. De är vanliga i badrummet eftersom dom håller sig kvar på sin plats på golvet. Förvisso passar mattan i torktumlaren, den höga värmen torkar dock snabbt ut gummibaksidan som efter ett pass i torktumlaren lätt kan smulas sönder.

Torktumla trasmatta

Kan man torktumla en trasmatta?

Nej, du kan inte torktumla en trasmatta. Torktumlaren förstör trasmattans form och yta i den oömma hanteringen. Det resulterar i en onödigt sliten matta med deformerad form.

Torktumla handdukar

Kan man torktumla handdukar?

Kan man och ska man torktumla handdukar? Ja, du kan torktumla handdukar. Att torktumla handdukar gör så att de får en härlig och mjuk känsla. Dock så sliter torktumling av handdukarna mycket på dem. Om du har riktigt fina handdukar som du vill använda under lång tid framöver ska du således inte torktumla dem.

Torktumla linneduk

Kan man torktumla en linneduk?

Ja, du kan torktumla linnedukar. Dock så påverkar torktumlande linnedukens livslängd. Därför avråder vi från det. När man torktumlar linnedukar får linneduken en mjukare och skönare finish. Ha i åtanke att du inte ska torktumla linneduken så att den blir helt torr, utan du ska ta ut den innan den är helt torr och låta den hängtorka.

Torktumla soffklädsel

Kan man torktumla soffklädsel?

Nej, undvik att torktumla soffklädseln om soffklädseln inte faktiskt går att torktumla. Du vill ju inte att den tappar formen i den varma torktumlaren. Soffklädsel kan också vara avancerade konstruktioner som inte fungerar bra i den ovarsamma hanteringen i torktumlaren.

Torktumla sovsäck

Kan man torktumla en sovsäck?

Ja, de flesta sovsäckar kan du torktumla. Speciellt sådana som är av dun. Det du ska tänka på är att torktumla sovsäcken på låg värme och säkerställa att den inte blir överhettad. Du kan tumla den och sedan låta den lufttorka det sista. Är det en sovsäck som har dun i sig ska du lägga i ett par tennisbollar i torktumlaren. Tennisbollarna gör så att dunet inte klumpar sig under torktumlings processen.

Torktumla sängkläder

Vissa sängkläder ska du torktumla för att få dem fluffiga

Kan man och ska man torktumla sängkläder? Ja, vissa sängkläder kan du torktumla såsom de flesta lakan och filtar. Fördelen med att torktumla sängkläder är att de får en härlig struktur och blir mjuka.

Torktumla filtar

Kan man torktumla filtar?

Generellt sett rekommenderar vi inte att du torktumlar dina filtar. Dels för att olika material tål torktumling sämre än andra. För att vara på den säkra sidan så undvik att torka filtar i torktumlaren.

Torktumla fleece filt

Kan man torktumla fleece filtar?

Torktumla helst inte filtar av fleece. När du torktumlar fleece släpper materialet massa mikro plaster som går ut i vårt ekosystem. Därför rekommenderar vi att inte torktumla fleece. Fleece är ett material som torkar mycket fort av sig själv, så häng upp fleece filten och låt den lufttorka.

Torktumla kuddar

Kan man torktumla kuddar?

Ja, du kan torktumla kuddar och dunkuddar. Det rekommenderas till och med att du ska göra det. För att få kuddarna fluffiga så måste man torktumla kuddarna. Torktumla dem med några tennisbollar så fyllningen inte klumpar ihop sig.

Torktumla lakan

Kan man torktumla lakan?

Ja, du kan torktumla lakan och påslakan. Tricket med att torktumla lakan är att låta dem tumlas luftigt i torktumlaren. Undvik att proppa i maskinen full av lakan och påslakan. Torktumla dem också på låg värme under kort tid så undviker du onödigt slitage på lakanen.

Torktumla madrasskydd

Kan man torktumla madrasskydd?

Ja, ifall dina madrasskydd tål att torktumlas. Om dom inte gör det så rekommenderar vi inte att du torktumlar dem eftersom de då kan krympa. Krymper madrasskydden så blir de omöjliga att få på madrassen igen.

Torktumla täcken

Kan man torktumla täcken?

Ja, du ska torktumla täcken eftersom det är i torktumlingen som täcket blir fluffigt. Hängtorkar du ett täcke så klumpar sig fyllningen ihop. Gör precis som med dunjackor, fyll torktumlaren med några tennisbollar och kör torktumlaren tills täcket är torrt. Duntäcken torktumlar du på samma sätt.

Torktymla tyngdtäcken

Kan man torktumla tyngdtäcken?

Nej, du kan inte köra majoriteten av tyngtäcken i en torktumlare. Tyngdtäcken kan innehålla små fyllning som lätt kan gå sönder om du kör den i en torktumlare. Därför ska du inte köra tyngdtäcken i torktumlare.

Tänk på det här

Kan man torktumla plagg med varningssymbol mot torktumling?

Nej, du kan inte torktumla plagg som inte tillåter torktumling. Dubbelkolla alltid allt du torktumlar så att plaggets instruktioner inte råder att inte torktumla det. Vissa material tillåter inte torktumling. Väljer du ändå att torktumla det kan det innebära en brandfara eller att plagget tappar form och blir fult.

Kan man torktumla olika färger tillsammans?

Nej, det kan man inte. Anledningen är för att plaggen inte är torra. När de inte är torra kan fukten föra över färgämnen från plaggen mellan varandra. Då kan plaggen bli missfärgade. Därför ska du endast torktumla plagg av samma färg.

Vad betyder symbolerna?

I plagg och textiler så finns det en symbol som du kan titta på ifall du är osäker om du kan torktumla plagget eller textilen. Se nedan vad de betyder.

Det är nästan omöjligt att gissa vad symbolerna betyder utan en manual. Så vår rekommendation är att du tar en anteckning om vad symbolerna gäller för så du slipper fundera nästa gång du står i tvättstugan.

Symbol för plagg som inte tål torktumling

Plagg och textiler som inte tål torktumling har en fyrkant med en cirkel som är kryssad på tvättlappen. Plagg och textiler med denna symbol tål inte torktumlaren.

Symbol för plagg som tål torktumling

Plagg och textiler som tål torktumling har en fyrkant med en cirkel i sig. Plagg och textiler som är markerad med denna symbol tål torktumling.

Symbol för plagg som tål torktumling på låg temperatur

En fyrkant med en cirkel som har en prick i sig betyder att plagget tål att torktumlas på låg temperatur. Upp till 60 grader.

Symbol för plagg som tål torktumling på medeltemperatur

En fyrkant med en cirkel som har två prickar i sig betyder att plagget tål att torkas vid medel temperatur. Upp till 80 grader.

Symbol för plagg som tål torktumling på hög temperatur

En fyrkant med en cirkel som har tre prickar i sig betyder att plagget tål att torkas i på hög temperatur. Du bör således torka plagget på högsta temperaturen.

Symbol för plagg som tål torktumling utan värme

En fyrkant med en svart cirkel i sig betyder att plagget tål torktumling utan värme. Plagget ska torkas skonsamt med kall luft.

Symbol för plagg som tål torktumling med ett skonsamt program

En fyrkant med en cirkel och ett streck under fyrkanten betyder att plagget ska torktumlas med ett skonsamt program.

Symbol för plagg som tål torktumling med ett extra skonsamt program

En fyrkant med en cirkel och två streck under fyrkanten betyder att plagget ska torktumlas extra skonsamt.

Publicerat den
Kategoriserat som Tvätta
Profilbild

av Paula

Hej, Mitt namn är Paula och jag har varit intresserad av privatekonomi sedan barnsben. Jag studerade företagsekonomi på högskolan i Gävle och sedan blev det en karriär inom HR och personal i Stockholm. Förutom privatekonomi och jobblivet brinner jag för min familj och för att sätta 3 kilometer på 13 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *