Frysa pepparkaksdeg

Kan man frysa pepparkaksdeg? Ja det kan man. Det går bra att frysa pepparkaksdeg. Det har jag gjort många gånger med bra resultat. Pinsamt nog gör jag alltid felet varje jul att göra för mycket deg som jag sen inte ids slänga. Då är det bättre att frysa in pepparkaksdegen så att man kan göra nybakade pepparkakor igen en bit in på julen.

Gör så här för att frysa pepparkaksdeg

Fryst pepparkaksdeg går fint att kavla ut när den är tinad

Det är främst två saker du ska tänka på när du fryser pepparkaksdeg. Det är att du ska packa den väl för degen torkar lätt på ytan i frysen. Det är också viktigt att du packar den väl så den inte absorberar lukt och smak från andra matvaror i frysen. Tänk alltså att du ska packa in den så lufttätt som möjligt.

Nuförtiden fryser jag in pepparkaksdegen i dubbla lager plastfolie och också i aluminiumfolie för säkerhets skull. En gång hände det faktiskt att den smakade frys eftersom pepparkaksdegen inte var helt lufttät i frysen.

Jag brukar också frysa in pepparkaksdegen i en rulle. Då blir det enkelt att skiva den i skivor som går att baka direkt när degen är lätt tinad.

Tips

  • Om du fryser in pepparkaksdegen i rullar så kan du faktiskt skära tunna skivor av den när den är halvtinad och baka dem direkt i ugnen. Det går ju naturligtvis att tina den fullt ut i kylskåpet och sedan kavla ut som vanligt också.
  • Bäst tinar du pepparkaksdegen i kylskåpet.
Avatar photo

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *