Förvara sparris i kylen för bäst resultat

Sparris är en grönsak som har en god mild smak när den är tillagad. Man kan äta sparris kokt, grillad, stekt eller ugnsbakad. Men hur ska man göra för att förvara grön eller vit sparris bäst så den håller sig spänstig och fräsch? Bästa tricket för att få din färska sparris att hålla länge är ämnet vi ska prata om i den här artikeln. Läs nedan så ska vi gå igenom hur man ska förvara sparris.

Så här ska du förvara sparris

Förvara sparris stående i ett glas med lite vatten

Om du förvarar sparris rätt så torkar den inte ut, den håller sig fräsch i mer än några dagar och den håller sin spänstighet i omkring en vecka eller mer. Då slipper du mjuk sparris.

Så hur gör man för att förvara sparris? Till att börja med gillar sparris att förvaras svalt. Hemligheten är att du ska förvara sparrisen i ett glas med vatten med nederdelen av sparrisen satt i vatten. Ja, ungefär som blommor i en vas. Genom att förvara sparrisen med nederdelen i vatten så håller sig sparrisen saftig. Genom att förvara glaset med sparris i kylskåpet så kan sparrisen hålla sig fräsch i mer än en vecka.

Gör så här:

 1. Ta bort gummibandet från sparrisen (om du köpt sparris i affären). Undvik att förvara sparris med gummiband på, det snabbar upp föråldringen av grönsaken.
 2. Snitta av bakdelen av sparrisen, några centimeter duger (framdelen av sparrisen ser ut som en blomma som ska slå ut).
 3. Fyll ett glas vatten med vatten. 2-3 centimeter blir lagom, men tänk på att vatten dunstar och behöver fyllas på dagligen.
 4. Placera sparrisen med nederdelen i glaset med vatten. Sparrisen ska alltså förvaras stående i glaset.
 5. Placera glaset med sparrisen i kylskåpet. Då håller sig sparrisen krispig och fräsch.

Tänk på det här

 • Förvara sparris i ett glas med vatten. Du kan förvara sparris i ett glas med vatten både i och utanför kylskåpet. Fördelen med att förvara sparrisen i kylskåpet är att hållbarheten ökar.
 • Byt vatten varannan dag. Tänk på att byta ut vattnet som sparrisen förvaras i varannan dag. Då får sparrisen bäst förutsättningar att hålla länge. Skär också av någon centimeter av nedersta delen av sparrisen igen.
 • Förvara sparris inlindat i fuktiga kökshanddukar. Du kan också förvara sparris inlindat i fuktiga kökshanddukar eller fuktigt hushållspapper. Du lindar in ett knippe sparris i kökshandduken. Men linda bara in själva stammarna, inte framdelen av sparrisen. Förvara den inlindade sparrisen i kylskåp för längst hållbarhet.
 • Rädda mjuk sparris! Om du har sparris som känns trött och lite mjuk så kan du få den krispig igen genom att placera den i ett glas vatten som ovan. Låt den stå i vattenglaset i nåra timmar. Detta gäller också sparris som förvarats i fuktiga kökshanddukar som inte känns så krispiga.

Sammanfattning:

 • Både vit och grön sparris ska förvaras svalt. En bra plats är kylskåpets grönsakslåda om du inte förvarar den i ett glas med vatten i.
 • Om du vill förvara sparrisen så att den får bäst förutsättningar att behålla sin krispighet ska du förvara den i ett glas med lite vatten i sig, ungefär som en blomsterbukett.
 • Ska du äta sparrisen samma dag eller dagen efter behöver du inte förvara den i kylskåpet.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *