Hur skottar jag snö

Att skotta snö är en vanlig syssla för många under vinterhalvåret i Sverige. Vem har inte behövt skotta bort tung blötsnö från huset eller runt omkring bilen efter ett kraftigt snöfall. Snö är ju vatten i en annan form och kan väga väldigt mycket, därför är det många som ser snöskottning som en form av motion. Men snöskottning kommer också med risker varför man bör vidta rätt försiktighetsåtgärder innan man skottar snö.

Vilken snöskyffel ska jag välja

Välj en snöskyffel av hög kvalitet. Då en snöskyffel kommer hanteras ovarsamt ska du välja en som tål tuffare tag. Snön är porös men det är inte is eller fryst mark vilket snabbt kan demolera en snöskyffel av sämre kvalitet. Man kan köpa små snöskyfflar som går att fälla ihop och som passar att stoppa undan i en bil, dessa fungerar bra om man ska skotta bort snön omkring en bil. Ska du skotta snö på tomten utanför huset är dock en rejälare snöskyffel ett bättre val. Men tro inte att du ska välja en jättestor snöskyffel, då blir arbetet lätt för tungt. Desto större mängd snö du skyfflar desto tyngre blir arbetet. Tanken är inte heller att du ska bära bort snö, utan att du ska fösa undan snön. 

Skyffla snö med en snöslunga

Om du ska skotta bort snö från en stor yta så kommer det gå mycket smidigare och enklare ifall du använder en snöslunga. En snöslunga ligger ju inte inom samma prisklass som en snöskyffel, men det kan ändå vara väl värt det ifall det är höga volymer snö som ska skyfflas. Snöslungor finns i flera olika modeller som klarar av att skyffla snö med olika djup. Vårt tips är att välja en snöslunga som passar den snömängd och snödjup du behöver skyffla. Är snöskyffeln en återkommande aktivitet varje vinter så kan en snöslunga vara ett bra val.

Vilka kläder ska jag ha när jag skottar snö

Här ska du tänka lager på lager principen eftersom snöskottning är en fysisk aktivitet och att du kommer bli varmare allt eftersom du skottar. Då det är kallt ute kommer det kännas kallt i början tills du fått upp flåset. Därefter kan du ta av dig lager så att du anpassar hur varmt du klär dig efter din kroppsvärme.

Försiktighetsåtgärder

Va, försiktighetsåtgärder vid snöskottning? Ja du läste rätt. Då snöskottning kan liknas vid ett tungt fyspass behöver du ta en funderare innan du utför jobbet. Snöskottning belastar hjärtat tungt. Ligger du i riskzonen för hjärtsjukdomar bör du kontakta en läkare innan du skottar snö. Börja alltid med att värma upp innan du börjar skotta snö och tänk på hur du använder kroppen.

av Marie

Marie är en fembarnsmamma med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag. Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen brukar Marie säga. På Smarta tips skriver jag om ordning och reda, minimalism och smarta husmorstips! Inget ämne är för litet och inget för stort.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.