Gör så här för att frysa in ris

Frysa in ris? Ja det kan du. I den här artikeln kommer vi gå igenom hur du ska göra för att frysa in ris men också för att tina upp fryst ris.

Kan man frysa in ris?

Det kan finnas många anledningar till att du vill frysa in ris. Ett kan vara att du vill spara tid och förbereda mat som du enkelt kan värma upp. En annan anledning kan vara att du har mycket ris som blivit över som du inte vill slänga. Att kunna frysa ris är ett bra sätt att slippa kasta mat eller att förbereda matlådor.

Frysa in kokt ris

Ris är ett av de vanligaste spannmålen i världen eftersom det är billigt och mättar bra. Ris finns också i många olika varianter som brunt ris, rött ris, svart ris samt vanligt vitt ris. Alla ris sorter går att frysa in när de blivit tillagade. Det bästa sättet att frysa in ris är att frysa in det när det är torrt. Det vill säga när riset inte är i en sås eller i en buljong. I kylen håller ris i upp till 3 dagar.

Gör så här för att frysa in ris

Att frysa in ris är inte alls svårt eller komplicerat. Gör så här:

  1. Tillaga riset som vanligt.
  2. Låt riset kallna. Ett bra sätt att göra det på är att bre ut riset på en bakplåt med bakplåtspapper i ett tunt lager. Placera gärna bakplåten i kylen när riset kallnar.
  3. Dela sedan upp riset i små portioner. Fryser du in en stor klump ris kan det vara svårt att dela på den i framtiden.
  4. Placera riset i plastförpackningar med lufttätt lock eller i enskilda fryspåsar. Då blir det enkelt att ta fram en portion från frysen när du behöver den. Du kan också frysa ris i en matlåda, det är perfekt om du gör matlådor till jobbet.

Tina fryst ris

Fryst ris går att tina i kylen och i mikron.

Tina fryst ris i kylen

Det bästa sättet att tina ris på är att placera det frysta riset på en tallrik i kylen och sedan låta riset tina under dagen eller natten. Undvik att förvara det tinade riset i mer än 2-3 dagar i kylen. Detta är bäst om du vet att du ska äta upp riset efter att det är tinat.

Tina fryst ris i mikron

Du kan tina fryst ris i mikron. Det gör fryst ris till ett bra val för matlådor eftersom det är smidigt att värma utan behov av spis eller lång väntetid. Placera riset i en behållare. Lägg till lite vatten så att riset inte blir torrt och kör mikron på tillagning av frysta matvaror. Då kommer det tinade riset bli varmt och fluffigt.

Hur länge håller fryst ris?

Fryser du tillagat ris så håller riset i ca en månad med god konsistens och smak. Fryst ris kan faktiskt hålla längre än en månad, upp till ett par år enligt Livsmedelsverket. Det som händer med riset ju längre det är i frysen är att riset tappar smak och konsistens.

Källa: Livsmedelsverket

Publicerat den
Kategoriserat som Frysa

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.