Bromelia skötsel

Bromelia

Bromelia är en klassisk slit och släng växt. Det betyder att du oftast köper den när den blommar. Sen när växten har slutat blomma så kastar du bort den. Så behöver det inte vara, tar du hand om Bromelia rätt så kan krukväxten leva vidare. Men du kan inte räkna med att den kommer blomma igen.

Det som utmärker Bromelia är den vackra blomman som kan få en riktig fin färg. Blomman skänker en nyans av tropiken var den placeras tack vare sitt tropiska utseende. Bromelia är en enkel krukväxt att ta hand om. Därför är det en populär växt i de flesta hemmen. Det finns också flera olika typer av Bromelia där det som utmärker är hur blomman ser ut, antingen platt eller koppformad till exempel.

Så här ska du göra för att sköta Bromelia.

Så här ska du placera Bromelia

Placera Bromelia ljust men inte i direkt solljus

Bromelia ska placeras ljust, gärna soligt men inte i direkt sol. Växten tål att planteras ute under sommaren, men när det blir frostigt och kallt ute bör den vara inomhus. Den trivs även i svala temperaturer men när det blir för kallt så trivs inte Bromelia.

Hemma passar Bromelia bra i sovrummet eftersom växten är en naturlig luftrenare. Luftrenande växter tar upp koldioxiden från luften i sovrummet vilket verkar renande.

Så här ska du vattna Bromelia

Vattna sparsamt och med näring

Krukväxten ska vattnas sparsamt, låt Bromelia torka lätt mellan vattningarna. Om jorden är lätt fuktig så mår krukväxten bra. Du får gärna ge Bromelia svag näring under sommarhalvåret, vattna också mer under sommaren och mindre under vinterhalvåret. Duscha också bladen ofta då växten trivs i hög luftfuktighet.

Det finns många olika varianter av Bromelia. De varianter av växten som har en strutformad blomma, så kallade vattensamlande Bromelior, ska faktiskt ha en liten skvätt vatten just där också.

Så här ska du plantera Bromelia

Plantera Bromelia i väldrenerad jord

Växten ska planteras i väldrenarad jord. Vanlig krukväxtjord av hög kvalitet fungerar bra. För att göra vanlig krukväxtjord mer väldränerad kan du blanda i lecakulor i jorden. Bromelia behöver inte planteras om regelbundet. Men du kan alltid ta sticklingar av krukväxten som du planterar om. Du kan ta sticklingar av Bromelia inklusive rötterna och plantera dem i vanlig blomjord med näring.

Varför har min Bromelia bruna fläckar på bladen?

Krukväxten har troligtvis stått direkt i starkt solljus. Om Bromelia får för mycket solljus kan den få fula bruna fläckar.

Publicerat den
Kategoriserat som Krukväxter
Profilbild

av Greger

Morsning, det är jag som är Greger, Paulas livspartners. Jag har haft ett passionerat intresse för växter sedan barnsben och om sanningen ska fram brinner det fortfarande för mig. Enligt Paula är jag inte född med tummen mitt i handen. Men däremot tycker jag det är roligare att starta projekt än att avsluta dom. Som du kanske förstår skriver jag artiklar om krukväxter. Hoppas du gillar att läsa vad mina gröna fingrar skrivit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *