Frysa morotskaka

Morotskaka är en populär kaka till fikan som både kan köpas i livsmedelsaffären och som är mycket populär att baka hemma. Det finns många varianter av morotskaka, dels morotskaka utan frosting och morotskaka med frosting eller glasyr. Om du har bakat morotskaka så har du nog undrat: Kan man frysa morotskaka eller kan man frysa morotskaka med frosting? I den här artikeln ska vi gå igenom vad du ska tänka på när man fryser in morotskaka.

Gör så här för att frysa morotskaka

Frys helst in morotskaka utan glasyr för bäst resultat

Tänk på att det blir bäst resultat om du fryser in morotskakan utan glasyr eller frosting. Vill du ha glasyr eller frosting på din morotskaka så applicera du färsk frosting när morotskakan har tinat. Helst ska du inte frysa in morotskaka med frosting eftersom frostingen inte tål frysen så bra.

Det är absolut ingen fast regel och vi har ett förslag på hur du ska göra för att frysa morotskaka med glasyr, men först ska vi kika på hur du ska göra för att frysa in morotskaka utan glasyr.

Frysa in morotskaka utan frosting

  1. När du har bakat morotskakan så ska du inte lägga på frosting eller glasyr på den. Utan den ska vara som en sockerkaka.
  2. Låt morotskakan svalna helt innan du fryser in den.
  3. Dela på morotskakan så den går in i en lufttät förslutningsbar fryspåse eller en plastlåda med lock. Det går också bra att slå in den i plastfolie. Tryck ut luften ur fryspåsen innan du förseglar den. Luft är morotskakans värsta fiende i frysen.
  4. Lägg därefter fryspåsen eller plastlådan i frysen.

Tina morotskakan i kylskåp och lägg på färsk frosting eller glasyr när morotskakan är tinad. Se nedan hur du ska tina morotskakan.

Kan man frysa in morotskaka med frosting?

Det går att frysa in morotskaka med frosting i nödfall

Det råder delade meningar ifall det går att frysa in morotskaka med frosting på. Problemet är att glasyren eller frostingen inte får samma konsistens efter frysen. Men låt oss gå till botten med anledningen till detta.

Ju fetare frostingen är, desto sämre håller den sig i frysen. Frosting består av smör, smör håller inte längre än 3 månader i frysen. Därför så är det inte en bra ide att frysa morotskaka med frosting längre än 3 månader.

Du kan inte heller tina morotskaka med frosting i mikron. Frostingen kan också göra morotskakan blöt när den tinas. Vi rekommenderar att du fryser in morotskakan utan frosting. Måste du så kan du testa att frysa in den med frosting. Låt den inte stå i frysen i ett halvår bara.

Gör så här

  1. Placera morotskakan med glasyr i långpannan direkt i frysen när den är färdig (men låt den kallna först). På så sätt stelnar glasyren i frysen.
  2. När morotskakan är fryst så tar du ut den från frysen och tar ut den från långpannan. Sedan delar du på den i lämpliga bitar.
  3. Placera bitarna i lufttäta fryspåsar eller plastlådor med lufttäta lock (eller täck morotskakan med plastfolie).
  4. Placera morotskakan med frosting i frysen.

Hur länge håller morotskakan i frysen?

Räkna med att fryst morotskaka håller i 3 månader. Ju lufttätare du fryser in den, desto bättre håller den sig i frysen.

Tänk på det här

  • Fryst morotskaka kan bli lite smulig när den har tinat. Det löser du enkelt genom att ha på extra mycket glasyr eller frosting.
  • En annan lösning för att undvika att morotskakan torkar ut i frysen är att ha i rivna morötter eller torkad frukt. De rivna morötterna och den torkade frukten tillsätter fukt till morotskakan vilket förhindrar att den torkar ut snabbt i frysen.

Tina morotskaka

Hur ska man tina morotskakan bäst och snabbast?

Det absolut bästa sättet att tina morotskaka på är att tina morotskakan långsamt i kylskåpet. Det innebär att den frysta morotskakan får tina i kylskåpet under en dag.

Lägg den frysta morotskakan i kylskåpet på kvällen om du ska äta den under dagen nästa dag. Ta ut den på morgonen från frysen och lägg in den i kylskåpet på morgonen om du ska äta den på kvällen.

Observera att du inte ska frysa om en tinad morotskaka då morotskakan då kommer bli torr och smaklös när du tinar den igen.

Kan man frysa in frosting?

Ja, du kan frysa in frosting till morotskakan separat. På så sätt kan du förbereda både själva morotskakan och frostingen på en gång. Sedan behöver du tina båda frosting och morotskaka och applicera frostingen på morotskakan. Fördelen med detta är att man inte riskerar att morotskakan blir blöt av frostingen.

Vi vill dock påpeka att det är bättre att göra en helt ny sats glasyr eller frosting för det kommer leda till en godare morotskaka.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *