Går det att frysa grädde?

Grädde är en mejeriprodukt som används i olika former i maträtter och till efterrätter. Grädde finns i många olika former som exempelvis vispgrädde, kaffegrädde och matlagningsgrädde. Kanske undrar du om det går att frysa in grädde? Ja, visst går det att frysa grädde. Men jag tycker det finns några nackdelar med att göra det. I den här artikeln ska jag gå igenom nackdelarna med att frysa grädde.

Kan man frysa grädde?

Ja, som jag skrev ovan så kan man frysa grädde. Men det är några saker du bör känna till. Du kan inte vispa grädde som varit fryst och du kan inte frysa kaffegrädde.

Vispa grädde som varit fryst. Grädde som har varit fryst kan inte vispas lika bra som färsk grädde. Vispar du fryst grädde så blir den grynig, det vill säga, den blir inte sådär perfekt slät som man förväntar sig att vispgrädde ska bli. Den kan duga i en nödsituation och det finns trick att vispa fryst grädde effektivt (se senare i artikeln).

Frysa vispad grädde. Du kan frysa redan vispad grädde. Som med det mesta som har varit fryst så blir det inte lika bra som färsk grädde när du tinat den. Du kan testa att röra om den tinade vispade grädden så att den blir mindre torr. Eller som jag gjorde en gång, då vispade jag lite färsk grädde jag hade över i den tinade grädden, det blev väl okej men ingen höjdare.

Några gånger har jag fryst in rulltårta med grädde. Även om konsistensen på grädden inte blir precis likadan som färskt vispad grädde som inte varit fryst så gifter sig den tinade grädden bra med bottnarna i den tinade rulltårtan. Läs mer här om att frysa rulltårta med grädde.

Frysa kaffegrädde. Du kan inte frysa kaffegrädde. Det beror på att kaffegrädden inte blir lika len som färsk kaffegrädde. Som sagt, det kan fungera i en nödsituation men det blir inte så lyckat.

Därför tycker jag att du främst ska frysa ovispad grädde som ska användas till matlagning som såser och gratänger när den tinats.

Gör så här för att frysa in grädde

Du kan frysa in grädde i sitt paket som den är samt frysa in grädde i kuber i isbitsformar.

Grädde som har varit fryst gör sig bäst i maträtter tyvärr

Frysa in grädde

Det enklaste sättet att frysa in grädde är i en lufttät förpackning som tål att frysas in. Det du ska tänka på är att grädden kommer expandera när du fryser den. Därför ska du inte fylla förpackningen eller fryspåsen till toppen. Du ska inte heller fylla en glasburk till toppen med grädde, då kommer glasburken att spricka i frysen.

Gör så här

 1. Ta fram en plastlåda med lufttätt lock som tål att frysas in.
 2. Fyll plastlådan till tre fjärdedelar med grädde. Sätt på locket sedan.
 3. Placera plastlådan i frysen.

Frys in grädde som kuber

Det här är ett smidigt sätt att frysa in grädde. Det går ut på att du fryser in grädden som iskuber i en iskubsbrickor. Det är enkelt att både frysa in grädden och att använda den frysta grädden till matlagning då en isbit är en portion. Du ska bara förfrysa grädden i iskubsbrickorna, sen flyttar du ”isbitarna” till en fryspåse eller annan lufttät förpackning.

Gör så här

 1. Fyll en iskubsbricka med grädde.
 2. Placera isformen med grädde i frysen.
 3. Ta ut isformen när grädden fryst.
 4. Placera sedan isbitarna av grädde i en lufttät förpackning som tål att frysas in.

Frysa vispgrädde

Vispad grädde kan du frysa in som iskuber också, eller så kan du fylla en lufttät fryspåse med den vispade grädden. Nackdelen med att frysa vispgrädde är att den inte blir lika bra som färsk vispad grädde. Glöm inte att bara fylla behållaren till tre fjärdedelar eftersom grädden expanderar.

Vispgrädde fryser inte helt fast utan får ett halvfast tillstånd. När den tinats kan den uppfattas som torr och lite tråkig. Det du kan göra är att röra om den ordentligt så att du livar upp den frysta vispgrädden.

Gör så här

 1. Vispa grädden.
 2. Placera den vispade grädden i en lufttät behållare som tål frys.
 3. Placera den vispade grädden i frysen.

Frysa in paketet med grädde som det är

Visste du att du kan frysa in grädde i förpackningen som den kommer i. Det är bara att placera förpackningen i frysen förutsatt att den är oöppnad.

Gör så här

 1. Placera den oöppnade förpackningen grädde i frysen.

Hur länge håller fryst grädde

Du kan behöva röra till grädden när den är tinad så att den får tillbaka konsistensen

Fryst grädde håller i några månader i frysen. Eftersom grädde är fet så är hållbarheten kortare i frysen. Därför ska du äta upp den frysta grädden inom 3 månader. Den blir inte dålig efter 3 månader, men smak och konsistens försämras ju längre den är i frysen.

Då grädde innehåller fettsyror så kan fettet härskna i frysen. Därför ska du inte vänta med att äta den frysta grädden för länge. Precis som med färsk grädde så känner du på lukten om den tinade grädden har härsknat. Luktar det illa så är det för sent.

Hur tinar man fryst grädde

Du ska alltid tina fryst grädde i kylen.

Tänk på att inte tina upp grädde utanför kylen i rumstemperatur. Om du tinar den frysta grädden i kylen så förhindrar du att den blir rumsvarm och att bakterier växer i grädden när den tinar.

Att tina fryst grädde tar tid, det måste det göra eftersom grädden inte blir bra av att tinas för snabbt. Därför ska du alltid tina grädde i kylen. Räkna med att det tar upp till 8 timmar för att tina grädden.

Bli inte förvånad om grädden inte ser ut som färsk grädde när den är tinad. Då grädde är mycket fet så kommer ingredienserna i grädden separera. Det löser du enkelt genom att röra om den tinade grädden.

Vad kan man göra med fryst grädde

Som jag nämnt tidigare fungerar fryst grädde bäst i matlagning. Till exempel till soppor, gratänger och såser med mera. Vispa gärna till grädden när den är tinad eftersom grädden kommer ha separerat något när den har varit fryst. Du kan också använda grädden utan att tina den i matlagning. I en soppa till exempel så kommer du ju röra till den när du lagar den, då kan du enkelt tillsätta den frysta grädden som den är under matlagningen.

Bakverk vill jag ha extra fina så då brukar jag undvika att använda grädde som tinat till det.

Tänk på det här

 • Grädde som har varit fryst kan bli vattnig och grynig när den har tinats.
 • Kan man frysa en hel tårta som är av grädde? Ja det kan du, men det är bäst att avnjuta den frysta gräddtårtan som en glasstårta sedan och undvika att den tinar fullt ut. Den frysta vispade grädden kan nämligen bli lite rinnig om den tinar helt och hållet.
 • Grädde som har varit fryst går inte att vispas. Men du kan göra ett bra jobb med att vispa tinad grädde ändå. Resultatet blir inte perfekt men kan bli godtagbart. Tricket är att tina upp grädden långsamt i kylen och att låta grädden tina helt och hållet så att inga iskristaller är kvar i grädden. Låt grädden också bli ordentligt kall, lägg den långt bak i kylen, nära kylskåpets bakre del. Sedan vispar du grädden hårt. Då kan du få tinad grädde som är fluffig och inte grynig.
 • Tänk på att grädde finns i olika fetthalter. Såklart så är det enklare att vispa en fetare grädde än en magrare. Därför så kommer det gå bättre att vispa en grädde som varit fryst om den är närmare 40% fetthalt än 30% fetthalt.
 • Frys inte om grädde som redan har varit fryst och har tinats.
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *