Går det att frysa potatis?

I Sverige äter vi mycket potatis även om pastan har växt sig starkt vid matborden och matlådorna. Oavsett om du ska frysa in en matlåda med potatis, färskpotatis från livsmedelsaffären eller potatis från den egna trädgården så har du nog undrat om man kan frysa potatis. Läs vidare i den här artikeln så ska vi gå igenom om man kan frysa potatis och hur man ska göra det.

Frysa kokt potatis

Matlådor med kokad potatis i blir inte så lyckade att frysa in, gratänger är bättre

Anledningarna till att man vill frysa in kokt potatis kan vara att man har mycket kokt potatis eller att man vill frysa in matlådor med kokt potatis.

Kan man frysa kokt potatis? Ja det kan man, men fryst potatis blir sällan lika god som den hade varit om den inte hade varit fryst.

Det beror på att potatisens konsistensens inte blir den samma efteråt. Det går i nödfall, men det blir vattnigt, det är inget vi rekommenderar att man gör varje dag. Fryst kokad potatis till matlådor blir bättre om de är grytor eller gratänger som potatisen är en ingrediens i. Då blir den vattniga konsistensen gömd.

Måste du frysa kokt potatis så undvik att koka den för mjuk. En annan lösning är att tärna den kokade potatisen och frysa in den tärnade kokade potatisen i en fryspåse. Sedan när den ska ätas så steker man den. En till lösning är att göra potatismos av den kokade potatisen och frysa potatismos.

Frysa matlåda med kokad potatis

Om du undrar hur du ska frysa en matlåda med potatis i så är ett tips att steka den kokta potatisen. Om du steker den kokta potatisen håller den konsistens och smak bättre.

Frysa nypotatis och färskpotatis

Det går bra att frysa nypotatis och färskpotatis om du förväller färskpotatisen först. Att förvälla kallas också blanchering. Det innebär att man snabbt kokar upp potatisen och sen kyler ner färskpotatisen. Om man förväller nypotatis så blir konsistensen och smaken bättre om man fryser färskpotatisen. Potatisarnas färg blir också bättre då de behåller sin naturliga färg. Gör så här:

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. När vattnet kokar så lägger du i potatisen.
  3. Låt färskpotatisen förvälla i det kokande vattnet i 5 minuter.
  4. Plocka upp potatisarna med en hålslev och placera dem i ett durkslag i diskhon.
  5. Kyl dem omedelbart under rinnande kallt vatten, alternativt lägger du potatisarna i en kastrull med isvatten.
  6. När potatisarna är kalla lägger du dem på en bricka och placerar brickan i frysen. Undvik att potatisarna rör vid varandra.
  7. Dagen efter tar du ut de frysta potatisarna från frysen och lägger dem i en fryspåse. Genom att styckfrysa potatisarna blir det enkelt att ta ut lämplig mängd potatisar när du behöver dem då de inte fryser fast i varandra.

Tina och tillaga färskpotatis

Gör så här för att tillaga fryst färskpotatis och fryst nypotatis:

  1. Koka upp vatten med lite salt i en stor kastrull.
  2. Lägg de frysta färskpotatisarna direkt från frysen i kastrullen när vattnet kokar.
  3. Potatisarna är klara när de är mjuka.

Hur länge håller fryst färskpotatis?

Fryst färskpotatis håller i upp till 12 månader i frysen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *