Tina fläskfile – Så här gör du det bäst

Undrar du hur du ska tina fläskfile? Fläskfilé är kött och med kött gäller särskilda hanterings rekommendationer för att minimera bakterietillväxt. Därför kan det vara bra att läsa på hur man ska göra för att tina fläskfile.

Gör så här för att tina fläskfile

Tina fläskfilen i kallt vatten

För att tina fläskfile snabbt rekommenderas det att du placerar den frysta fläskfilén (i sin förpackning) i en bunke med kallt vatten.

Vattnet gör så att fläskfilén tinar snabbare än om den hade tinat i rumstemperatur. Det beror på att vatten leder värme mer effektivt än luft. Då tinar fläskfilen snabbare.

Tänk på att fläskfilén inte får stå framme i rumstemperatur när den är tinad. Så fort köttet har tinat ska fläskfilen placeras i kylskåpet för att förhindra att bakterier bildas.

Gör så här:

  1. Fyll diskhon med kallt vatten, alternativt fyll en bunke med kalla vatten.
  2. Placera förpackningen med fryst fläskfilé som du vill tina i det kalla vattnet.
  3. Vänta tills fläskfilen har tinat. Ju mindre förpackningen är, desto snabbare går det.
  4. När fläskfilén är tinad lägger du den i kylskåpet eller tillagar den på en gång.

Tänk på det här

  • Undvik att tina fläskfile i varmt vatten. Varmt vatten kan förstöra köttet och främjar bakterietillväxt. Därför ska du tina fläskfilén i kallt vatten.
  • Du har nog funderat på om du kan tina fläskfile i micron. Att tina fläskfilé i micron är riskabelt då micron kan tillaga köttet. Köttet blir också ojämnt tinat. Visst det går, men du får bättre resultat av att tina upp fläskfile i kallt vatten.
  • Tina inte fläskfilé i öppnad förpackning. Du kommer bara sprida bakterier i diskhon.

Hur lång tid tar det att tina fläskfile?

Det beror helt och hållet på hur stora köttbitarna är. Räkna med att en stor köttbit tar flera timmar medan en mindre bit tinar under en timme i kallt vatten.

Profilbild

av Marie

Hejsan, jag är en fyrabarnsmamma (egentligen tre barn, men min man är min stora bebis) med stort intresse av att driva familjen som ett litet företag (brukar min man säga). Innan oktober är slut är redan alla julklapparna inköpta och sportlovet planerat. Utan struktur faller allt mellan bordsbenen. Ett mantra jag har tagit med mig på jobb också. Jag är väl den som skriver mest på smartatips.se och då är det främst inom matlagning, städning och allt som har med hemmet att göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *