Så här ska du göra för att blanda brun färg

Visste du att jag nyligen målade vattenfärg med ett av mina barn som har ärvt den konstnärliga ådran av sin mamma. Jag fick frågan var den bruna färgen var någonstans, för den var slut. Då berättade jag till Emma att hon kan blanda ihop brun färg själv. Hur då, hur blandar man brun färg? fick jag som fråga.

Jag kan ju inte vara den enda mamman som glömde bort vilka färger man behöver för att blanda brun färg. Därför gjorde jag den här sidan som förklarar det.

För det är ju super enkelt att blanda färg till brun. Det enda man behöver är gul färg, blå färg och röd färg. Sen blandar man ihop lika delar av vardera färg, resultatet blir brun färg. Lätt va!

Hur blandar man brun färg?

Rött, blått och gult är tre färger du kan blanda brun färg av

Så för att repetera. Om du vill blanda till brun färg då ska du ha gul färg, blå färg och röd färg tillgängligt. Sen blandar du lika delar av dessa tre färger. Då kommer du få brun färg.

Gör så här:

  1. Ta fram gul, röd och blå färg.
  2. Blanda ihop lika delar röd och blå färg.
  3. Blanda sedan in gul färg tills du fått önskad nyans av brun färg.

Läs vidare om du undrar hur man ändrar nyansen på färgen.

Tänk på det här

Det finns många nyanser av brunt

Brunt är en färg som finns i massvis av nyanser. Det är enkelt att tro att den enda bruna färgen är chokladbrunt men det finns också ljusbruna nyanser och mer väldigt ljusbruna nyanser.

De är också bruna färger.

För att få ljusbruna nyanser så blanda i vit färg. För att experimentera och få fram olika nyanser av brunt så pröva att blanda i mer röd färg än gult och blått till exempel.

Pröva det här också

Det kan vara knepigt att blanda till brun färg eftersom det är något som kallas en primärfärg. En primärfärg används för att blanda till andra färger. Men hör och häpna, det går att blanda brun genom att blanda olika kombinationer av andra färger, det såg vi tydligt tidigare i artikeln. Det finns dock mer än ett sätt att blanda brun färg. Här är några fler sätt att blanda brun färg:

  • Blanda röd och grön färg: Blanda lika delar röd och grön färg tills du får en mörkbrun nyans. Använd mer röd för en varmare brun och mer grön för en svalare brun.
  • Blanda blå färg och orange färg: Blanda lika delar blå och orange färg tills du får en mörkbrun nyans. Använd mer blå för en ljusare brun och mer orange för en varmare brun.
  • Svart och orange färg: Blanda svart och orange i olika proportioner tills du får en brun nyans. Använd mer svart för en mörkare brun och mer orange för en ljusare brun.

Men du, ha i åtanke att olika färger och färgpigment kan ha olika nyanser och intensiteter. Det kan ta lite experimenterande och övning för att hitta just den bruna nyansen man vill ha.

Vilka färger blandar man för att få brun?

Du ska blanda gul, blå och röd färg för att få brun färg. Men du kan också blanda ihop brun färg av andra färger.

Hur gör man för att blanda ljusbrun färg?

För att blanda ljusbrun färg så ska du blanda gul, blå och röd färg. Men du ska också blanda i lite vit färg.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *