Rulltårta går utmärkt att frysa in. Bäst håller den sig i frysen om du fryser in rulltårtan lufttätt. I den här artikeln ska vi gå igenom hur du kan frysa rulltårta. Både hemmagjord rulltårta och köpt rulltårta går att frysa och både rulltårta med grädde och med smörkräm går att frysa.
Går det frysa rulltårta med grädde? Ja det går. En rulltårta som har mycket grädde kan få lite konstig konsistens när den tinas. Det beror på att grädde som innehåller mycket fett kan skära sig lite i frysen, läs mer här om att frysa grädde. Men jag tycker att även sådana rulltårtor med mycket grädde som har varit frysta blir goda när de tinat eftersom de ”geggar” ihop sig bra med bottnarna.
Lite mer lyxiga rulltårtor, sådana som har marsipanskal och dekorationer av grädde, går de att frysa in? Nja, har rulltårtan topping av grädde kommer det inte se så bra ut när den tinat.
Ju mindre grädde rulltårtan innehåller destå bättre går den att frysa. Men som sagt, jag tycker rulltårtor med grädde smakar alldeles ljuvligt efter att ha varit frysta.
Tänk på det här när du ska frysa in rulltårtor:
Frys in lufttätt
Rulltårta ska alltid frysas in lufttätt. Då håller den sig som bäst och den absorberar inte smaker från andra matvaror i frysen. Du kan rulla in den i plastfolie eller förvara den i en lufttät plastburk. Undvik att frysa in den i bakpapper eller liknande som inte håller helt tätt, då kommer den snabbt börja ta upp smaker av andra matvaror i frysen.
Frys in färdigskivad rulltårta
Innan du fryser in rulltårtan behöver du fundera på om du ska frysa hela rulltårtan som den är eller frysa den i skivor. Fördelen med att frysa den i skivor är att du kan ta ut portioner utan att behöva tina hela rulltårtan. Frys in några skivor av rulltårta i grupper så har du en lagom mängd att tina portionsvis när du blir sugen.
Skiva rulltårtan när den är halvtinad
Har du fryst en hel rulltårta så kan det vara bra att känna till att den är enklare att skiva när den är halvtinad. Då frasar sig kanterna inte sönder. Vänta inte tills den här helt tinad, du får snyggare skivorn när du skivar den halvtinad. Jag använder en sågad brödkniv till detta men det funkar också med en skarp kock kniv.
Så här tinar du rulltårta
Tina rulltårta i kylskåpet på ett fat. Du kan även tina rulltårtan i rumstemperatur men tänk på att inte låta den ligga i rumstemperatur i flera timmar. Det kan ta omkring en timme, kanske en halvtimme om det är sommar, för att tina en fryst rulltårta i rumstemperatur. Tinar du en redan skivad fryst rulltårta går det snabbare. Den kan till och med smaka gott när den är halvtinad, nästan som glass (men det varierar mellan olika sorters rulltårtor), normalt sett smakar rulltårta som godast när den nått rumstemperatur.
Hur länge håller rulltårta i frysen
Rulltårta håller mellan 1 till 3 månader i frysen. Jag skulle starkt inte rekommendera att frysa in den längre än så eftersom den innehåller mycket fett i form av grädde som inte trivs så bra i frysen alls. Därför så kommer fettet till slut bli härskt. Gräddens konsistens tar också skada av att rulltårtan är fryst länge.
Det korta svaret på hur länge rulltårta håller i frysen är alltså, ät den så fort du kan (vilket troligtvis inte är ett problem).