Frysa mangold

Mangold är en sorts spenat, kanske mer till sättet hur man använder mangold i matlagning än vad det faktiskt är för grönsak. Du kan använda mangold som en kokt grönsak, till sallad, grytor och pajer med mera. Kanske undrar du om man kan frysa mangold? Då har du hittat rätt. I den här artikeln ska vi gå igenom hur man kan frysa in mangold.

Frysa in mangold

Förväller du mangold så behåller den färg och konsistens bättre i frysen

Mangold går bra att frysa. Det du ska tänka på är att du ska förvälla mangolden innan du fryser in den. Att förvälla innebär att du doppar bladen i kokande lätt saltat vatten snabbt. Sedan kyler du ned mangoldbladen i ett isbad. Därefter fryser bladen torkade. Fördelen med att förvälla är att mangolden behåller smak, näringsämnen, utseende och konsistens bättre när den tinats än om den inte hade förvällts.

Så här ska du frysa färsk mangold

  1. Skölj mangolden så att jord och smuts sköljs bort. Det är vanligt att sand letar sig in i bladen så var noggrann.
  2. Repa bladen från stjälken, tänk på att du kan frysa in stjälken också, läs mer senare i texten om det.
  3. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.
  4. När vattnet kokar så lägger du i mangold bladen så de får koka i 2-3 minuter.
  5. När 2-3 minuter gått (eller när de blivit illgröna) så fiskar du upp bladen och lägger ned dem i en kastrull med isvatten så att kokningsprocessen avstannar.
  6. Nästa steg är att försöka torka mangoldbladen så gott det går. Vatten fryser till iskristaller i frysen. Därför vill du frysa in så torra blad som möjligt. Ett sätt att torka de förvällda mangold bladen är att krama ur vätskan ur dem med handen. Ett annat sätt är att linda dem i en kökshandduk och pressa ur vätskan.
  7. Placera därefter den ”torkade” mangolden i en förslutningsbar fryspåse. Pressa ur luften och platta till så går det enkelt att förvara fryspåsen med mangold i frysen.

Frysa mangold stjälken

Mangold börjar bli mer och mer populärt

Stjälkarna som du repar bladen ifrån behöver du inte slänga. Även dessa kan du förvälla och sedan hacka samt frysa in i en separat fryspåse. Hackade mangold stjälkar gör sig fint i en köttfärssås till exempel. Du kan även steka stjälkarna som dom är (efter att ha förvällts och frysts in) och servera som ett tillbehör till en maträtt (typ som sparris).

Tänk på det här

  • En alternativ metod till att torka och frysa in mangold är att låta mangolden torka på en kökshandduk. Placerar därefter den torra mangolden på en bricka (undvik att bladen rör vid varandra) och styckfrys mangoldbladen. När mangolden är fryst efter några timmar så tar du ut bladen och placerar dem i en fryspåse. Då blir det enkelt att ta ut lämplig mängd fryst mangold när du behöver till matlagning.
  • Istället för att frysa in ihoppressade blad kan du finhacka mangold och frysa in bladen hackade.
  • Precis som med spenat innehåller mangold ämnet nitrat. Förväller du stora volymer mangold behöver du byta vattnet som du förväller mangolden i eftersom nitrat ackumuleras i vattnet. Du ska inte heller ge mangold till små barn på grund av nitraten.

Hur länge håller mangold i frysen?

Mangold i frysen håller i upp till 12 månader. Konsistens och smak försämras ju längre den är fryst men förutsatt att du fryst in den korrekt och förvällt den så ska den hålla sig bra under lång tid.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *