Förvara purjolök

Purjolök är en av alla löksorter som finns i livsmedelsaffären och som även går att odla. Om du har köpt på dig mycket purjolök eller fått en stor skörd purjolök från trädgården kanske du undrar hur man ska förvara purjolök? Läs vidare så ska vi försöka besvara det.

Gör så här för att förvara purjolök

Om du inte är så sugen på att frysa purjolök så finns det några andra sätt att förvara den på.

Det du ska tänka på när du förvarar purjolök är att purjon är känslig för att torka ut. Det betyder helt enkelt att den inte är så god när den är gammal. Förvara inte purjolöken varmt, då torkar den ut.

Förvara purjolök i rumstemperatur

En purjolök som inte är delad kan du förvara i rumstemperatur. Se till att den förvaras torrt och gärna lite svalt. Det vill säga, i ett skafferi, i en matkällare eller någonstans där det är torrt.

Det bästa är att förvara den mörkt och svalt i en lufttät behållare eller lufttät plastpåse. Då är hållbarheten som längst och den kan hålla sig fräsch i upp till två veckor.

Förvara purjolök i kylskåpet

En purjolök som du har delat ska du inte förvara i rumstemperatur. En delad purjo ska du lägga i en plastpåse och förvara i grönsakslådan i kylen.

Förvara purjolök i sand, torv eller jord

Ja du läste rätt. Det här kanske inte är det första valet för oss som bor i lägenhet att förvara purjolök på (jordslå purjolök). Men du kan ju alltid testa i en balkonglåda. Tanken är att du lägger ett lager purjolök mellan ett lager sand, jord eller torv. Det ska också vara fuktig sand, jord eller torv. Förvara gärna purjolöken fuktigt och svalt (2-4 grader) så ska den hålla länge. Inget vi prövat, men det talas varmt om detta bland andra purjolöksälskare.

Purjolök ska klara temperaturer ned till några minusgrader så det bör även gå att förvara den kallt.

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.