Kan man frysa citron?

Citron fryser du bäst genom att skiva citronen eller dela citronen i klyftor och därefter frysa in citronskivorna eller klyftorna. Du kan också frysa in citronsaften och bara skalet till citronen också.

Citron är en frukt som finns i nästan varje livsmedelsaffär. Till skillnad mot frukter som apelsiner och bananer så är det sällan man äter citron som en frukt. Den är helt enkelt för sur. Det är sällan vi köper mycket citron som vi måste frysa in, det handlar mer om att frysa in en citronhalva för att minska matsvinnet. Vem har inte ätit lax och endast behövt en klyfta av citronen och då bli den andra citronhalvan snabbt dålig.

Frysa in en hel citron

Smidigt att frysa in men omständigt att tina och hantera

Det du ska tänka på när du fryser in citron är att du kan frysa in en hel citron. Men glöm inte att det blir omständigt att använda den när du tinar upp den för du måste ju tina upp hela citronen.

Bästa sättet att tina hela citroner är att låta dem tina upp i kallt vatten i en påse.

Frysa in klyftor eller skivor av citron

Styckfrysning gör det enkelt att hantera citronen

Fördelen med att frysa in klyftor eller skivor av citron är att det blir enklare att hantera den frysta citronen då. Det som du ska göra är att styckfrysa citronskivorna eller halvorna. Då fryser inte skivorna eller halvorna av citronen ihop till en klump som inte går att dela på. Att styckfrysa citronskivor innebär att du fryser skivorna på en bricka och sen flyttar dem till en förslutningsbar fryspåse när de är frysta. Frysta citronskivor är perfekt att ha i citronvatten.

Frysa citronskal

Användbart när man ska göra marmelad eller till smothien

Att frysa citronskal hör ju inte till det vanligaste men hör och häpna, citronskalet är faktiskt väldigt nyttigt. Frysta citronskal kan du använda till marmelad, sylt eller till smoothies. Det är dock mycket viktigt att du använder organiska citroner som inte är besprutade eller att du rengör citronskalet ordentligt innan du fryser in citronskalet.

Frysa citronsaft

Smidigt om du bara är ute efter saften

Är det bara citronsaften du är ute efter att spara så går det utmärkt att frysa in citronsaften bara. Citronsaft fryser du enklast in genom att pressa citronerna, sila citronsaften, och därefter fylla i en isform med saften. När isbitarna av citronsaft fryst så kan du enkelt lägga dem i en förslutningsbar fryspåse.

Tina citronerna så här

Citroner tinar du bäst och säkrast i kylskåpet

Observera att du alltid ska tina citroner i kylskåpet, oavsett om du fryser en hel citron, citronklyftor eller citronsaft. Undvik att tina i rumstemperatur då det främjar bakterier.

Avatar photo

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *