Kontinental frukost, vad är det?

I Sverige så finns det oftast bara en enda slags frukost. Men om du tittar på hotell i Europa så kanske du har sett begreppet ”kontinental frukost”. Om du undrar vad kontinental frukost är för något och hur den skiljer sig från till exempel den engelska frukosten så ska du läsa vidare. I den här artikeln ska vi förklara vad kontinental frukost är för något och hur den skiljer sig från andra typer av frukostar som vi är vana vid att äta som dagens första mål.

Vad är kontinental frukost?

En kontinental frukost innehåller oftast vad bilden föreställer

Kontinental frukost är ett väldigt brett begrepp som kan tolkas lite olika av hotell. Vi kan dock sammanfatta det med att kontinental frukost är en lätt och enkel frukost där det ingår bröd, marmelad, kaffe, te samt juice. Alltså mestadels kalla matvaror och inte en komplett tillagad måltid eller en portfolio av olika ostar och varma rätter. Detta är den ursprungliga kontinentala frukosten. Men olika hotell kan tolka kontinental frukost olika. Därför kan det också vara en lite mer mättande frukost där varma rätter som korvar och äggröra kan erbjudas. Kontinental frukost serveras som praxis på buffé.

Även om varma rätter kan ingå så är den kontinentala frukosten en enkel och bekväm frukost för resenärer. Det är inte en frukost som måste intas i en längre sittning och som innehåller tunga matvaror som tynger ned matsmältningen utan en snabbare start på dagen.

För resenären är den kontinentala frukosten praktisk och effektiv. Från hotellets perspektiv så är den kontinentala frukosten också effektiv då frukosten oftast serveras i en buffé där resenären får välja efter önskemål. Då slipper hotellet administrera servitörer och mängden mat kan enkelt anpassas efter behov. Det är helt enkelt mer ekonomiskt för hotellet.

Var kommer begreppet kontinental frukost ifrån?

Begreppet kontinental frukost kommer som en benämning på en lättare frukost som serverades på kontinenten. En motpol till den engelska frukosten som oftast serveras som en full varmrätt.

Du kanske har hört talas om den engelska frukosten. I jämförelse med den engelska frukosten är den kontinentala frukosten ett lättare och mindre komplicerat alternativ. Det är en mindre måltid och består inte alltid av lika mycket varma matvaror som bönor, bacon, korv, stekta svampar, ägg och grönsaker som den engelska frukosten traditionellt har. Engelsk frukost äts varm och är en kokt måltid medan kontinental frukost är en buffé med mestadels kalla matvaror.

På kontinenten, i Frankrike, Italien och kring medelhavet, åt man en frukost som till merparten bestod av kalla matvaror som croissanter, bröd, smör och en kaffe. I England var det vanligast att man åt något som kallades engelsk frukost, det är en tillagad frukost som serveras som en måltid och som är varm. Därför började frukosten som serverades på kontinenten kallas kontinental frukost.

Vanliga matvaror i en kontinental frukost

Croissanter ingår ofta i den kontinentala frukosten

I en kontinental frukost ingår oftast följande matvaror:

  • Bröd. Du hittar oftast ett stort utbud av olika brödsorter i en kontinental frukost. Förvänta dig att hitta toast, croissanter samt frallor.
  • Bakverk. Det är något ovant att hitta bakverk, muffins och bullar på ett frukostbord men det är helt normalt på en kontinental frukostbuffé.
  • Pålägg. Du hittar oftast ett mindre utbud av olika pålägg på en kontinental frukost. Det kan vara allt från kallskuret till ostar, smör, sylt och gelé.
  • Drycker. Förutom te och kaffe så brukar det finnas juicer.
  • Flingor. Ja, på en kontinental frukost så kan det finnas ett utbud av olika flingor, yoghurt och mjölk.

Bli inte förvånad om du hittar en korsning av både en engelsk frukost och en kontinental frukost i bufféform om det utannonseras att frukosten är en kontinental frukost. Räkna dock med att det också kan vara en rätt så begränsad frukost med bara det väsentliga.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *