Går det att frysa rulltårta?

I den här artikeln går jag igenom hur du kan frysa rulltårta. Både hemmagjort rulltårta och rulltårta du köpt i mataffären går att frysa. Både rulltårta med grädde och med smörkräm går att frysa.

Rulltårtor med mycket grädde i kan dock få lite konstig konsistens när de tinas, men jag tycker att även sådana rulltårtor blir goda när de tinat eftersom de ”geggar” ihop sig bra med bottnarna.

Proffstips: Tänk på att du kan frysa in bara sockerkakorna i förväg och sedan göra själva rulltårtan samma dag som du ska bjuda på den.

Frys in rulltårtan lufttätt för bäst resultat

Rulltårta bör frysas in lufttätt, då håller den sig som bäst och den absorberar inte smaker från andra matvaror i frysen. Du kan rulla in den i plastfolie eller förvara den i en lufttät plastburk.

Innan du fryser in den ska du fundera på om du ska frysa hela rulltårtan eller frysa den i skivor. Fördelen med att frysa den i skivor är att du kan ta ut portioner utan att behöva tina hela rulltårtan.

Frysa rulltårta i färdiga skivor

Frys rulltårtan i färdiga skivor så slippter du tina hela rulltårtan för att kunna dela på den. Frys några skivor i grupper så har du en lagom mängd att tina portionsvis när du blir sugen.

Skiva rulltårtan när den är halvtinad

Har du fryst en hel rulltårta så kan det vara bra att känna till att den är enklare att skiva när den är halvtinad. Då frasar sig kanterna inte sönder. Vänta inte tills den här helt tinad, du får snyggare skivorn när du skivar den halvtinad. Jag använder en sågad brödkniv till detta men det funkar också med en skarp kock kniv.

Hur lång tid tar det att tina en fryst rulltårta?

Det kan ta omkring en timme, kanske en halvtimme om det är sommar, för att tina en fryst rulltårta i rumstemperatur. Tinar du en redan skivad fryst rulltårta går det snabbare. Den kan till och med smaka gott när den är halvtinad, nästan som glass (men det varierar mellan olika sorters rulltårtor), normalt sett smakar rulltårta som godast när den nått rumstemperatur.

Hur länge håller rulltårta i frysen

Mellan 1 till 3 månader.

Det beror på som med mycket annat som man kan frysa in. Men ju mer grädde det är i rulltårtan desto kortare tid i frysen. Troligtvis smakar den inte lika gott efter 6 månader i frysen som efter 3 månader.

Det korta svaret är alltså, ät den så fort du kan (vilket troligtvis inte är ett problem).

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *