Så här kan vuxna och barn lära sig cykla

Att lära sig cykla är enkelt för vissa medan det kan vara svårare för andra. Vissa lär sig cykla på ett par minuter medan det kan ta flera timmar eller dagar för andra. Innan du ska lära dig cykla rekommenderar vi att du använder en godkänd cykelhjälm. Vi rekommenderar också att du övar på ett avstängt område där biltrafik eller flitigt trafikerade cykelvägar inte förekommer.

Lär dig cykla så tidigt i livet som möjligt

Detta tips kan ju vara lite dumt, för du kan ju inte vrida tillbaka på klockan för att lära dig cykla som barn. Men om du är förälder kan det vara värdefullt att veta att ju tidigare ett barn lär sig att cykla desto bättre. Dels för att små barn gärna vill röra på sig och att öva upp balansen är något som är naturligt att praktisera vidare på en cykel när barnet väl lärt sig gå. Det är också mycket enklare att hjälpa ett litet barn hålla balansen på en cykel än en fullvuxen person och när barnet väl fångat upp balanssinnet på cykeln så behöver man aldrig lära sig det igen.

Sänk sadeln på cykeln

Sänk sadeln tillräckligt mycket så att du når marken med fötterna utan att hoppa av sadeln. Detta tips är oumbärligt när du ska lära dig cykla. Innan du hittat balansen kommer du ha behov av att sätta ner båda fötterna på marken ofta, därför underlättar det mycket om du kan göra det utan att behöva hoppa av sadeln. En hög sadel är bara i vägen när du ska lära dig cykla. Försök inte lära dig cykla på en cykel som är för stor för dig, det är bättre att öva på en cykel som är lite för liten eller i den storlek som passar dig.

Öva på asfalt

Öva inte på en gräsmatta utan hellre på jämn asfalt. Öva inte heller på en grusplan ifall du inte kan hantera bromsarna väl då det är lätt att av misstag låsa hjulen med bromsarna och sladda. Det är enklare att lära sig cykla på jämn asfalt eftersom balansen påverkas mindre än på gräsmatta.

Lär dig bromsa cykeln

När du ska lära dig cykla behöver du veta hur du bromsar på cykeln som du ska lära dig cykla med. Vissa cyklar har handbromsar medan andra cyklar har fotbromsar. Vissa cyklar har väldigt kraftiga bromsar som är svåra att hantera för nybörjare. Bekanta dig med cykelns broms när du försöker hitta balansen genom att stanna cykeln och sätta ned båda fötterna på marken.

Hitta balansen på cykeln

Steg ett när man ska lära sig cykla är att hitta balansen. Små barn lär sig bäst att hitta balansen på en cykel genom att öva på en småbarnscykel som trampas med benen och inte har några trampor alls. Även vuxna kan göra detta genom att montera av pedalerna på cykeln och använda fötterna för att sparka igång och hålla balansen på cykeln på platt mark. Ett annat alternativ är att hitta en lätt sluttande backe och sparka igång  cykeln med benen lätt för att hitta balansen, här måste du vara bekant med cykelns bromsar innan du gör detta. Om en annan person hjälper dig att lära dig cykla kan hen agera som stöd och hålla i cykeln medan du trampar igång den. När du trampar igång cykeln med stöd kommer du hitta balansen och då kan personen som stöd lätta men ändå fånga upp dig om du skulle tappa balansen. Vanligtvis håller personen i dig vid sidan om cykeln men det går också bra att hålla balansen på cykeln genom att personen håller i sadelstolpen/sadeln.

Förstå sambandet mellan tramptag och balans på cykeln

Att förstå att det är cykelns hastighet som agerar balans och stabilitet och att du kan påverka hastigheten genom att trampa så att cykeln får fart är en av de viktigaste delarna du behöver känna av när du övar på att cykla. När du behärskar detta så kommer du även kunna hålla balansen när cykeln går långsamt genom att du ger cykeln fart. När cykeln börjar gå ostadigt då trampar du bara och då återfår cykeln sin stabilitet.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *