Hur kan man frysa vitkål?

Undrar du om man kan frysa in vitkål? Anledningen till att man vill frysa vitkål kan vara många. Allt ifrån att man har vitkål över som man inte vill slänga till att man köpt på sig vitkål i livsmedelsaffären billigt. Att frysa in vitkål gör så att man slipper slänga maten i onödan. I den här artikeln ska vi gå igenom frågan, går det att frysa vitkål.

Kan man frysa vitkål?

Ja, man kan frysa färsk vitkål. Det du ska tänka på är att du ska förvälla vitkålen innan du fryser den och att du ska frysa in vitkålen lufttätt. Då går det bra att frysa färsk vitkål. Du kan även frysa tillagad vitkål.

Vad innebär det att förvälla vitkålen innan du fryser den?

Att förvälla innebär att du ska koka vitkålen i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Sedan kyler du ned vitkålen i isvatten. Då förväller, eller blancherar som det också kallas, vitkålen. Fördelarna är att konsistens och smak samt även näringsämnen bevaras bättre när vitkålen förvaras i frysen.

Den största anledningen till att du ska förvälla färsk vitkål är att vitkålen annars blir vattnig när den tinat. Det beror på att vatten expanderar när vatten blir till is. Då kål innehåller mycket vatten så går cellerna i vitkålen sönder i frysen av vattnet som blivit is med resultat att du får sladdrig vitkål när den tinat.

Frysa färsk vitkål – Gör så här

Vi gillar att frysa strimlad vitkål

Först ska du fundera på om du vill frysa in vitkålen strimlad eller i bitar. Vi föredrar att frysa in strimlad vitkål.

  1. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.
  2. När vattnet kokar, lägg i den strimlade vitkålen i kastrullen i 2-3 minuter.
  3. Efter två minuter tar du upp vitkålen och placerar den i en kastrull med isvatten.
  4. När den strimlade vitkålen svalnat tar du upp den och lägger den på en kökshandduk. Torka av med en annan kökshandduk.
  5. Fyll sedan en fryspåse med den strimlade vitkålen. Pressa ut luften ur fryspåsen innan du förseglar den och platta till den.
  6. Placera därefter fryspåsen med vitkålen i frysen.

Tänk på det här

  • Undrar du om du kan frysa vitkålshuvudet som det är? Undvik att frysa in hela kålhuvudet. Det kommer bara ta lång tid att tina vitkålshuvudet när du behöver den till matlagning. Det är bättre att dela på vitkålen i bitar eller strimlor. Då blir det enklare att bearbeta vitkålen när du behöver den.
  • Du kan även styckfrysa vitkålen. Det innebär att du placerar den förvällda vitkålen på ett fat och sedan fryser in bitarna i några timmar på fatet. Undvik att vitkålsbitarna rör vid varandra. Placera därefter bitarna i fryspåsar eller förslutningsbara plastlådor. Då fryser inte vitkålen ihop till en stor klump.
  • Tinad fryst vitkål blir inte lika krispig som färsk vitkål. Kan vara väl värt att ha i åtanke ifall du ska göra en krispig pizzasallad av fryst och tinad strimlad vitkål.

Hur länge håller vitkål i frysen?

Fryst vitkål håller i 6-12 månader i frysen förutsatt att du fryser in vitkålen lufttätt och på korrekt sätt.

Måste jag förvälla vitkål innan jag fryser den?

Både ja och nej. Fryst vitkål blir så mycket bättre när den tinats om du förväller den först. Men ska du ha vitkålen till matlagning som en gryta så kan det fungera med icke förvälld vitkål ändå. Vår tumregel är att ju mindre vitkålsbitar du ska ha i maten, desto mindre viktigt blir det att förvälla vitkålen.

Kan man frysa stekt vitkål?

Ja, tillagad vitkål går bra att frysa in. Frys in den stekta vitkålen i en lufttät fryspåse eller plastlåda med lufttätt lock. Vänta tills vitkålen svalnat innan du fryser in den.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *