Murgröna utomhus – tänk på det här

Murgröna (eller Hedera Helix som den också kallas) måste ju vara en av de mest populära inomhusväxterna någonsin. Vem har inte plockat med sig en murgröna när man är på Ikea till exempel? Men visste du att murgröna är en lysande utomhusväxt också som faktiskt kan klara av vår tuffa vinter utomhus? Murgröna är en tålig växt som trivs utmärkt utomhus och som inte alls kräver mycket underhåll.

Tänk på det här när du ska sköta och ta hand om murgröna utomhus:

Placera murgröna så här utomhus

Murgröna är en marktäckande växt som trivs bra i trädgården

Murgröna trivs bäst på platser som är skyddade från stark sol och starka vindar. För stark exponering mot brännande sol skadar bladen. Placera den gärna mot en vägg eller staket eftersom växten klättrar. Murgröna trivs på platser med delvis skugga till full skugga. Växten är anpassningsbar och kan växa i olika ljusförhållanden, men för mycket direkt solljus kan torka ut bladen och för lite ljus kan hindra tillväxten.

Murgröna trivs också i platser med hög luftfuktighet och där det finns gott om vatten, såsom nära vattendrag eller i områden med fuktig luft. Växten är faktiskt väldigt mångsidig och anpassningsbar till många olika förhållanden. Tänk dock bara på att inte placera den för ljust under brännande sol.

Tänk på att murgrönan gärna klättrar upp på en mur eller en vägg och att växten har kraftiga rötter. Det betyder att växten verkligen kan växa fast i underlaget den klänger sig omkring. Tänk efter noga innan du låter växten växa fritt ifall du blir tvungen att avlägsna den i framtiden.

Så här ska du vattna murgröna utomhus

Ta bort blad som torkat och rensa bort missfärgade löv från murgrönan ofta

Murgröna behöver inte mycket vatten, men under torra perioder kan det vara bra att vattna den regelbundet som under sommaren när det är varmt ute. Murgröna behöver regelbunden vattning för att trivas, särskilt under torra perioder. Vattning bör ske regelbundet men försiktigt, för att undvika att vattnet står kvar och rötterna börjar ruttna. När du vattnar murgröna, se till att vattnet når ner till rötterna och inte bara bladen. Det kan vara bra att vattna på morgonen eller kvällen när temperaturen är svalare, för att minimera avdunstning och ge växten tid att absorbera vattnet. Om du har murgröna som växer på en större yta, såsom på en vägg eller ett träd, kan det vara svårt att veta hur mycket vatten som når ner till rötterna. I det fallet kan det vara bra att använda en slang med en droppvattning eller installera en bevattningssystem som automatiskt ger växten vatten vid behov i trädgården.

Tänk på det här när du ska gödsla murgröna utomhus

Murgröna kan växa på ett träd

Murgröna behöver inte mycket gödsel, men en liten mängd gödsel på våren kan hjälpa till att främja tillväxten. Om du vill att din murgröna ska växa och frodas kan gödsling vara ett bra sätt att öka tillväxten och stärka växtens hälsa.

Det bästa sättet att gödsla murgröna är att använda ett allround gödsel som innehåller kväve, fosfor och kalium. Detta hjälper till att stödja växtens grundläggande näringsbehov. Du kan välja att använda organiska eller syntetiska gödselmedel beroende på dina personliga preferenser. Om du väljer att använda organiska gödselmedel så se till att inte övergöda växten och följ tillverkarens rekommendationer för applicering och mängd.

Gödsel kan appliceras på murgrönan under vår- eller sommarsäsongen, vanligtvis varannan vecka. Under hösten och vintern behöver murgröna inte lika mycket gödsel, eftersom tillväxten är långsammare.

Det är viktigt att övervaka din murgröna efter att du har gödslat den för att se om det finns några tecken på övergödning eller undergödning, som till exempel gulnade blad eller trög tillväxt. Att följa riktlinjerna för gödsling noggrant kommer att hjälpa till att säkerställa en hälsosam och stark murgröna.

Beskär murgröna så här

Murgröna kan bli ganska buskig och det kan vara bra att beskära den för att hålla den i form och förhindra att den tar över för mycket.

Beskärning är en viktig del av att ta hand om din murgröna och hjälper till att hålla den frisk och välmående. Det är bäst att beskära din murgröna på våren eller sommaren när den är aktivt växande. Ta bort döda eller sjuka blad och grenar, och klipp av de långa rankorna som sträcker sig utanför det område där du vill ha din murgröna.

Vinterförvara murgröna utomhus

Kan man ha murgröna i trädgården under vintern, ja i vissa fall kan du det

Kan du ha murgröna utomhus på vintern? Ja, murgröna kan vanligtvis övervintra utomhus i kalla klimat. Det är en tålig växt som kan klara av temperaturer som sjunker under noll grader Celsius. Murgröna är också en halvgrön växt, vilket betyder att den behåller sin grönska under vintern och inte förlorar sina blad.

Under vintern kan murgrönan se ut som den dör, men det är normalt. Detta beror på att växten går i viloläge under kalla temperaturer. När våren kommer tillbaka och temperaturen börjar stiga igen, kommer murgrönan att börja växa igen och bli grönskande.

Det är dock viktigt att notera att vinterförhållandena kan variera beroende på var du bor och hur kallt det blir under vintern. Om temperaturen sjunker under minusgrader under en längre tid, kan det orsaka skador på murgrönan. Växten kan också skadas av starka vindar och torr luft.

För att skydda din murgröna från skador under vintern kan du överväga att täcka den med ett lager av löv eller barkflis. Detta kan hjälpa till att skydda växten mot kalla temperaturer och vindar samtidigt som fukten i jorden bevaras. Se bara till att inte täcka murgrönan för mycket, eftersom detta kan leda till överfuktighet och förruttnelse.

Om du bor i ett område med mycket kallt klimat kan du också överväga att plantera din murgröna i en skyddad plats, som nära en byggnad eller ett staket som kan ge skydd mot vind och kyla. Det är också viktigt att se till att din murgröna har tillräckligt med vatten under vintern, eftersom torr jord kan skada växten.

När temperaturen börjar sjunka och du förbereder dig för vintern är det viktigt att se till att din murgröna får tillräckligt med vatten. Växten behöver inte lika mycket vatten under vintern som under sommarsäsongen, men se till att jorden runt växten fortfarande är fuktig och inte helt torr.

Att vinterförvara murgröna är inte alltid nödvändigt, särskilt om du bor i mildare klimat där vintern inte är alltför kall. Men om du bor i ett kallare område eller om du har en särskilt värdefull murgröna som du vill skydda, kan det vara värt att ta dessa försiktighetsåtgärder för att hjälpa till att skydda din murgröna under vintern.

Vilken sorts jord trivs murgröna i?

Murgröna trivs bäst i en näringsrik, fuktig men väl dränerad jord. Det är viktigt att jorden har tillräckligt med näring för att stödja växtens tillväxt, men samtidigt tillräckligt med dränering för att undvika rötterna att ruttna. Det kan vara bra att blanda in organiskt material som kompost eller barkmjöl i jorden för att öka dess näringsinnehåll och förbättra dräneringen. Det är också viktigt att pH-nivån i jorden är lämplig för murgröna. pH-värdet bör vara mellan 5,5 och 7,0 för att optimera växtens tillväxt.

Plantera murgröna i trädgården

Att plantera murgröna i trädgården kan vara ett utmärkt sätt att skapa grönska och ge en känsla av djup och volym till din trädgård. Murgröna är en vacker och tålig växt som är idealisk för trädgårdsprojekt eftersom den är lätt att ta hand om och kan klättra på en mängd olika ytor, inklusive staket, träd, husväggar och pergolor.

Innan du planterar murgröna i din trädgård är det viktigt att tänka på vilken typ av murgröna du vill använda. Det finns flera olika sorter att välja mellan, och varje sort har sina egna unika egenskaper. Innan du bestämmer dig för vilken sort du vill använda är det viktigt att överväga vilka krav de olika sorterna har på vatten, jord och solljus.

När du har bestämt dig för vilken sort av murgröna du vill använda är det dags att förbereda jorden. Murgröna trivs bäst i en jord som är näringsrik och fuktig, men väl dränerad. Om din trädgård har tung, lerig jord kan det vara bra att blanda in sand och organiskt material för att förbättra dräneringen. Det kan också vara bra att testa pH-nivån i jorden för att se till att den är lämplig för murgröna.

När du har förberett jorden är det dags att plantera murgrönan. För att göra detta bör du gräva ett hål som är ungefär dubbelt så stort som murgrönan och ungefär lika djupt som roten. Placera murgrönan i hålet och fyll på med jord runt roten. Se till att jorden är fast runt murgrönan för att ge den stabilitet.

Efter att du har planterat murgrönan är det viktigt att se till att den får tillräckligt med vatten och solsken. Som vi nämnde tidigare så trivs murgröna bäst på en plats som är skyddad från stark sol och starka vindar. Placera den gärna mot en vägg eller staket. Vattna murgrönan regelbundet, men se till att jorden inte blir för fuktig, eftersom detta kan leda till rotproblem.

En annan viktig del av att ta hand om murgröna i trädgården är att beskära den. Murgröna kan bli ganska buskig och det kan vara bra att beskära den för att hålla den i form och förhindra att den tar över för mycket. Beskärningen bör ske på våren eller hösten, när murgrönan är i vilande tillstånd. Ta bort döda eller sjuka grenar och klipp ner överflödiga grenar för att främja tillväxten och förebygga sjukdomar.

Fakta om murgröna

 1. Murgröna är en flerårig växt som tillhör araliaväxtfamiljen.
 2. Växten har små, runda blad som är mörkgröna och glansiga.
 3. Murgröna är en klätterväxt och kan växa upp till 20 meter högt.
 4. Den är tålig och trivs i de flesta jordar och klimat.
 5. Murgröna används ofta som marktäckare, för att klättra på husväggar, staket, träd och pergolor.
 6. Murgröna producerar bär som är giftiga för människor, men äts av fåglar.
 7. Växten kan vara allergiframkallande för vissa personer, särskilt när den blommar.
 8. Murgröna är en lättodlad växt som kräver lite underhåll.
 9. Den kan vara en användbar växt för att rena luften inomhus.

Att ta sticklingar från murgröna

Sticklingar är ett bra sätt att föröka din murgröna och skapa nya växter. Genom att ta en bit av en växt och plantera den på rätt sätt kan du skapa en helt ny murgröna som är genetiskt identisk med den ursprungliga plantan.

För att ta sticklingar från din murgröna bör du först välja en hälsosam och stark växt. Välj en gren som är mellan 10-15 cm lång och som har flera blad på den. Se till att grenen inte är för mjuk eller för gammal, eftersom detta kan påverka dess förmåga att utveckla rötter.

Det är viktigt att notera att inte alla sticklingar kommer att slå rot, så var inte ledsen om det inte fungerar på första försöket. Försök igen med en annan gren eller justera dina tekniker tills du hittar det som fungerar bäst för dig.

Gör så här:

 1. Välj en hälsosam och stark murgröna-växt och välj ut en gren som är mellan 10-15 cm lång med flera blad på den.
 2. Ta en ren beskärningssax och klipp grenen ungefär 1 cm under en bladnod.
 3. Ta bort alla blad från den nedre halvan av grenen, så att det bara finns blad kvar på den övre halvan.
 4. Fyll en kruka med fuktig jord och gör en liten grop i mitten.
 5. Placera murgröna-sticklingen i gropen och täck över den med jord, så att den står stadigt och rötterna kan utvecklas.
 6. Placera krukan i ett varmt, ljust område och håll jorden fuktig genom att vattna den regelbundet.
 7. Efter några veckor kommer sticklingen att börja utveckla rötter och nya blad.
 8. När sticklingen har vuxit tillräckligt stort kan den planteras i en större kruka eller direkt utomhus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *