Gör så här för att frysa krusbär

Krusbär är ett sött och syrligt bär som går utmärkt att frysa. Bäret är proppfullt av nyttigheter som C-vitamin och påminner lite i smaken om kiwi. Jag tycker krusbär är ett utsökt bär att äta färskt men har till och från haft behovet av att frysa bären.

Frysta krusbär kan du använda till smoothies eller för att använda i bakverk under vintern när tillgång till färska krusbär är dålig.

Läs mer nedan om hur du ska göra för att frysa krusbär.

Frys bären i två omgångar för enkel hantering

När du ska frysa krusbär är det bra om du styckfryser dem. Det innebär att du fryser dem i två omgångar.

Första gången placerar du krusbären på en plåt eller bricka en och en så att de inte ligger ihop mot varandra. Placera brickan i frysen i några timmar tills de har blivit frysta. Sedan tar du ut de frysta krusbären och placerar dem i fryspåsar och fryser in påsarna. På så sätt fryser inte krusbären ihop till en enda klump utan du kan enkelt ta lämplig mängd frysta krusbär från frysen.

Såklart kan du också frysa en näve krusbär för sig i små fryspåsar, då har du en portion bär tillgängligt. Det är smidigt om du vet att du ska använda krusbären till en paj i framtiden.

Välj mogna och söta krusbär att frysa in

En annan sak att tänka på är att det är bäst om du fryser in mogna krusbär. Krusbär är ju en syrligt bär. Ju mognare bäret blir desto sötare och godare blir det. Såklart kan du alltid kompensera detta med socker när du ska använda bären. Men bäst är att frysa in mogna och söta krusbär.

Så här ska du göra för att frysa in krusbär

  1. Sortera bort krusbär som inte ser mogna och friska ut.
  2. Skölj krusbären lätt och torka försiktigt av dom med en kökshandduk.
  3. Placera krusbären på en bricka en och en med lite mellanrum mellan dem.
  4. Frys in krusbären på brickan i ca två timmar. Gör du det så styckfryser du krusbären vilket innebär att de inte fryser ihop. Du kan även skippa detta steg men då kommer krusbären frysa ihop i varandra.
  5. Placera krusbären (antingen frysta eller icke frysta) i en fryspåse och placera fryspåsen i frysen.

Tänk på att det alltid är bra att trycka till fryspåsen efter sista steget ovan när den legat i frysen i ca 1 timme så att du är säker på att krusbären inte fryser fast i varandra.

Hur länge kan man förvara krusbär i frysen?

Frysta krusbär bör användas inom 12 månader. De går troligen ätas även efter 12 månader men smak och konsistens försämras med tiden.

Kan man frysa krusbär utan att förvälla dem?

Ja, du behöver inte förvälla krusbären utan du kan frysa in dem direkt som dom är.

Kan man frysa in tillagade krusbär?

Ja du kan frysa in tillagade krusbär, jag har själv fryst krusbärssylt och krusbärskräm många gånger. Lägg inte sylten eller krämen i en glasburk, vätska expanderar när vätskan blir till is vilket innebär att glasburken kan spricka. En plastburk är bäst och fyll den inte till toppen.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *