Så här ska du förvara äpplena för bäst hållbarhet

Visste du att äpplen kan lagras länge under rätt förhållanden. Det betyder att äpplena från dina äppelträd kan ätas sent under året ända in på vintern. Men oavsett om du har en stor äppelträdgård eller köper billiga äpplen i livsmedelsaffären så har du nog undrat hur man bäst kan förvara äpplen. Läs vidare så ska vi gå igenom det i den här artikeln.

Bästa sättet att förvara äpplen på

Det du ska tänka på när du ska vinterförvara äpplen är att äpplena ska förvaras i kyla, mörkt och med god ventilation. En bra plats att förvara äpplen på är en jordkällare eller kallvind. Det kan också gå bra att förvara äpplena i ett garage.

Tänk på det här när du vinterförvarar äpplen

Förvara äpplena i trälådor

Placera äpplena med stjälken uppåt i trälådan. Använd gärna speciella äppellådor eller trälådor som har luftiga glipor. Försök att inte pressa in för mycket äpplen i ett lager och helst bara ett lager äpplen i lådan. Ska du förvara mer än ett lager äpple så lägg ett lager wellpapp mellan dem. Du kan även förvara äpplen i bananlådor som du fodrar med frigolit eller bubbelplast, det är ett bra substitut för trälådor.

Tänk på att äpplen utsöndrar etylen

Äpplen vill stå luftigt. Många frukter utsöndrar en gas som heter etylen, till exempel banan och äpple. Etylengasen gör så att andra frukter och grönsaker i äpplenas närhet mognar snabbare. Därför ska äpplena förvaras luftigt så att luften kan cirkulera omkring äpplena och så att etylen inte samlas. Det löser du genom att förvara äpplena i äppellådor eller trälådor.

Förvara äpplena svalt och mörkt

Även om äpplena ska förvaras svalt och mörkt ska du undvika att förvara dem där det blir frost. Ett bra ställe att förvara äpplen på är i en jordkällare eller i ett garage. Du kan även förvara äpplena på balkongen eller altanen, men det är viktigt att de står under tak så att regn inte kommer åt äpplena. De ska naturligtvis inte stå ute i frost heller. 3 till 5 grader är en bra temperatur att förvara äpplen i. Tänk på att äpplen likt andra frukter och grönsaker kan absorbera starka lukter. Därför ska du undvika att förvara äpplen nära saker som luktar starkt som lacknafta eller bensin (eller ja, lök och potatis).

Tänk på det här

 • Titta till äpplena då och då så att äpplen som börjar ruttna av någon anledning plockas bort. Ju snabbare du agerar desto mindre chans att andra äpplen blir drabbade.
 • Du ska inte sätta ett lock på trälådan, då förhindrar du cirkulationen.
 • Om du ska förvara äpplen från den egna trädgården så var väldigt kräsen med vilka äpplen du ska förvara. Undvik att förvara fallfrukt eller frukt som inte ser så fina ut. Ett ruttet äpple kan sprida sig till de övriga äpplena.
 • Var varsam med hur du hanterar äpplena så de inte får stötar och platta områden. Stöter du till ett tappat äpple kan den få en brun fläck som kan leda till att äpplet ruttnar.
 • Ett tips mot att förhindra att ett äpple som börjar ruttna påverkar andra äpplen är att slå in äpplena i tidningspapper. Då minimerar du risken att andra äpplen tar skada ifall ett äpple börjar ruttna till kostnad av en del tid att slå in äpplena.
 • Förvara endast äpplen som har skaft kvar. Har inte äpplet skaftet kvar kan det leda till att äpplet börjar ruttna.

Gör så här:

 1. Sortera ur alla fina äpplen, det är dem du vill frysa in. Övriga kan du koka äppelmos på till exempel.
 2. Ta fram en luftig trälåda.
 3. Placera äpplena med stjälken uppåt i trälådan. Undvik att packa äpplena för tätt i trälådan.
 4. Alternativt packa in varje äpple i tidningspapper och placera äpplet nedpackat i tidningspapper i trälådan.
 5. Förvara trälådan svalt och luftigt på kallvind eller jordkällare.
 6. Titta till äpplena med regelbundna mellanrum för att säkerställa att något äpple inte blir dåligt.

Förvara äpplen i kylskåp

Enligt Livsmedelsverket trivs äpplen i kylskåpet

Inte konstigt, äpplen vill ju stå kallt och gärna luftigt. I en fruktlåda i kylskåpet får äpplena stå kallt och luftigt. Problemet med att förvara äpplen i kylen är just att de måste samsas med andra frukter och grönsaker. Att lagras i en överfylld grönsakslåda kan leda till att äpplena mognar snabbare då andra frukter och grönsaker kan avge etylen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *