Recept på egen trolldeg

Trolldeg (även kallad saltdeg) är ett roligt pyssel både för barn och vuxna. Trolldeg är miljövänligt och ekologiskt, du har full kontroll på vilka ingredienser som ingår, därför är det perfekt för barn. Det är också billigt att göra. Man kan säga att trolldeg är en hemgjord lera.

Hur man gör trolldeg kan bli en rolig och pedagogisk övning för de minsta. Låt barnen vara med när ni gör trolldegen så de ser hela processen. Då blir det extra kul när de skapar roliga figurer av trolldegen som de själva gjort. Vill de smaka så får de ju det, dock så tror vi inte de kommer tycka den salta degen är så god, även om den ser så aptitretlig ut av all karamellfärg.

Kärt barn har många namn. Trolldeg kallas också saltdeg eftersom en av ingredienserna i degen är salt.

Hur gör man trolldeg?

Det är superenkelt, det är nästan som att följa ett jätteenkelt recept. Se receptet på trolldeg nedan.

 • 3 dl mjöl
 • 1 dl salt
 • 2 tsk olja
 • 1.5 dl ljummet vatten
 • Karamellfärg

Gör så här

 1. Blanda ihop mjölet och saltet.
 2. Rör ner oljan i mjölet och saltet.
 3. Häll i vatten och rör om tills degen blir klibbig. Tricket är att få till rätt konsistens. Degen ska inte vara för klibbig eller för torr.
 4. Dela upp degen i mindre delar om du vill ha olika färger. I annat fall tillsätter du karamellfärgen till hela degen. Det går naturligtvis bra att ha degen ofärgad också.
Trolldeg är perfekt att göra roliga figurer i

Trolldegs tips

 • Använd hela pepparkorn som ögon om du gör figurer med trolldegen
 • Du kan göra mönster i trolldegen med tandpetare.
 • Om du vill spara figurerna kan du torka dem över natten eller så kan du torka dem i ugnen, då går det mycket snabbare. För att torka trolldeg i ugn ska du låta dom stå en timme eller två i ugnen i 100 grader.
 • Du kan måla torkad trolldeg med vattenfärg. Färgar du inte in trolldegen med karamellfärg kan du forma dem till figurer, låta dem torka och därefter måla dem med vattenfärg.
 • Om du färgar trolldegen med karamellfärg så kan du behöva lägga till extra vetemjöl till degen så den inte blir kladdig.
 • Trolldegen blir bara torr och tråkigt och den spricker jättelätt, vad gör jag för fel? Du kanske pysslade med trolldeg när du var barn själv, de moderna recepten på trolldeg innehåller olja i receptet. Det gör att degen blir smidigare och inte spricker samt torkar lika lätt.
 • Har du inte karamellfärg hemma? Testa att färga trolldegen med kryddor istället, pröva till exempel curry för gulfärgad deg, paprika för rödfärgad deg och gurkmeja för orange deg.
 • Bristande fantasi om vilka trolldegsfigurer ni ska göra? Testa att ta fram pepparkaksformarna och kavla ut trolldegen på köksbordet! Det blir perfekt trolldegs pyssel.

Varför salt i trolldeg?

Saltet gör så att degen inte faller ihop lika lätt. Saltet kan också ses som ett skydd mot att små barn äter av degen. Dock så är det inte så bra att äta stora mängder salt om man är liten, därför ska all lek med trolldeg ske under vuxnas uppsyn.

Trolldeg som inte spricker?

Om du tillsätter matolja i receptet för trolldeg (som receptet ovan) så mjukas degen upp och blir mer krämig. Då förhindras degen från att spricka allt för lätt. När du torkar trolldegen så torka inte på för hög värme, då ökar risken att trolldegen spricker.

Hur hållbar är trolldeg?

Om du förvarar trolldegen lufttätt, i en plastbehållare med lock eller i en plastpåse och sedan förvarar den i kylen så kan du räkna med ett par veckors hållbarhet för trolldegen.

Publicerat den
Kategoriserat som Pyssel
Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *