Gör så här för att frysa smör

Visste du att det går att frysa smör? Ja du läste rätt, smör går att frysa så att det håller i flera månader.

Det kan finnas många anledningar till att det är bra att frysa in smör. En av anledningarna är att smör är dyrt, därför kan du passa på och köpa smör när det är extrapris och förvara det i frysen.

Smör är också en viktig ingrediens i matlagning och i bakning. Riktigt smör gör så att det smakar bättre. Därför är det bra att alltid ha riktigt smör tillgängligt hemma. Smör har en av de längre hållbarhetstiderna för mejeriprodukter. Fryser du in smöret kan du förlänga hållbarheten ännu längre.

Gör så här

Frys in smöret i bitar så blir det enkelt att tina upp en bit vid behov.

Det är enklast att frysa in bitar av smör än ett helt paket smör eftersom du då kan ta ut en bit smör i taget vid behov.

Gör så här för att frysa smör:

  1. Skär smöret i bitar.
  2. Placera smöret i tätslutande fryspåsar
  3. Placera fryspåsarna i frysen.

Du kan även frysa ett helt paket smör. Det viktiga är att smöret fryses in lufttätt så att det inte absorberar lukt och smak från andra matvaror i frysen.

Testa också att:

  • Du kan också lägga smöret i en lufttät plastburk med lock istället för en förslutningsbar plastpåse.
  • Du kan slå in smöret i aluminiumfolie som du fryser in i en fryspåse.

Hur tinar man fryst smör?

När du ska använda det frysta smöret så behöver du tina upp smöret (ifall du inte ska använda det till stekning). Tina upp smöret genom att lägga den frysta smörbiten på en tallrik i kylen. Fryst smör är svårt att dela på och skära i. Därför behöver du alltid tina smöret innan du använder det.

Gör så här för att tina upp fryst smör:

  • Pröva att ställa det frysta smöret på en tallrik i kylen så är det tinat morgonen efter.
  • Har du bråttom kan du finfördela det frysta smöret med ett rivjärn. Det finfördelade smöret tinar då snabbt.
  • Behöver du en större mängd fryst smör kan du tina upp det i micro.
  • Ska du använda smöret för stekning behöver du inte tina upp smöret innan du lägger det i stekpannan.

Tänk på det här när du fryser in smör

Tänk på att smör lätt tar upp smak av andra råvaror. Därför ska du alltid frysa in smör i en fryspåse som försluts eller i en plastburk med lock.

Frys bara in smör med hög fetthalt

Riktigt smör med hög procent fett går bra att frysa in. Margarin med låg procentuell grad fett rekommenderas inte att frysa in (lägre än 75%). Arla skriver på deras webbplats att alla Bregott utom Bregott mindre går bra att frysa, tänk på att smör med låg fetthalt inte trivs bra i frysen.

Hur länge håller smör i frysen?

Smör i frysen kan hålla i tre månader eller längre tid.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *