Tina bröd, så här kan du göra

Om du förvarar bröd i frysen behöver du tina brödet innan du kan äta det. Det finns ett par olika sätt att tina bröd, här ska vi gå igenom dem sätten. Att förvara bröd i frysen är bra ifall man vill förlänga hållbarheten på brödet eller inte äter så mycket bröd. Du kan tina fryst bröd i ugn, i micro, i airfryer eller i brödrosten. Läs mer här så ska vi gå igenom de olika sätten.

Tina bröd i ugn

En rejäl fryst limpa kan du tina i ugnen

Fördelen med att tina bröd i ugn är att brödet blir härligt varmt och får en nygräddad touch. Det passar bröd som ska ha en frasig kant perfekt. Nackdelen är att brödet bör konsumeras snabbt efter att det är tinat, eftersom det tinade brödet tappar sin fräschhet när det kallnar och torkar.

Gör så här

Mindre bröd värmer du i en ugn på 200 grader i 3-5 minuter. Större bröd värmer du i ugnen i upp till 10 minuter i en lite mindre varm ugn, 175 grader.

Tänk på det här

Du kan fukta ytan på en fryst limpa med vatten innan du tinar brödet i ugnen. Det kommer ge en bättre skorpa.

Ska du tina frallor i ugnen kan du göra det i etapper för bästa resultat. Lägg in frallorna i ugnen i 175 grader. När de är tillräckligt varma så att man kan skära igenom dem så delar du dem i två delar och lägger in dem en stund till i ugnen. Då blir frallorna helt tinade samtidigt som de får en frasig kant.

Tina bröd i micro

Frysta småbröd fungerar bra att tina i micron

Du kan tina bröd i micro, det är ett bra sätt att tina fryst bröd på dock kan det ge lite svampiga bröd ifall du micrar bröden för mycket. Speciellt om det är mindre mängder fryst bröd du ska tina. Många microvågsugnar har ett upptiningsläge. Det är upptiningsläget du ska köra för att tina upp brödet. Snabbt går det, räkna med att små mängder bröd tinas upp på 1-2 minuter.

Undvik att micra bröd för länge, då kommer bröden bli stenhårda och torra. Det är lätt att micra bröden för länge så var på din vakt.

Ett tips är att placera brödet på hushållspapper när du tinar bröd i micron. Hushållspappret absorberar fukten från brödet.

Gör så här

Placera det frysta brödet på en ugnssäker tallrik.
Kör micron på upptiningsläge i 1-2 minuter beroende på mängd bröd. Saknar din micro upptiningsläge, kör micron på låg effekt i 1 minut och vänd om bröden samt kör en runda till ifall de inte är tinade.

Tina bröd i brödrost

Skivat bröd som är fryst går bra att tina i brödrosten

Att tina bröd i en brödrost fungerar utmärkt med brödskivor. Har du redan färdigskivade bröd i frysen så är det ett smidigt sätt att på morgonen tina två brödskivor. Det finns brödrostar som har en upptiningsfunktion. Men även utan en sådan funktion i brödrosten brukar resultatet bli riktigt bra, det vill säga ett frasigt och varmt bröd.

Tina bröd i airfryer

Frysta små bröd och brödskivor kan du tina i airfryer

Att tina bröd i en airfryer fungerar bäst med små bröd som brödskivor eller frallor och bullar. Visst kan du tina bröd i en airfryer. Du måste dock vara på din vakt så de inte blir övertinade, det vill säga så att brödet inte blir torrt och hårt. Var på din vakt medan du tinar bröden i airfryern och kontrollera ofta resultatet.

Tina bröd i rumstemperatur

Frysta bröd limpor kan du tina i rumstemperatur

Du kan tina bröd i rumstemperatur, det tar dock längst tid så en bra ide kan vara att tina bröd över natten. Det du ska tänka på om du tinar bröd i rumstemperatur är att tina brödet i förpackningen så att brödet inte blir torrt på kanterna. Observera dock att bröd som har en hård yta inte ska tinas i förpackning, för då blir ju ytan mjuk, bröd med hård yta ska tinas utan förpackning, tänk fransk baguette. Beroende på vilket bröd du ska tina så kan det ta allt ifrån under en timme till flera timmar att tina brödet. En rejäl limpa som är djupfryst kan ta nästan en hel arbetsdag att tina.

Ett tips är att stoppa in lite hushållspapper i brödförpackningen så absorberar hushållspappret fukten när brödet tinar.

När brödet är tinat i sin originalförpackning måste du ta ut brödet från förpackningen eftersom det är fuktigt i den. Om du låter brödet vara kvar i den fuktiga förpackningen kommer det främja mögel. Låt brödet lufttorka någon minut, sedan förpackar du det tinade brödet i en ny torr påse.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra. https://www.smartatips.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *