Frysa citron, citronsaft och citronskal

-Kan man frysa citron? Javisst, citron fryser du bäst genom att skiva citronen i skivor eller dela citronen i klyftor och sedan frysa in citronskivorna eller klyftorna. Men du kan också frysa in citronsaften eller bara skalet till citronen också. Det kan vara användbart beroende på hur du vill använda citronen i framtiden.

Citron är en frukt som finns i nästan varje livsmedelsaffär men till skillnad mot frukter som apelsiner och bananer så är det sällan man äter citron som en frukt, alltså att man äter den som ett äpple. Den är ju helt enkelt för sur.

Att frysa in citroner handlar både om att frysa in en helt oanvänd citron men också om att frysa in en citronhalva för att minska matsvinnet. Vem har inte ätit fisk och endast behövt en klyfta av citronen och då bli den andra citronhalvan snabbt dålig. Istället för att slänga den kan du spara den i frysen.

Nu ska vi kika på dom olika sätten att frysa in citron på:

  • Frysa in en hel citron
  • Frysa in klyftor av citron
  • Frysa in skivor av citron
  • Frysa citronskal
  • Frysa citronsaft

Frysa in en hel citron

Smidigt att frysa in men omständligt att tina och hantera

Det du ska tänka på när du fryser in citron är att du kan frysa in en hel citron som den är. Glöm inte att det blir omständligt att använda den när du tinar upp den för du måste ju tina upp hela citronen innan den går att bearbeta.

Bästa sättet att tina hela citroner är att låta dem tina upp i kallt vatten i en påse.

Frysa in klyftor eller skivor av citron

Styckfrysning gör det enkelt att hantera citronen

Fördelen med att frysa in klyftor eller skivor av citron är att det blir enklare att hantera den frysta citronen då. Det som du ska göra är att styckfrysa citronskivorna eller halvorna. Då fryser inte skivorna eller halvorna av citronen ihop till en klump som inte går att dela på. Att styckfrysa citronskivor innebär att du fryser skivorna på en bricka i frysen och sen flyttar dem till en förslutningsbar fryspåse. Frysta citronskivor är perfekt att ha i citronvatten.

Frysa citronskal

Användbart när man ska göra marmelad eller till smothien

Att frysa citronskal hör ju inte till det vanligaste – men hör och häpna, citronskalet är faktiskt väldigt nyttigt. Frysta citronskal kan du använda till marmelad, sylt eller till smoothies. Det är dock mycket viktigt att du använder organiska citroner som inte är besprutade eller att du rengör citronskalet ordentligt.

Frysa citronsaft

Smidigt om du bara är ute efter saften

Är det bara citronsaften du är ute efter så går det utmärkt att frysa in citronsaften bara. Citronsaft fryser du enklast in genom att pressa citronerna, sila citronsaften, och därefter fylla en isform med saften. När isbitarna av citronsaft fryst så kan du enkelt lägga dem i en förslutningsbar fryspåse.

Tina citroner så här

Citroner tinar du bäst och säkrast i kylskåpet

Observera att du alltid ska tina citroner i kylskåpet, oavsett om du fryser en hel citron, citronklyftor eller citronsaft. Undvik att tina i rumstemperatur då det främjar bakterier. Placera helt enkelt den frysta citronen i en skål och låt den sakta tina upp i kylskåpet.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *