Tips på att förvara potatis

Sverige är känt för att äta mycket potatis. Det är en stapelvara på restaruanger, förskolor, skolor och hem.

Även om vi i Sverige äter mycket potatis så slösar vi också på den på grund av matsvinnet. Om du förvarar potatis rätt så får du den att hålla längre, vilket leder till att du minskar på matsvinnet.

Läs vidare så ska vi kika på några smarta tips om hur du ska förvara potatis bäst.

Ett bra sätt att förvara potatis i är papperspåsar

Potatis ska förvaras kallt och mörkt. Förvarar du potatisen ljust kommer den bli grön. Den gröna potatisen är inte bra att äta, äter du den gröna potatisen kan du bli magsjuk av den.

Fördelen med att förvara potatis rätt är att den håller länge, då minskar du på matsvinnet.

Förvara inte potatis ljust

Undvik att förvara potatis i solljus, det gör bara att potatisen blir dålig

En grundregel när det kommer till att förvara potatis är att du inte ska förvara potatis ljust som under solljus.

Om du undrar varför det är så dåligt att förvara potatisen i ljus så beror det på att potatisen bildar klorofyll när ljuset når den. Ljuset gör också att det bildas gifter i potatisen.

Giftet som bildas kallas glykoalkaloider och det finns en naturlig förklaring till varför det finns glykoalkaloider i potatisen. Det är nämligen potatisens naturliga bekämpningsmedel mot alla skadedjur som vill åt potatisen.

Hur farligt är då glykoalkaloider för människor? Livsmedelsverket svarar bra på den frågan. I större mängder kan de ge akuta symptom på nervsystemet. Men troligast är att du får diarré, illamående och magsmärtor.

Potatis som blivit giftig blir grön. Därför ska du inte äta grön potatis. Är det bara en del av potatisen som blivit grön kan du skära bort den och äta den delen av potatisen som ser frisk ut. Är hela potatisen genomgående grön så kasta bort den.

Undvik grön potatis genom att förvara potatis mörkt.

Behandla potatis med silkeshandskar

Även om du kan tro att potatis är hur hållbar som helst så är den faktiskt inte det. Blir den stött kan den snabbt få ett märke och där den blivit stött får den samma problem som när potatisen utsätts för ljus. Den bildar gift och blir grön. Så nästa gång du hanterar råa potatisar, tänk på att de ska hanteras varsamt – undvik att stöta till dem så det blir hål på skalet.

Förvara rå potatis så här

Om du förvarar potatisen rätt håller den sig bra längre

Förvara potatisen i kylskåpet

Potatis kan du med fördel förvaras i kylskåpet. Då förvarar du den svalt vilket den gillar. För att förvara den mörkt i kylskåpet så behöver du lägga den i en påse så ljus inte kommer åt potatisarna när du öppnar kylskåpet. En papperspåse är bra att förvara dem i kylen i.

Förvara inte potatisen för kallt i kylskåpet!

Anledningen till att det ibland inte rekommenderas att förvara potatisar i kylskåpet är för att potatisar som förvarats för kallt blir söta i smaken. Det beror på att kylan gör att potatisens stärkelse omvandlas till sockerarter. Det är inte hälsosamt att äta potatisar som drabbats av det som kallas ”kallinducerad sötning” eftersom det anses att de ämnena bildar cancerframkallande ämnen när de tillagas på höga temperaturer.

Har du över +4 grader i kylskåpet så är det en bra temperatur att förvara potatisen i. Men tänk på att om temperaturen i kylen närmar sig noll grader så börjar potatisen få en söt smak.

Förvara potatisen i jordkällare eller skafferi

En jordkällare har bra förhållanden för att förvara potatisen väl

Odlar du potatis själv så har du troligtvis sådan stor skörd att du inte har utrymme att förvara all potatis i kylen. Då är det inte realistiskt att ha kylen som förvaringsplats. En mer lämplig plats för förvaring då är i en jordkällare där det är kallt och mörkt. I en jordkällare är det oftast också hög luftfuktighet. Det tycker potatisarna om.

Förvara potatisen i ett garage

I ett garage kan du förvara potatis om förhållandena är rätta

Har du ett kallgarage är det också ett bra ställe att förvara potatisen på. Förvara potatisen i träbackar som du täcker med papper eller tyg så ljus inte kommer åt potatisen. Det du bör tänka på är att potatisen inte förvaras nära bensin eller thinner som luktar starkt. Tänk på att inte förvara potatisen i ett garage om det blir minusgrader i garaget.

En sak du behöver tänka på är att säkerställa att inga möss kommer åt potatisen om du förvarar dem i garaget. Ett sätt att skydda sig är packa in potatisen väl. Men det kan vara knepigt då det behöver vara ventilerat.

Förvara potatis på balkongen

Testa att förvara potatisen på balkongen

Potatis ska förvaras i temperaturer mellan 4 till 7 grader. Det betyder att du kan förvara den skyddat från ljus på balkongen eller terrassen. Det är ett smidigt sätt att förvara stora mängder potatis på ifall du har en bänk med utrymme som är skyddat mot direkt sol. Jag har faktiskt testat att förvara potatis på balkongen ett par gånger. Tyvärr hade jag min balkong i söderläge. Det betydde att även om jag hade potatisen mörkt i en papperspåse på balkongen så blev det ändå för varmt. Det ledde till att potatisen började gro.

Även här behöver du tänka på möss och fåglar som kan komma åt potatisen. Undvik detta genom att packa in den väl men luftigt så luft kan cirkulera.

Förvara potatisen i rumstemperatur

Det går att förvara potatisen i rumstemperatur i köket, men det är inte optimalt

Har du inte tillgång till jordkällare, kallt garage eller utrymme i kylen så får man förvara potatisen i rumstemperatur.

Det är inte optimalt men du kan göra det bästa av situationen genom att placera potatisen i en papperspåse på en mörk lite svalare plats. Hos oss i vår lägenhet har vi en garderob, ett litet rum, som är mycket svalt om hösten och vintern. Där brukar vi placera vår potatis i en papperspåse på golvet (där det är ännu svalare).

Varför ska potatis förvaras kallt?

Potatis innehåller vatten och vitaminer. Förvarar du potatisen för varmt så kommer vätskan i potatisen försvinna. Även halten vitaminer kommer gå ned. Ett tecken på att potatisar förvarats för varmt är att de börjar gro.

Förvara inte potatisen helt lufttätt

Undvik att förvara potatisen i lufttäta påsar

Det behöver cirkulera luft omkring potatisen när du förvarar den. Därför ska du inte förvara potatis i en plastpåse som är stängd. Om luft inte kan cirkulera kring potatis så kan bakterier och mögel bildas. Förvarar du potatisen i en papperspåse, säkerställ att det finns hål i den så att luft inte stängs inne.

Bra saker att förvara potatis i är en pappkartong med lock, typ en bananlåda med papperstak. Nätpåsar som låter potatisen andas och papperspåsar med lufthål.

Förvara inte potatis nära frukter som äpplen

Undvik att förvara potatis nära frukter som bananer och äpplen. Bananer och äpplen släpper ifrån sig en gas som kallas etylengas. Det är en gas som påskyndar mognadsprocessen hos andra frukter och grönsaker som ligger nära frukterna. Potatisen reagerar på etylengasen genom att börja gro.

Förvara tillagad potatis

I ovan exempel har vi gått igenom hur du ska förvara rå potatis som inte är tillagad. Du kan också tillaga potatisen genom att koka den och sedan förvara den kokade potatisen i kylskåpet. Den håller i någon vecka.

Tillagad potatis kan också frysas, kokad potatis blir dock inte riktigt bra i frysen, men det kan fungera om du inte är så kräsen. Läs mer om att frysa tillagad potatis här.

Hur kan du enkelt veta om potatisen är gammal?

Genom att titta och lukta på potatisen kan säkerställa att den inte blivit gammal. Har potatisen en slät yta och känns fast är det en indikation på att den är bra. Men är den mjuk, har fula fläckar, möglar eller luktar illa. Då är potatisen gammal och går inte att äta.

Ät inte groddarna på potatisen

Kan man frysa rå potatis?

Nej, rå potatis går inte att frysa. Rå potatis innehåller mycket vätska. Vätska som blir fryst till is expanderar. Det betyder att cellerna i den råa potatisen sprängs sönder när den råa potatisen blir fryst. När den råa potatisen sedan tinas kommer den bli sladdrig och helt olik potatis.

Kan man äta potatis som grott?

Ja, förutsatt att du tar bort groddarna. Som vi nämnde ovan så innehåller grön potatis ämnet glykoalkaloider. Det är också ett ämne som groddarna innehåller. Därför ska du inte äta dem utan skära bort dem. Se Livsmedelsverkets rekommendation här. Groddar är en indikation på att potatisen börjar förfalla. Förvarar du potatisen rätt så dröjer det längre innan groddarna bildas.

Hur länge håller potatis som förvaras?

Potatis som förvaras rätt förhållanden håller i 3-4 månader. Det vill säga att du förvarar dom i rätt temperatur, svalt, mörkt och med god cirkulation. Säkert ännu längre, jag har dock inte lagrat potatis mer än lite mer än ett kvartal.

Hur kan man förvara rå skalad potatis?

Rå skalad potatis kan du förvara i en bytta med kallt vatten i kylskåpet. Det är ett bra sätt att förbereda skalade potatisar till en större måltid. Jag har faktiskt skrivit en artikel om det, läs artikeln om att skala potatis i förväg här.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *