Kan man frysa risgrynsgröt?

Brukar ni också äta risgrynsgröt om julen? Vi har som tradition att alltid äta risgrynsgröt till frukost om julafton och på juldagen, annars är det inte riktig jul. Jag ska vara helt ärlig att jag brukar faktiskt köpa risgrynsgröten färdig i livsmedelsaffären. Men visst har det hänt att jag gjort egen risgrynsgröt.

Det händer faktiskt att vi köper risgrynsgröt billigt på extrapris i början på januari. Den risgrynsgröten fryser vi in så vi slipper äta den på en gång.

Gör så här för att frysa risgrynsgröt

Både hemmagjord och köpt risgrynsgröt tycker jag går bra att frysa

Köpt risgrynsgröt

Ja, enligt min erfarenhet går det bra att frysa köpt risgrynsgröt. Det fina med att frysa köpt risgrynsgröt som kommer i korvpaket är att man enkelt kan stoppa paketet i frysen på en gång. Du slipper paketera om den i fryspåsar eller liknande.

Hemmagjord risgrynsgröt

Min erfarenhet är också att man kan frysa hemgjord risgrynsgröt. Jag har aldrig stött på patrull när jag gjort det även om konsistens någon gång har varit lite annorlunda när risgrynsgröten tinat. Att göra egen risgrynsgröt är ett bra alternativ om man vill dra ned på socker i maten eftersom du kan göra den mindre söt.

När du ska frysa in den hemmagjorda risgrynsgröten så behöver du frysa in den i burkar eller i fryspåsar. Vi rekommenderar förslutningsbara burkar. Då kan du frysa in den hemgjorda risgrynsgröten portionsvis. Tänk till exempel att du fryser in en portion risgrynsgröt till frukost.

Gör så här:

  1. Vänta tills risgrynsgröten är helt sval.
  2. Fyll förslutningsbara burkar med risgrynsgröt.
  3. Förslut burkarna så att de är lufttäta.
  4. Placera burkarna i frysen.

Tina risgrynsgröt

Undvik att tina risgrynsgröt i rumstemperatur. Tina hellre i kastrull på spisen. I micron eller i kylskåpet.

  • Om du fryst köpt risgrynsgröt kan du helt enkelt skära upp korven av risgrynsgröt och placera klumpen i en kastrull. Värm kastrullen på låg värme på spisen så tinar den upp när den tillagas. Rör om risgrynsgröten ordentligt i kastrullen ifall det ser ut som den skärt sig. Du kan också tillsätta mjölk eller grädde till den ifall den verkar torr.
  • Du kan även tina risgrynsgröt i micron. Det är ett snabbt sätt att tina risgrynsgröt på och är smidigt till frukosten.
  • Tina fryst risgrynsgröt kan du också göra i kylen.

Och du, du vet väl att du kan göra Ris a la malta av risgrynsgröten som blir över?

Lycka till nu med att frysa risgrynsgröten /Marie

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *